Vijf redenen waarom Roemenië een bron van tech-talent is

Volgens een onderzoek uit 2022 van ANIS (Vereniging van Werkgevers uit de Software- en Service-industrie) blijft de IT-markt in Roemenië voortdurend groeien. Het aantal specialisten in computerwetenschappen en computertechniek nadert inmiddels de 220.000. Naast hun sterke technische vaardigheden hebben Roemeense specialisten een sterk zakelijk instinct en begrijpen ze goed wat de uitdagingen en behoeften van de markt zijn. Het is dan ook geen verrassing dat Roemenië een grote aantrekkingskracht uitoefent op organisaties van over de hele wereld die de nieuwste toonaangevende fintech-producten willen bouwen.

Grote organisaties als Amazon, Microsoft, Intel, Google en Oracle huren al een groot deel van het beschikbare talent in Roemenië en ook nieuwe internationale spelers weten hun weg te vinden naar Roemeense ontwikkelaars. De Roemeense IT-markt groeit gestaag. Volgens een rapport van de Europese Commissie over de digitale economie en maatschappij uit 2020, groeide de IT-sector in Roemenië tussen 2014 en 2019 met ongeveer 14,3 procent per jaar, hoger dan het Europese gemiddelde van 12,5 procent. Hetzelfde rapport geeft ook aan dat Roemenië een van de snelst groeiende landen is in de EU op het gebied van de digitale economie.

Ben je op zoek naar de beste tech-professionals, dan zijn er vijf redenen waarom Roemenië een goede keuze is.

1. Technische know-how en opleiding

Roemenië beschikt over een van de meest veelzijdige arbeidsmarkten in de regio. Roemenië heeft een sterke reputatie op het gebied van technische universiteiten. En elk jaar studeren meer en meer computerwetenschappers af bij Roemeense universiteiten. Roemeense professionals staan bekend om hun uitstekende Engelse vaardigheden en hun indrukwekkende prestaties in internationale wedstrijden voor wiskunde, exacte wetenschappen en technologische ontwikkeling.

De technische expertise van Roemeense IT-professionals omvat alle gangbare programmeertalen (Java, C#, C++, Javascript), en specifieke vakgebieden zoals web-, Cloud- en mobiele technologie.

Daarnaast zien we in Roemenië de afgelopen jaren een groei in het aantal jonge programmeurs dat focust op nieuwere technologieën en modernere methodes voor softwareontwikkeling zoals DevOps, blockchain, machine learning, big data en extended reality (XR). Maar ook voor oudere technologieën zoals COBO is in Roemenië nog steeds dé plek voor gekwalificeerde softwarespecialisten.

Bovendien, tech-communities in Roemenië zijn erg actief en organiseren met grote regelmaat lokale of internationale hackatons, meet-ups en conferenties. Daarmee bieden ze professionals de gelegenheid om hun ervaringen te delen en van elkaar te leren.

2. Sterk zakelijk inzicht

Roemeense IT-professionals hebben niet alleen een goed ontwikkeld technisch inzicht, maar ook een goed begrip van de behoeften van bedrijven en uitdagingen in de markt. Sinds Roemenië in 2007 lid is geworden van de Europese Unie, heeft het land moeten voldoen aan de EU-regelgeving op het gebied van financiën en bancaire diensten. Dit heeft kansen geboden voor jonge professionals om kennis en ervaring op te doen over financiële en bancaire concepten, regelgeving en bedrijfskunde.

Daardoor zijn ze uitstekend gepositioneerd om innovatieve en gebruiksvriendelijke fintech-oplossingen te bouwen die ook nog eens voldoen aan de laatste wet- en regelgeving (inclusief PSD2, GDPR, open banking, etc.). Bovendien is een groot deel van hen werkzaam of werkzaam geweest in de financiële sector, waar ze waardevolle specifieke landenkennis hebben opgedaan op het gebied van lokale wet- en regelgeving en in aanraking zijn gekomen met de laatste technologieën en concepten.

3. Creativiteit en aanpassingsvermogen

De ontwikkeling van succesvolle fintech-producten vereist meer dan alleen technische expertise en sector kennis. Naast het hebben van de juiste tools en kennis, zijn creativiteit en aanpassingsvermogen ook belangrijke ingrediënten.

Roemeense professionals die betrokken zijn bij het ontwerpen en toepassen van fintech-producten, zoals ontwikkelaars, product owners, bedrijfsanalisten en ontwerpers, hebben de naam open, nieuwsgierig en gedreven te zijn om moeilijke opdrachten op te lossen. Ze hebben de vaardigheid om nieuwe contexten en eisen snel te begrijpen en zijn flexibel. Dit is vooral belangrijk voor fintech-bedrijven die de financiële sector willen ontwrichten en tegelijkertijd willen en moeten voldoen aan de veranderende wet- en regelgeving.

4. Cultural fit

Begrip voor en acceptatie van elkaars werkwijzen en culturen kunnen bijdragen aan een productieve samenwerking en een stabiele en langdurige partnerschap. De werkgewoontes van Roemeense mensen lijken sterk op die van Westerse professionals, wat de communicatie gemakkelijker kan maken. Als er uitdagingen ontstaan, hebben Roemeense professionals veelal de vaardigheden om zich aan te passen en een succesvolle samenwerking tot stand te brengen. De geschiedenis van Roemeense engineers kan een factor zijn die hun focus op samenwerking verklaart.

Daarnaast besteden Europese bedrijven hun softwareontwikkeling graag uit aan Roemeense bedrijven, omdat de engineers in dezelfde tijdzone werken.

5. Openheid voor digitalisering

Hoewel de Roemeense publieke sector volgens een onderzoek uit 2019 in vergelijking met andere EU-lidstaten nog steeds laag scoort als het gaat om de mate van digitalisering, boekt de private sector op dit moment belangrijke vooruitgang op dit vlak. In combinatie met de versnelling in digitalisering tijdens de pandemie, heeft dit ertoe geleid dat de digitale sector de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt.

De belangrijkste factor is dat de IT-professionals tech-savvy zijn, open staan voor digitalisering en maar wat graag een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van innovatieve digitale oplossingen, zowel in eigen land en als ver daarbuiten. Dat stelt Roemenië in staat vooruitgang te boeken, maar levert ook een arbeidsmarkt op die beter is afgestemd op de huidige economische en digitale context in Europa en de rest van de wereld.

Kortom: als je op zoek bent naar een compleet team van professionals voor ontwerp, implementatie en introductie van state-of-the-art fintech-oplossingen, vergeet dan niet te zoeken op de Roemeense markt.

Gerelateerde artikelen

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Nieuwe technologie heeft bijna altijd een ontwrichtend effect in de samenleving. En vaak lijkt een kwestie nieuw, maar bijna even vaak zijn er in het verleden vergelijkbare kwesties onder de aandacht gekomen. Dat kan houvast geven bij onze opinievorming.

Nieuw initiatief verbindt senior IT’ers met opdrachtgevers

Nieuw initiatief verbindt senior IT’ers met opdrachtgevers

Vorige maand is een initiatief van start gegaan om oudere en gepensioneerde digitale en IT-specialisten te verbinden met passend werk, zodat organisaties hun nijpende tekort aan ervaren IT’ers met diepgaande kennis van cruciale technologieën kunnen verlichten.

‘Ontwikkel je radar voor digitalisering’

‘Ontwikkel je radar voor digitalisering’

Bestuurders vragen zich af of hun organisatie voldoende competenties in huis heeft om businessvoordeel uit digitalisering en data te halen. Gerard Wijers, docent aan Nyenrode Business Universiteit, werkt aan de kennis en kunde van toekomstige managers op het gebied van IT governance, sourcing en data en digitale technologie. “Wie decision-maker wil worden, bekwaamt zich nu in digitalisering.”

Technologisch onafhankelijk onderwijs is niet hetzelfde als open source onderwijs

Technologisch onafhankelijk onderwijs is niet hetzelfde als open source onderwijs

Nederlandse Universiteiten hebben zorgen geuit dat de controle over de data van de docent én student verschuift naar tech-bedrijven. Het antwoord op deze kwestie schuilt volgens experts en politieke partijen in het gebruik van ‘open source-software’. Dit is echter geen oplossing voor de zorgen van het onderwijsveld.