Een IT-Deltaplan voor de overheid

Op initiatief van digitale architect en IT coach Daan Rijsenbrij zijn het afgelopen jaar, deels in samenwerking met co-auteurs, een aantal opiniërende stukken verschenen waarin de problemen van de overheid met IT over het voetlicht zijn gebracht: De IT-situatie bij de overheid, ontdekken en erkennen van problemen (CIO Magazine); Wat als de burger nou eens echt klant van de overheid was? (FD); en ‘Ik wil de overheid wakker schudden’ (Elsevier).

Doelbewust is in deze stukken (zie verder de links hieronder) de nadruk gelegd op de problematiek die al jarenlang speelt bij grote projecten voor overheids-IT. Als deze problemen niet eerst worden erkend door de ambtelijke top en de verantwoordelijke bewindslieden heeft het aandragen van oplossingen geen enkele zin. Naar aanleiding van commentaar op genoemde stukken heeft Daan Rijsenbrij nu een discussiestuk opgesteld: Aanzet tot een IT-Deltaplan voor de overheid (pdf).

Feedback gevraagd
Dit discussiestuk is niet heilig! Het is bedoeld als katalysator voor een brede inhoudelijke discussie. Als over een kwartaal blijkt dat door ingezonden inhoudelijke opmerkingen er geen zin van het originele stuk meer overeind staat, maar er wel een nieuw goed voorstel is ontstaan, is het doel bereikt.

Lezers kunnen directe feedback geven op het document (in de Word-versie) of een aanvulling of tegenvoorstel delen. Voorbeelden van aanvullingen zijn bijvoorbeeld ‘oplossingen voor provincies’, of ‘de civil society in een digitaal jasje’. Tegenvoorstellen kunnen bijvoorbeeld alternatieve positioneringen van de Rijks-CIO, het BIT of de Chief architect zijn. Deze bijdragen publiceren we bij voldoende kwaliteit op deze pagina.

Aanvullingen en tegenvoorstellen

Hier vind je de laatste inzendingen (pdf). De volledige lijst staat op deze pagina.