Welke ontwikkelcompetenties vraagt de toekomst?

Redactie

11 juni 2021

Door de snelle ontwikkelingen in software development wordt het steeds moeilijker in te schatten welke competenties ICT professionals in de toekomst nodig hebben. Hierdoor kan de mismatch tussen vraag en aanbod van competenties op de ICT arbeidsmarkt groter worden, en dit kan de competitieve positie van een regio negatief beïnvloeden.

Het belang van goede ICT-vaardigheden voor softwareontwikkeling wordt onderschreven door de Europese Commissie, die daarom de European Software Skills Alliance (ESSA) heeft gefinancierd. Deze organisatie bestaat uit 26 bedrijven en non-profitorganisaties uit verschillende Europese regio’s.

Hogeschool Utrecht, die lid is van de alliantie, doet momenteel onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe ICT-trainingsprogramma’s en heeft een enquête uitgezet met het doel inzicht te verwerven in de behoefte aan ICT-trainingen.

Organisaties die in hun eigen IT-ontwikkeling voorzien en ontwikkelaars of engineers in huis hebben kunnen participeren in het onderzoek. De resultaten zullen na deelname met geïnteresseerden worden gedeeld.

[su_button url=”https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ESSA01″ target=”blank” style=”flat” background=”#3286ce” color=”#ffffff” size=”6″ radius=”5″]Naar het onderzoek[/su_button]
 
 
Meer over de Europese Software Skills Alliantie (pdf).

Gerelateerde artikelen

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Nieuwe technologie heeft bijna altijd een ontwrichtend effect in de samenleving. En vaak lijkt een kwestie nieuw, maar bijna even vaak zijn er in het verleden vergelijkbare kwesties onder de aandacht gekomen. Dat kan houvast geven bij onze opinievorming.

Een oudere match tussen IT-specialisten en opdrachtgevers

Een oudere match tussen IT-specialisten en opdrachtgevers

Het in maart gestartte initiatief XperieSense wil oudere IT’ers en opdrachtgevers bij elkaar brengen. Dat is volgens Coks Stoffer, Menno Vlietstra en René Steenvoorden hard nodig. Veel 55-plussers en ook gepensioneerden willen actief blijven. En werkgevers vinden meer diversiteit qua leeftijd ook belangrijk.

Nederlanders maken zich zorgen over impact AI op werk

Nederlanders maken zich zorgen over impact AI op werk

Generatieve AI transformeert het bedrijfsleven in hoog tempo. Ruim vier op de tien Nederlanders maken zich grote zorgen over de impact van AI op hun werk. Interessant is dat een grotere, deels overlappende groep (68%) gelooft dat de voordelen van de technologie opwegen tegen de risico’s.

Vijf redenen waarom Roemenië een bron van tech-talent is

Vijf redenen waarom Roemenië een bron van tech-talent is

Volgens een onderzoek uit 2022 van ANIS (Vereniging van Werkgevers uit de Software- en Service-industrie) blijft de IT-markt in Roemenië voortdurend groeien. Het aantal specialisten in computerwetenschappen en computertechniek nadert inmiddels de 220.000. Naast hun sterke technische vaardigheden hebben Roemeense specialisten een sterk zakelijk instinct en begrijpen ze goed wat de uitdagingen en behoeften van de markt zijn.