Groeiende vraag naar cybersecurity-specialisten in Nederland

Redactie

29 augustus 2024

In veel landen neemt de vraag naar cybersecurity-professionals af. Maar in Nederland zoeken organisaties er juist harder naar. Het aantal vacatures voor cybersecurity-rollen op LinkedIn is hier te lande met meer dan twee procent gestegen het afgelopen jaar. Hierdoor staat Nederland nu op de vierde plek wereldwijd, alleen in Mexico, Spanje en India groeide de vraag het afgelopen jaar harder. Daarop duidt onderzoek door LinkedIn.

De 2,1 procent toename in vraag in Nederland is nagenoeg gelijk aan de groei van het aantal werkenden in het cybersecurity-segment van 2,4 procent. Deze ontwikkeling staat in contrast met een wereldwijde trend, zoals blijkt uit het nieuwste LinkedIn Cyber Security Report.

Voor wat de gestelde eisen voor cybersecurity-functies betreft, toont LinkedIn-data dat internetveiligheid in Nederland veel gespecialiseerder is dan in andere landen. In de VS vereist 5,6 procent van de vacatures geen diploma, terwijl dit in Nederland slechts 0,2 procent is. Daarmee stellen Nederlandse bedrijven de strengste opleidingseisen van alle onderzochte landen.

“Het is logisch dat cybersecurity-bedrijven kundige mensen aan willen nemen. Tegelijkertijd is het een markt die bij uitstek ook kan varen op het hebben van de juiste vaardigheden. Daar ligt ruimte voor cyberbeveiligingsorganisaties”, zegt Marjolein Kleijn, LinkedIn-director en arbeidsmarktexpert.

“Om te voldoen aan de groeiende vraag naar medewerkers én om vrouwelijk talent beter door te laten stromen, zouden we niet volledig vast moeten houden aan het bezitten van diploma’s. Het is ook belangrijk om te kijken of iemand de juiste vaardigheden bezit, of werknemers op te leiden met die vaardigheden. Door te focussen op een op vaardigheden gebaseerde wervingsstrategie kunnen bedrijven sneller nieuw talent vinden en blijven investeren in internetbeveiliging.”

Gender gap

Cybersecurity blijft ook in Nederland door mannen gedomineerd. Het aandeel vrouwelijke professionals in Nederland bedraagt 15,9 procent. Alleen Duitsland doet het slechter met 14,6 procent. Om de genderkloof in deze sector te verkleinen, is een veelzijdige aanpak nodig, aldus Kleijn.

“Ten eerste is het belangrijk om de toegankelijkheid en inclusiviteit van cybersecurity en technisch onderwijs voor vrouwen te verbeteren. Daarnaast kan het zichtbaar maken van vrouwelijke rolmodellen de aantrekkingskracht van de sector vergroten en meer vrouwen inspireren om een carrière in cybersecurity na te streven. Tot slot zou het hanteren van een skills-based wervingsaanpak, in plaats van uitsluitend te kijken naar ervaring of diploma’s, kunnen bijdragen aan een bredere pool van kandidaten. Hiermee creëer je meer ruimte voor vrouwelijke cyberexperts.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op LinkedIn-gegevens verkregen uit de geanonimiseerde en geaggregeerde profielinformatie van de 1 miljard leden wereldwijd. Het rapport bevat gegevens uit Australië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Mexico, Nederland, Polen, Singapore, Spanje, het VK en de VS.

Gerelateerde artikelen

Generatieve AI zorgt pas in 2025 voor meer groei

Generatieve AI zorgt pas in 2025 voor meer groei

De hooggespannen verwachtingen rond generatieve AI vertalen zich nog niet in toenemende groei voor de Nederlandse ICT-sector. Wel investeren bedrijven in de sector veel in nieuwe softwaretoepassingen. Daarop duidt onderzoek door ING Research.

Een oudere match tussen IT-specialisten en opdrachtgevers

Een oudere match tussen IT-specialisten en opdrachtgevers

Het in maart gestartte initiatief XperieSense wil oudere IT’ers en opdrachtgevers bij elkaar brengen. Dat is volgens Coks Stoffer, Menno Vlietstra en René Steenvoorden hard nodig. Veel 55-plussers en ook gepensioneerden willen actief blijven. En werkgevers vinden meer diversiteit qua leeftijd ook belangrijk.

Nederlanders maken zich zorgen over impact AI op werk

Nederlanders maken zich zorgen over impact AI op werk

Generatieve AI transformeert het bedrijfsleven in hoog tempo. Ruim vier op de tien Nederlanders maken zich grote zorgen over de impact van AI op hun werk. Interessant is dat een grotere, deels overlappende groep (68%) gelooft dat de voordelen van de technologie opwegen tegen de risico’s.

Buitenlands IT-talent inzetten? Stel deze vijf vragen

Buitenlands IT-talent inzetten? Stel deze vijf vragen

Dat er een groot tekort aan IT-personeel is, zal iedere leidinggevende kunnen beamen. Skilled developers zijn lastig te vinden en door de grote vraag bovendien ook nog eens moeilijk vast te houden. Niet eerder was de arbeidsmarkt voor IT-personeel zo krap. Voor steeds meer organisaties is het reden om over de grens te kijken in hun zoektocht naar IT-talent.