‘Leidende organisaties doen drie dingen anders’

Meer datagedreven opereren is tegenwoordig een van de belangrijkste prioriteiten voor organisaties. Onderzoek door KPMG naar de volwassenheid op het gebied van data & analytics binnen Nederlandse organisaties geeft aan dat datagedreven organisaties sneller groeien dan de rest.

“Al ruim een jaar dwingt covid-19 organisaties over de hele wereld tot verandering”, zegt Maurice op het Veld, Partner en Head of Data & Analytics bij KPMG in Nederland. “Toonaangevende bedrijven tonen aan dat de nieuwe realiteit overal om een ​​datagedreven aanpak vraagt. Ze laten hun data voor zich werken, in plaats van andersom.”

Idealiter gaat het volgens Op het Veld om het industrialiseren van data in het gehele bedrijf, wat dus verder gaat dan POC’s en andere kleinschalige of gedecentraliseerde initiatieven. In de pas verschenen Data Maturity-whitepaper geeft KPMG een samenvatting van de conclusies en gaat in op de kernelementen waarmee CIO’s, CTO’s en andere leiders rekening moeten houden bij het vormgeven van hun datastrategie.

Lage volwassenheid

Het streven naar datagedrevenheid leidt tot serieuze investeringen van veel organisaties om hun data-analysecapaciteit te verbeteren met de ambitie om bedrijfswaarde te vergroten. Uit het recente onderzoek dat KPMG op de Nederlandse markt heeft uitgevoerd blijkt evenwel dat het overgrote deel van de organisaties hier nog steeds een relatief lage volwassenheid op het gebied van data-analyse (D&A) heeft.

Waar 65 procent van de databeheerders een strategie en tijdslijn heeft ontwikkeld op weg naar een datagedreven operatie, zeggen tegelijkertijd vier van de vijf respondenten dat er nog een lange weg te gaan is naar een volwassen status. Van alle organisaties zit 79 procent nog in het ‘emerging’ (41%) of ‘ad hoc’ (38%) stadium. Respectievelijk 20 en 1 procent beschouwt zichzelf als ‘volwassen’ of ‘leidend’.

Complexiteit

De lage volwassenheid kan te wijten zijn aan de complexiteit die een transformatie van data-analyse met zich meebrengt. “Succesvol opschalen met data & analytics betekent niet alleen investeren in technologie, infrastructuur en het inhuren van een paar datawetenschappers”, zegt Op het Veld, die 100 geselecteerde deelnemers uit zowel technische als bedrijfsgerichte leiderschapsrollen benaderde met een digitale vragenlijst.

Om een ​​datagedreven organisatie te worden zijn ook veranderingen nodig in de cultuur, het bedrijfsmodel van de organisatie en het realiseren van echte bedrijfswaarde door middel van use-cases. “Deze laatste onderwerpen zijn vaak erg uitdagend voor veel organisaties en krijgen ook vaak te weinig aandacht in het transformatieproces.”

Belangrijkste elementen

Volgens het KPMG-rapport doen de leidende organisaties een paar dingen anders dan de achterblijvers. De drie belangrijkste elementen zijn: het hebben en volgen van een solide datastrategie, het kunnen meten van de waarde die data & analytics met zich meebrengt, en ten slotte het hebben van een volledig toegewijd senior leiderschap dat helpt de verandering te activeren en continueren.

Het meten van de waarde van data- en analyse-initiatieven is zowel een van de grootste kansen als uitdagingen waarmee organisaties vandaag de dag worden geconfronteerd om digitale leiders te worden. In totaal is slechts 45 procent van de organisaties in staat om de waarde van data-analyse te meten.

Vraag en aanbod

Bovendien is het verbinden van de zakelijke vraag met het aanbod van data & analytics een kritische succesfactor voor het uitvoeren en opschalen van analytics. De kunst is om de juiste use-cases te definiëren en te selecteren die waarde kunnen opleveren. Idealiter binnen een structuur die bedrijfsbrede industrialisatie van toekomstige use-cases in een groter geheel samenbrengt en versnelt.

In het rapport beschrijft KPMG de processen van value hacking en benefits tracking om CxO’s in staat te stellen de waarde te meten die data & analytics kunnen opleveren. Het meten van waarde stelt organisaties in staat de juiste richting te vinden en koers te houden in het complexe transformatieproces.

Holistisch en geïntegreerd

Volgens Maurice op de Veld blijft datagedrevenheid nog te veel op het niveau van business intelligence en analyse in de traditionele domeinen als finance, supply chain, marketing en sales. Kunstmatige intelligentie, machine learning en andere technologieën zijn de volgende stap, maar ze blijven steken bij 20 tot 30 procent van alle initiatieven.

“Als KPMG hebben we de afgelopen jaren op een holistische en geïntegreerde manier met onze klanten gewerkt om hun data-analysetransformatie te stimuleren volgens de Data & Analytics Factory-aanpak”, zegt Maurice op het Veld van KPMG, die voor meer informatie hierover verwijst naar de recente whitepaper.

De volledige Data Maturity-whitepaper van KPMG downloaden.

Gerelateerde artikelen

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

Ontwikkelingen rond technologie, data en digital gaan razendsnel. In combinatie vormen ze de belangrijkste bron van nieuwe waarde. Tegelijk zijn ze een risicofactor, want wie kansen mist raakt achterop ten opzichte van de concurrentie. “Gezien het belang zou een voortdurende weging van alle nieuwe mogelijkheden en risico’s van technologie het belangrijkste thema in de bestuurskamer moeten zijn”, zegt Hylke Sprangers. De Erasmus-docent zet de voornaamste tech-vectors op een rij.

‘Handvatten voor exponentiële innovatie’

‘Handvatten voor exponentiële innovatie’

Incrementele verandering is niet genoeg om bij te blijven in een veranderende wereld waarin technologie zich exponentieel ontwikkelt. Bedrijven moeten werken aan de capaciteit om te kunnen inspelen op steeds weer nieuwe technologie- en businesskansen. Tijdens het...

Winst opgeven voor duurzaamheid? Helft CSCO’s zegt van wel

Winst opgeven voor duurzaamheid? Helft CSCO’s zegt van wel

Een aanzienlijke meerderheid van chief supply chain officers is van plan processen en workflows verder te automatiseren om ontwrichtingen zoals in de afgelopen twee jaar te voorkomen. Veelal willen zij de overstap naar de cloud versnellen zodat ze met realtime gegevens kunnen werken. Hierop duidt onderzoek door het IBM Institute for Business Value (IBV) in samenwerking met Celonis en Oxford Economics.

Ing Yan Ong (Heineken): “De ‘best connected brewer’ worden”

Ing Yan Ong (Heineken): “De ‘best connected brewer’ worden”

Heineken blinkt van oudsher uit door goede connecties met consumenten en zakelijke klanten. De context waarin deze verbindingen worden gebouwd en onderhouden, verandert echter fundamenteel door technologie. “In deze steeds digitaler wordende wereld hebben we de ambitie geformuleerd om de best connected brewer te worden”, zegt Global CIO Ing Yan Ong.