Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Redactie

5 februari 2024

Als Nederland de maatschappelijke problemen die het heeft te lijf wil gaan, is bovenal samenwerking tussen leveranciers en afnemers nodig. En een flexibele en sterke IT-infrastructuur. Bij de overheid zelf, in sectoren als de gezondheidszorg, het onderwijs, de voedingsmiddelenindustrie, energievoorziening, technologieën voor de bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering, maar ook bij Defensie. Onder andere daarover ging het tijdens de ICT Media Captain’s Lunch vorige week in de Orangerie te Den Bosch, waar vertegenwoordigers van de belangrijkste IT-leveranciers en -gebruikers aanschoven.

Samenwerking en informatie-uitwisseling

Digitale technologieën kunnen oplossingen bieden voor sommige van de opgaven waar Nederland voor staat. De schaarste aan personeel nodigt uit tot innovatie in processen en tot samenwerking. Nieuwe regelgeving verandert de positie van entiteiten in de markt: de scheiding tussen fabrikanten en leveranciers aan de ene kant en gebruikers aan de andere kant vervaagt: veel organisaties staan aan beide zijden en delen de bijbehorende verantwoordelijkheden. Uitwisseling van informatie wordt crucialer om elke organisatie te laten voldoen aan duurzaamheidsrapportages of om te bepalen welke AI-oplossingen veilig kunnen worden gebruikt voor een bepaald doel, aldus Martijn Koning, voorzitter van CIO Platform Nederland.

Vanuit het perspectief van het CIO Platform zijn er nog wel wat uitdagingen inzake oneerlijke concurrentie die moeten worden opgelost. Maar er is ook een toenemende urgentie voor samenwerking met bijvoorbeeld NLdigital en overheden voor een efficiënte implementatie van NIS2. En samen reiken de organisaties NEVI, de vereniging voor inkoopprofessionals, de hand om algemene voorwaarden te harmoniseren die leveranciers en afnemers helpen bij het voeren van zinvolle onderhandelingen met het oog op nieuwe regelgeving. Het platform kijkt uit naar samenwerking op onderwerpen die helpen de complexiteit voor organisaties te verminderen, zei directeur Ronald Verbeek.

Cybersecurity

Goede cybersecurity moet voortdurend met zijn tijd mee zodat organisaties zich teweer kunnen stellen tegen groeiende en asymmetrische digitale bedreigingen, aan een zero trust-architectuur kunnen bouwen en de juiste cultuur kunnen stimuleren, stelde Dimitri van Zantvliet, CISO bij Nederlandse Spoorwegen en voorzitter van het nieuwe CISO Platform Nederland in zijn presentatie (pdf). Hij ging aan de ene kant in op het veranderende aanvalsoppervlak en dreigingslandschap en aan de andere kant naleving van almaar groeiende wet- en regelgeving. Ook sprak hij over de soevereiniteit van kritieke infrastructuur en het risicobeheer van supply chains.

Tot slot deed Van Zantvliet ook het waarom van het CISO Platform Nederland uit de doeken: CISO’s moeten zich sneller kunnen ontwikkelen door te leren van hun vakgenoten. De nieuwe vereniging wil ook het gesprek tussen alle stakeholders stimuleren, een ecosysteem creëren binnen het cybersecurity-domein en cybersecurity positioneren als een onderwerp voor de bestuurskamer. Allemaal met de inzet de volwassenheid van cybersecurity binnen Nederland naar een hoger niveau te tillen.

Zijn klanten klaar voor generatieve AI?

Erik Beulen (hoogleraar aan de Universiteit van Manchester en TIAS Business School) en programmadirecteur High Performance programma’s bij ICT Media, besprak aan de hand van een korte presentatie (pdf) de impact van generatieve AI op toekomstige klantrelaties en ging in op de vraag in hoeverre bedrijven klaar zijn voor de impact van de technologie. Hij putte daarbij uit zeven jaar onderzoek, studies en workshops met meer dan 250 beslissers in IT en tech in Nederland. Zijn observaties leidden tot een aantal belangrijke vragen, zoals: gaan we naar embedded AI of standalone AI? Of wordt het een combinatie van beide? Hoe gaan we als maatschappij intellectuele eigendomsrechten en royalty’s regelen in de context van genAI?

Defensie

Als afsluiter van de bijeenkomst belichtte Dennis Gooijer (a.i. kwartiermaker IT-PSM / JIVC (Joint IV Commando) bij het Ministerie van Defensie de opgaven waar Defensie zich qua IT-gebied voor gesteld ziet. Hij onderstreepte de noodzaak van samenwerking en dialoog met IT-leveranciers om complexe vraagstukken samen op te lossen. Hier is veel urgentie bij gezien de huidige geopolitieke ontwikkelingen. Gooijer nodigde iedereen uit deel te nemen aan het speciale IT-Tafels (pdf) programma en appelleerde daarbij aan het grotere doel om Nederland veilig te houden. Er is meer nodig: meer mensen, meer materieel en meer IT. Veel meer IT! Alleen zo kunnen we beschermen wat ons dierbaar is.

Gerelateerde artikelen

Innovatieve storm in weersvoorspelling – van discovery naar toepassing

Innovatieve storm in weersvoorspelling – van discovery naar toepassing

Tijdens een recente rondetafelbijeenkomst werd duidelijk hoe Whiffle en Levi9 hun expertise inzetten om complexe uitdagingen in de energiemarkt op te lossen. Deze sessie, gericht op CxO’s uit diverse industrieën, bood inzicht in de unieke voorspellingsmodellen en ambities van Whiffle en de technologische oplossingen van Levi9.

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper, CISO bij de Gemeente Den Haag, heeft gisteravond de CISO of the Year 2024 Award gewonnen. Hij dankt de prijs aan zijn transformationele rol en zijn holistische en inclusieve benadering van cybersecurity. Ook zijn bijdragen aan de professionalisering van het CISO-vak en zijn rol als actieve vertegenwoordiger van de stad Den Haag op cybersecurity-gebied zijn meegewogen.

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer, Digital Innovation & Technologies Leader bij Shell, is de opvallende winnaar van de ICT Media Innovation Award in de categorie Meest innovatieve leider. De KNVB won een award als Meest innovatieve ecosysteem. Helin won in de categorie Meest succesvolle start-up, scale-up of challenger.