NLdigital: ‘Veel sneller investeren in digitale geletterdheid’

Vandaag sprak directeur van NLdigital Lotte de Bruijn informateur Hamer over de bijdrage die de digitale sector kan leveren aan het herstel van de economie na de coronacrisis. Investeren in digitale kennis en vaardigheden is wat de branchevereniging betreft essentieel. Het volgende kabinet moet daarom veel sneller investeren in ons onderwijssysteem.

Het vak digitale geletterdheid is tegenwoordig net zo belangrijk als taal en rekenen, aldus de vereniging. Want digitale vaardigheden zijn essentieel om mee te kunnen doen in de maatschappij. Iedere baan heeft er nu en in de toekomst in meer of mindere mate mee te maken. Een besluit over de invoering van digitale geletterdheid op alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs staat pas gepland voor 2023. En dan moet de implementatie nog starten. “Het gaat ons echt te langzaam”, zegt Lotte de Bruijn. “Digitale vaardigheden moeten nu in het curriculum. Dit jaar. Het moet prioriteit zijn van het nieuwe kabinet.”

Dat kinderen al vroeg met digitalisering in aanraking komen, is ook belangrijk voor de arbeidsmarkt. Want we snakken naar mensen met de juiste digitale vaardigheden en kennis. “Je ziet in Nederland en de landen om ons heen dat kinderen die met digitalisering in aanraking komen, later sneller kiezen voor een baan of vervolgstudie in de ICT,” aldus De Bruin. Digitale geletterdheid in het curriculum zorgt er ook voor dat we álle schoolgaande kinderen inspireren om zich digitaal verder te ontwikkelen. Dit is belangrijk voor gelijke kansen en gelijke toegang. Zo werken we toe naar een groeiende, diverse en inclusie digitale sector.

NLdigital begrijpt dat deze verandering om veel tijd en middelen vraagt. En dat eerdere initiatieven voor meer digitale geletterdheid door gebrek aan tijd en middelen het niet hebben gehaald. Daarom steunt de vereniging elk initiatief om substantieel meer te investeren in ons onderwijssysteem. Alleen zo kunnen we werken aan de broodnodige modernisering van het curriculum.

De digitale sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van onze economie na de coronacrisis. Maar dit kan alleen als we blijven investeren in de fundamenten van onze digitale economie. We moeten investeren in digitale kennis en vaardigheden, maar ook in onze digitale infrastructuur, een goed digitaal bestuur, en de digitale overheid.

Lotte de Bruijn overhandigde vandaag namens NLdigital een brief aan informateur Hamer met deze vier adviezen.

Gerelateerde artikelen

Buitenlands IT-talent inzetten? Stel deze vijf vragen

Buitenlands IT-talent inzetten? Stel deze vijf vragen

Dat er een groot tekort aan IT-personeel is, zal iedere leidinggevende kunnen beamen. Skilled developers zijn lastig te vinden en door de grote vraag bovendien ook nog eens moeilijk vast te houden. Niet eerder was de arbeidsmarkt voor IT-personeel zo krap. Voor steeds meer organisaties is het reden om over de grens te kijken in hun zoektocht naar IT-talent.

Neem je remote werknemers serieus

Neem je remote werknemers serieus

De Covid-pandemie betekende een enorme boost voor remote werken. Blijvend succes van deze transformatie is grotendeels afhankelijk van de tevredenheid onder werknemers. Door remote werken hebben organisaties wel ineens een wereldwijde ‘talent cloud’ tot hun beschikking. Dit kan een echte game changer worden.

Alles op alles zetten om nieuwe generatie talent te binden

Alles op alles zetten om nieuwe generatie talent te binden

Voor de jongste generaties op de arbeidsmarkt wegen hybride werken en flexibiliteit zwaarder dan de hoogte van het salaris. Een weinig betrokken werkgever, slecht management en weinig aandacht voor loopbaanontwikkeling zijn belangrijke redenen om een baan op te zeggen.

‘Ontwikkel je radar voor digitalisering’

‘Ontwikkel je radar voor digitalisering’

Bestuurders vragen zich af of hun organisatie voldoende competenties in huis heeft om businessvoordeel uit digitalisering en data te halen. Gerard Wijers, docent aan Nyenrode Business Universiteit, werkt aan de kennis en kunde van toekomstige managers op het gebied van IT governance, sourcing en data en digitale technologie. “Wie decision-maker wil worden, bekwaamt zich nu in digitalisering.”