Volledig digitale EX essentieel bij hybride werken

De digital employee experience (DEX) is een belangrijke pilaar onder het hybride werken. Voor een goede beleving van werknemers zijn vier componenten nodig: experience delivery, experience measurement, analysis en remediation. Daarop duidt onderzoek door Forrester in opdracht van VMware.

Het versnellen van adoptie van en investeren in oplossingen voor de digital employee experience is essentieel geworden nu bedrijven hybride werkplekken serieus nemen. Sinds het begin van de pandemie, geeft driekwart van de respondenten DEX een hogere prioriteit. Gevraagd naar de belangrijkste prioriteiten die de behoefte aan verbeterde DEX stimuleren, streeft tachtig procent van de respondenten naar een hogere productiviteit van de werknemers. Driekwart hoopt dat een DEX-oplossing de algehele beleving van werknemers kan verbeteren.

Investeringen in DEX-oplossingen blijven toenemen omdat organisaties streven naar een grotere werknemerstevredenheid. Hoewel slechts een kwart van de respondenten aangeeft momenteel een uitgebreide DEX-oplossing te hebben, verwacht een meerderheid van bijna 60 procent binnen 24 maanden zo’n oplossing te implementeren. Bovendien geeft 84 procent aan dat hun budget voor DEX-oplossingen in de komende drie jaar zal groeien met 11 tot 25 procent van hun totale IT-budget. Dit toont het belang aan van het vinden van een uitgebreide oplossing die de behoeften van alle werknemers ondersteunt.

Momenteel heeft tweederde van de respondenten drie of meer leveranciers voor oplossingen die DEX ondersteunen. Het inzetten van meerdere leveranciers kan de uitdagingen van de DEX-integratie vergroten, omdat oorzaakanalyse en de beoordeling van het rendement van de DEX-investering worden bemoeilijkt. Tweederde van de respondenten geeft prioriteit aan uitgebreide DEX-oplossingen, die een succesvolle experience delivery, experience measurement, analysis en remediation kunnen bieden.

“In de hybride werkplek zien organisaties de digital employee experience als een essentiële investering. Het stelt werknemers en IT-teams in staat om een positieve impact te hebben en hun beste werk af te leveren”, zegt Erik de Geus, Sr. Regional Director Benelux bij VMware. “Een probleemloze digital experience is een concurrerende, onderscheidende factor voor organisaties die zich richten op het werven en behouden van toptalent.”

Over het onderzoek

Forrester Consulting heeft in opdracht van VMware een wereldwijde online enquête gehouden onder 537 beslissers (directieniveau of hoger) verantwoordelijk voor strategie, toezicht of implementatie van digital employee experience (DEX.) Het onderzoek begon in februari 2022 en werd in maart 2022 afgerond.

Gerelateerde artikelen

Invloed generatieve AI mogelijk groter op banen vrouwen dan mannen

Invloed generatieve AI mogelijk groter op banen vrouwen dan mannen

Vele werknemers maken zich zorgen over generatieve AI. Naar verwachting worden negen op de tien banen in de komende tien jaar erdoor geraakt. De helft van deze banen zou zelfs flink getroffen kunnen worden. Onderzoek duidt erop dat de kloof tussen mannen en vrouwen op de werkvloer hierdoor kan groeien.

AI-vaardigheden werkend Nederland ongelijk verdeeld

AI-vaardigheden werkend Nederland ongelijk verdeeld

Er bestaat een grote kloof in AI-vaardigheden tussen leeftijden en mannen en vrouwen. Daarop duidt de nieuwste editie van de Randstad Workmonitor, gebaseerd op de gegevens van 12.000 medewerkers wereldwijd, waaronder 800 uit Nederland.

Nederlandse werknemers: ‘CEO’s zijn digitaal analfabeet’

Nederlandse werknemers: ‘CEO’s zijn digitaal analfabeet’

De 1,9 miljoen STEM-professionals in Nederland besteden gemiddeld zes uur per week aan werk dat geavanceerde AI tools kunnen doen mits hun organisaties deze hulpmiddelen omarmen. En 6 op de 10 professionals vinden de top van hun organisatie digitaal ongeletterd. Hierop duidt een enquête in opdracht van SThree.