Innovatieve storm in weersvoorspelling – van discovery naar toepassing

Tijdens een recente rondetafelbijeenkomst werd duidelijk hoe Whiffle en Levi9 hun expertise inzetten om complexe uitdagingen in de energiemarkt op te lossen. Deze sessie, gericht op CxO’s uit diverse industrieën, bood inzicht in de unieke voorspellingsmodellen en ambities van Whiffle en de technologische oplossingen van Levi9.

Whiffle staat bekend om zijn hyperlokale weersvoorspellingen en simulaties met ongeëvenaarde precisie. In plaats van traditionele meetstations gebruikt het bedrijf een zogeheten Large Eddy Simulation (LES) model, dat zich richt op luchtstromen om met de hulp van computerkracht de meteorologische complexiteit nauwkeurig te voorspellen. Deze geavanceerde simulaties richten zich momenteel op de energiehandel, waarbij de opbrengsten van wind- en zonneparken nauwkeurig worden voorspeld.

Thijs van Winden, CTO van Whiffle, benadrukte tijdens de sessie hoe hun combinatie van AI en fysica de onzekerheid in weersvoorspellingen wegneemt. Hij illustreerde dit met een recent voorbeeld van negatieve energieprijzen, veroorzaakt door onverwacht veel wind en zon. Dankzij Whiffle’s modellen kunnen energiebedrijven beter anticiperen op dergelijke fluctuaties, wat directe financiële voordelen oplevert.

De rol van Levi9

Levi9 Technology Services heeft een belangrijke rol gespeeld in het toegankelijk maken van Whiffle’s dieptechnische intelligentie. Waar de eerste variant niet schaalbaar bleek, ontwikkelde Whiffle samen met Levi9 een platform dat klanten in staat stelt om eenvoudig simulaties te draaien en windparken te optimaliseren. Dit platform, dat binnen tien weken werd gerealiseerd, biedt een gebruiksvriendelijke click & play-oplossing.

De samenwerking met Levi9 heeft Whiffle in staat gesteld om hun dienst aan te bieden tegen een fractie van de oorspronkelijke kosten, wat voor klanten vaak ongeloofwaardig lijkt. Door de complexe processen te versimpelen, heeft Levi9 Whiffle geholpen een breder klantenbestand te bereiken en hun technologie effectiever te schalen.

Gebruik en groeikansen

Een belangrijk aspect van Whiffle’s aanbod is het geboden inzicht in de financiële impact van weersveranderingen op energieopbrengsten. Bij een bestaand windpark op zee kan Whiffle’s LES-model bijvoorbeeld voorspellen wat het effect zou zijn als er een of meerdere extra windparken rondom worden gebouwd. De windschaduw die hierdoor ontstaat, kan de opbrengst van het eerste park tot wel 40 procent verminderen. Dit soort inzichten zijn cruciaal voor energiebedrijven zoals Eneco en Shell, die daardoor beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen bij het al dan niet deelnemen aan tenders voor nieuwe wind- of zonneparken.

Whiffle is al actief in realtime-weersvoorspellingen voor energiebedrijven en ziet groeikansen in andere weersafhankelijke sectoren zoals de luchtvaart en landbouw.

De combinatie van geavanceerde voorspellingen en schaalbare technologie opent de deur naar nog meer innovatieve toepassingen. De deelnemers aan de rondetafelbijeenkomst zagen veel potentie: “Waarom de berekeningen niet verkopen aan bedrijven die snoep- en drankautomaten bijvullen, zodat ze hun route kunnen bepalen afhankelijk van welke vendingmachines in de zon staan? Supermarkten gebruiken ook graag weermodellen. Denk aan Walmart die kijkt naar de voorspellingen rondom de Superbowl om te bepalen hoeveel barbecues moeten worden ingekocht.” Whiffle’s technologie heeft het potentieel om diverse markten te transformeren.

Krachtige combinatie

Whiffle is momenteel op zoek naar investeerders om hun groei te versnellen. Om verder te groeien, zijn er echter meer beschikbare GPU’s nodig. Wereldwijd zijn er meer dan 50.000 windparken die samen ongeveer 150 Gigawatt opwekken. Voor elk nieuw windpark worden er honderden simulaties gedraaid. Dit geldt tevens voor parken die van eigenaar wisselen.

Bij een nieuw park moeten soms wel 20.000 tot 30.000 verschillende opstellingen worden doorgerekend om tot een optimale lay-out te komen, waarna de beste met techniek van Whiffle met elkaar vergeleken worden. Met 45 medewerkers en de ondersteuning van Levi9 kan Whiffle de programmeercapaciteit en certificering van de SaaS-dienst verder uitbreiden. Het potentieel is enorm, met de mogelijkheid om door de huidige en toekomstige marktbehoeften te vervullen tien keer zo groot te worden als nu.

De samenwerking tussen Whiffle en Levi9 vormt een krachtige combinatie van meteorologische domeinkennis in en ervaring in het bouwen en schalen van technologische oplossingen. Met hun innovatieve benadering en geavanceerde technologieën hebben zij samen de kracht om niet alleen een frisse wind, maar een ware technologische storm te ontketenen die de toekomst van verschillende sectoren zal transformeren.

Gerelateerde artikelen

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper, CISO bij de Gemeente Den Haag, heeft gisteravond de CISO of the Year 2024 Award gewonnen. Hij dankt de prijs aan zijn transformationele rol en zijn holistische en inclusieve benadering van cybersecurity. Ook zijn bijdragen aan de professionalisering van het CISO-vak en zijn rol als actieve vertegenwoordiger van de stad Den Haag op cybersecurity-gebied zijn meegewogen.

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer, Digital Innovation & Technologies Leader bij Shell, is de opvallende winnaar van de ICT Media Innovation Award in de categorie Meest innovatieve leider. De KNVB won een award als Meest innovatieve ecosysteem. Helin won in de categorie Meest succesvolle start-up, scale-up of challenger.

Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Als Nederland de maatschappelijke problemen die het heeft te lijf wil gaan, is een flexibele en sterke IT-infrastructuur nodig en bovenal samenwerking tussen leveranciers en afnemers. Onder andere daarover ging het gesprek tijdens de ICT Media Captain’s Lunch vorige week in de Orangerie te Den Bosch.

Tijd voor de Innovation Awards

Tijd voor de Innovation Awards

In april is het weer tijd voor de Innovation Awards: prijzen met als doel het stimuleren en belonen van innovatieve projecten bij leveranciers en afnemers van IT-oplossingen en overige technologie. Er zijn awards voor de meest innovatieve leider, het meest innovatieve ecosysteem en de meest innovatieve start-up/scale-up/challenger.