Insights for Tech Leaders: ‘Veranderende leidersrollen en competenties door AI’

Bekijk de foto’s van Insights for Tech Leaders 2024

Kunstmatige intelligentie is overal en niet meer weg te denken. Mensen hebben met AI een onuitputtelijke bron van kennis, vaardigheden en zelfs wijsheid onder de knop. Dat vereist ook andere leiderschapscompetenties, waarbij naast de traditionele people skills inhoudelijke kennis van AI en zelfs taalvaardigheid komt kijken. Informatiebeveiliging blijft hoog op de agenda, wat eveneens leidt tot nieuwe rollen en kansen.

Dit alles bleek tijdens het jaarcongres Insights for Tech Leaders, dat goeddeels in het teken stond van de relatie tussen mens en machine – zowel op de werkvloer als in de directiekamer. In Nieuwegein werd op diverse manieren geïllustreerd dat moderne technologieleiders zich strategisch volop roeren. Zo spelen zij een transformatieve rol voor tech en data bij organisaties als Tata Steel, IND, Shell, DHV Energy en Schoeller Allibert.

Taalvaardigheid

Maar zijn strategische visie en daadkracht wel genoeg? Volgens Nyenrode-kerndocent en Rabobank-adviseur Jan Veldsink stelt de opmars van kunstmatige intelligentie namelijk totaal nieuwe eisen. Bijvoorbeeld aan medewerkers, die moeten kunnen omgaan met de baanbrekende generatieve mogelijkheden om teksten, beelden en code te creëren. Het stelt ook zeker eisen aan leiderschap, dat volgens de hoog-energieke spreker niet ontkomt aan een inhoudelijke verdieping.

Nu intelligente technologie steeds meer interacteert, redeneert en creëert op basis van natuurlijke taal, wordt taalvaardigheid een cruciale competentie. Uiteraard om AI de juiste vragen te kunnen stellen, te sturen en opdrachten te geven. Daarnaast kunnen de semantische modellen, waarmee deze op data en algoritmes (probabilistisch) gebaseerde technologie werkt, beter worden gericht en toegepast. “Taal is alles”, luidde het prikkelende statement van Jan Veldsink.

Omwentelingen

Taal en communicatie zijn bovendien fundamenteel tijdens transformaties, zo bleek uit de keynote van Kees Gerritse, oud-CIO en thans adviseur op groepsniveau bij Tata Steel. Komend uit de supply chain en finance vormde hij de IT om van kostenpost naar bezorger van waarde. “Het hielp dat ik uit de business kwam – ik kende de processen en prioriteiten. Transparantie over noodzaak, koers en resultaten zijn key om mensen mee te krijgen.” Onder het motto ‘eyes on, hands off’ koos men met succes voor verregaande outsourcing.

Een omwenteling van een geheel andere orde is de energietransitie, waarbij Shell een aanjagende rol ambieert. Volgens de Leader Digital Innovation & Technologies Jeroen Scheer zijn de veranderingen in zowel de maatschappij als bij het energieconcern mensenwerk. Zij brengen immers de drie kernelementen bijeen: elektrificatie, decentralisatie, digitalisatie. De keynotespreker weet zowel intern als extern met verve een wenkend toekomstperspectief te schetsen en werd daardoor in het voorjaar uitgeroepen tot Meest Innovatieve Leider van Nederland.

Cybersecurity

Nieuwe ambities en mogelijkheden brengen altijd risico’s met zich mee. Nu veel bedrijven tot in de haarvaten digitaal zijn, staan ze voor nieuwe security-uitdagingen. Het stretchen van rollen is een manier om de kloof tussen technologie en gebruiker te overbruggen, en beveiliging in te bedden in de business. Ranadeep Sarkar van Schoeller Allibert spreekt als verantwoordelijke voor service delivery én information security beide talen. “Dat helpt bij de communicatie, waarbij ik altijd start vanuit de businessbehoeften.”

Mahdi Abdulrazak, bestuurslid van het CISO Platform Nederland en CISO bij SHV Energy, deelde in zijn keynote diverse menselijke aspecten die de veiligheid en weerbaarheid van organisaties kunnen verhogen. Daarbij spelen onderling begrip, communicatie en gedeelde waarden een sleutelrol. Het kan soms helpen om te denken vanuit het perspectief van de ander: businesscollega’s, stakeholders en zelfs hackers. “Zo maak je uiteindelijk iedereen onderdeel van je beveiliging.”

Breakout-programma

In de breakouts werd in vier groepen de verdieping gezocht. In de bijeenkomst over data leidde Maarten Hensen (Iron Mountain) een sessie over de belangrijkste uitdagingen als het gaat om veilig gebruik en beheer van gegevens. Onder leiding van Zaheer Sacranie (XXImo) en Jeroen Scheer (Shell) werden in de CTO-sessie transformaties besproken vanuit het waarom, hoe en wat: de manier waarop je een veranderingsproces vormgeeft door de inzet van technologie en mensen.

Mahdi Abdulrazak (SHV Energy) en Ranadeep Sarkar (Schoeller Allibert) zoomden samen met moderator en vakgenoot Justin Broeders (Ministerie van Financiën) in op de uitdagingen, rol, positionering en transformatieve kracht van de CISO. Na de presentatie van Roos Marie Pot (IND) over de winst en weerstand die gepaard gaat met de introductie van RPA, liet Jan Veldsink (Nyenrode en Rabobank) deelnemers experimenteren met zijn AI Ideation Canvas. Gastheer was Jaap-Jan Wever (UiPath).

Begrijpen en doen

Zo kregen aanwezige leiders uiteenlopende handvatten voor hun eigen ontwikkeling en daarmee ook die van hun organisaties. Wat je ermee doet en kunt hangt altijd af van de specifieke context, benadrukte Rob Beijleveld, dagvoorzitter en CEO van het organiserende ICT Media. “Discussies of je het ergens mee eens of oneens bent zijn niet meer van deze tijd. Het gaat erom dat je hoort en begrijpt wat een ander zegt of aangeeft. Vervolgens bepaal je wat je daarmee als leider kunt of doet.”

En zo bewegen de ooit rigide raamwerken, rollen, vaardigheden en functies in de digitale wereld – mede onder druk van z’n eigen voortbrengselen – mee naar een dynamiek die steeds meer lijkt op natuurlijke, menselijke omgang, interpretatie en interactie. Het hangt van de persoon of situatie af of je dat ziet als een bedreiging of een kans.

Fotografie: Dennis Khalil

Gerelateerde artikelen

Innovatieve storm in weersvoorspelling – van discovery naar toepassing

Innovatieve storm in weersvoorspelling – van discovery naar toepassing

Tijdens een recente rondetafelbijeenkomst werd duidelijk hoe Whiffle en Levi9 hun expertise inzetten om complexe uitdagingen in de energiemarkt op te lossen. Deze sessie, gericht op CxO’s uit diverse industrieën, bood inzicht in de unieke voorspellingsmodellen en ambities van Whiffle en de technologische oplossingen van Levi9.

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper, CISO bij de Gemeente Den Haag, heeft gisteravond de CISO of the Year 2024 Award gewonnen. Hij dankt de prijs aan zijn transformationele rol en zijn holistische en inclusieve benadering van cybersecurity. Ook zijn bijdragen aan de professionalisering van het CISO-vak en zijn rol als actieve vertegenwoordiger van de stad Den Haag op cybersecurity-gebied zijn meegewogen.

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer, Digital Innovation & Technologies Leader bij Shell, is de opvallende winnaar van de ICT Media Innovation Award in de categorie Meest innovatieve leider. De KNVB won een award als Meest innovatieve ecosysteem. Helin won in de categorie Meest succesvolle start-up, scale-up of challenger.

Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Als Nederland de maatschappelijke problemen die het heeft te lijf wil gaan, is een flexibele en sterke IT-infrastructuur nodig en bovenal samenwerking tussen leveranciers en afnemers. Onder andere daarover ging het gesprek tijdens de ICT Media Captain’s Lunch vorige week in de Orangerie te Den Bosch.