Vertrouwen in IT onder beslissers hoog, maar niet richting toekomst

Redactie

21 oktober 2024

Negen op de tien Nederlandse beslissers geloven dat hun IT-infrastructuur van topklasse is. Tegelijkertijd denkt slechts een ruime derde (36%) klaar te zijn voor de beheersing van toekomstige risico’s. Slechts een derde van de Nederlandse bedrijven rapporteert een positief rendement op AI-investeringen. Daarop duidt onderzoek in opdracht van Kyndryl.

Beslissers melden dat ze op hun IT vertrouwen om risico’s te beperken. Hoewel in Nederland 94 procent van hen aangeeft dat technologische modernisering een hoge prioriteit heeft voor hun bedrijven, laten gegevens van Kyndryl zien dat 54 procent van de bedrijfskritische IT-infrastructuur verouderd is of dat binnenkort zal zijn, waardoor de kwetsbaarheid toeneemt en obstakels voor modernisering ontstaan.

Qua zorgen staat cyberbeveiliging bovenaan: 55 procent van de Nederlandse bedrijfsleiders maakt zich zorgen over cyberaanvallen, terwijl slechts een kwart zich voldoende voorbereid acht om deze aan te pakken. Slechts 37 procent is denkt dat hun systemen effectief op bedreigingen kunnen reageren. Daarnaast geeft twee derde van de bedrijfsleiders aan zich zorgen te maken over het tekort aan vaardigheden binnen de organisatie.

Nederlandse beslissers zien het vernieuwen van IT als de effectiefste manier om risico’s te beheersen. De belangrijkste maatregelen die zij nemen: investeren in trainings- en ontwikkelingsprogramma’s voor werknemers (48%), upgrading van IT-infrastructuur (40%) en verhoogde naleving van regelgeving (33%).

Hoewel drie kwart van de bedrijven in Nederland investeert in traditionele AI en machine learning, ziet slechts 34 procent een positief rendement op investeringen. De grootste belemmeringen voor AI-implementatie in de markt blijven zorgen over gegevensprivacy, een onzeker rendement en een tekort aan vaardigheden binnen de organisatie.

Duurzaamheid bovenaan de agenda: 84% van de leidinggevenden in Nederland geeft prioriteit aan duurzaamheid bij het implementeren van technologische moderniserings initiatieven, terwijl 55% het als een uitdaging beschouwt voor hun moderniserings inspanningen.

“Het [onderzoek] onthult een aanzienlijke kloof tussen het vertrouwen in de huidige capaciteiten en de daadwerkelijke paraatheid voor de toekomst, wat een duidelijke oproep tot actie is. Om de uitdagingen van de toekomst succesvol te navigeren, moeten bedrijven naast IT-modernisering ook talentontwikkeling prioriteit geven,” aldus Rob Bravenboer, VP en Managing Director van Kyndryl Nederland.

Over het onderzoek

Het onderzoek bestond uit een enquête onder 3.200 CEO’s, CFO’s, CIO’s, CTO’s en senior directeuren uit zeven sectoren, waaronder gezondheidszorg, productie, energie en financiën in augustus 2024, uitgevoerd door Edelman DXI. Bedrijven hebben een omzet van minstens 1 miljard dollar in 15 markten, waaronder de VAE, Saoedi-Arabië, de VS, Brazilië, China, Duitsland, Nederland en het VK.

Gerelateerde artikelen

Tech Report 2023: de belangrijkste technologietrends

Tech Report 2023: de belangrijkste technologietrends

Ondanks economische onzekerheid blijven organisaties zich inzetten voor hun innovatiedoelen. Uit het KPMG Global Tech Report 2023 blijkt dat tech-leiders ervan overtuigd zijn dat omarming van technologie in alle facetten van een bedrijf productiviteitswinst oplevert.

Jeroen van Glabbeek (CM.com): ‘Ons bedrijf ís technologie’

Jeroen van Glabbeek (CM.com): ‘Ons bedrijf ís technologie’

CM.com vindt steeds weer nieuwe praktijktoepassingen voor de technologie die het ontwikkelt. De grote opgave is om de oplossingen zó in te zetten dat deze ook echt een bijdrage leveren aan de maatschappij, aldus CEO Jeroen van Glabbeek, met zijn bedrijf genomineerd voor de Tech Hero Award.