High-Performance Healthcare Program

Het High-Performance Healthcare Program heeft als doel CIO’s en CMIO’s in de zorg inzicht te geven welke journeys er zijn om de juiste balans te vinden tussen kostenoptimalisatie en innovatie.

1 november 2023

 

17 januari 2024

27 februari 2024

25 april 2024

Over het programma

De zorgkosten stijgen met een exponentiële factor. In Nederland zijn we in 2022 de grens van 100 miljard per jaar gepasseerd, met de verwachting in 2030 boven de 200 miljard uit te komen. Ons BNP stijgt echter niet evenredig mee.

De urgentie om kosten te besparen is dus groot, maar hoe bespaar je op een bedrijf dat weinig tot niet schaalbaar is? Welke rol speelt ICT hierin? Zijn digitalisering, non-invasive e-health en value-based healthcare mogelijke (deel) oplossingen? En hoe creëer je ruimte voor investering in innovatie als je huidige budget al onder druk staat? Welke stappen kun je nu, als CIO/CMIO, nemen om niet alleen de huidige uitdagingen aan te kunnen, maar om in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan structurele veranderingen in de zorg?

In dit programma kijken we naar de digitale maturiteit van zorgorganisaties. Op basis daarvan verkennen we verschillende journeys die je kunt inzetten om jouw organisatie te laten groeien, niet alleen op ICT-technisch gebied, maar ook op organisatorisch en zorginhoudelijk gebied. Ondersteund door een breed ingezet onderzoek, levert het programma uiteindelijk een white paper met praktische aanbevelingen, toepasbare roadmaps en inzicht in de huidige stand van zaken binnen de ICT in de zorg.

Thema’s als infrastructuur, datahuishouding, ketenintegratie, informatiebeveiliging, kostenoptimalisatie/besparing en sourcing zullen aan bod komen, maar ook innovatie en hoe daar ruimte en budget voor vrij te maken.

Om te borgen dat het programma vanuit een onafhankelijke wetenschappelijke invalshoek ingezet wordt, wordt het HP Healthcare Program gemodereerd door Dr. ir. Rube van Poelgeest.

Wil op de hoogte blijven of je al aanmelden? Dat kan hier https://ictmedia.typeform.com/to/R29acNHK

Een nieuwe interviewreeks Zorg & ICT

Ruim 10 jaar geleden maakte CIO Magazine een reeks artikelen over de CIO in de Zorg. Voor dit programma zijn we bezig een nieuwe reeks te maken. Maar een blik in het archief leverde mooie inzichten en quotes op, lees hier verder!

Wil jij meewerken aan de nieuwe interviewreeks? Dat kan! We zijn op zoek naar CIO’s die samen met de CMIO/CNIO of een lid van de RvB met ons in gesprek willen over de huidige stand van zaken in Zorg & ICT. Meer weten? Stuur ons een bericht via events [at] ictmedia.nl

Dr. ir. Rube van Poelgeest

Na afronding van zijn studie aan de Technische Universiteit Delft en de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, begon Rube van Poelgeest zijn loopbaan als lid van de wetenschappelijke staf van de hoogleraar cardiologie in het Academisch Ziekenhuis Utrecht (UMCU). Hij is intensief betrokken geweest bij de introductie van onderzoek computers in het ziekenhuis. Geïntrigeerd door de mogelijkheden van informatietechnologie stapte hij over naar zakelijke wereld waar hij CIO geweest is bij verschillende financiële bedrijven en in de farmaceutische industrie.

Zijn laatste opdrachten hebben betrekking op de zorgsector, waar ICT een steeds belangrijkere rol speelt om de zorgketen te stroomlijnen. Hij onderzocht 80 van de 90+ ziekenhuizen in Nederland met het EMRAM-model van HIMSS Analytics. Hij maakte deel uit van een onderzoeksproject in Nederland waarin de relatie tussen volwassenheid van EMR en kwaliteit van zorg, meer specifiek patiëntveiligheid, werd onderzocht. Op 6 december 2022 verdedigde hij met succes zijn proefschrift ‘Elektronische medische dossiers en kwaliteit van zorg’ in het UMC Utrecht.

Daarnaast is Rube een veelgevraagd columnist over het thema ICT en zorg.

Knowledge partners