‘Leidende organisaties doen drie dingen anders’

Meer datagedreven opereren is tegenwoordig een van de belangrijkste prioriteiten voor organisaties. Onderzoek door KPMG naar de volwassenheid op het gebied van data & analytics binnen Nederlandse organisaties geeft aan dat datagedreven organisaties sneller groeien dan de rest.

“Al ruim een jaar dwingt covid-19 organisaties over de hele wereld tot verandering”, zegt Maurice op het Veld, Partner en Head of Data & Analytics bij KPMG in Nederland. “Toonaangevende bedrijven tonen aan dat de nieuwe realiteit overal om een ​​datagedreven aanpak vraagt. Ze laten hun data voor zich werken, in plaats van andersom.”

Idealiter gaat het volgens Op het Veld om het industrialiseren van data in het gehele bedrijf, wat dus verder gaat dan POC’s en andere kleinschalige of gedecentraliseerde initiatieven. In de pas verschenen Data Maturity-whitepaper geeft KPMG een samenvatting van de conclusies en gaat in op de kernelementen waarmee CIO’s, CTO’s en andere leiders rekening moeten houden bij het vormgeven van hun datastrategie.

Lage volwassenheid

Het streven naar datagedrevenheid leidt tot serieuze investeringen van veel organisaties om hun data-analysecapaciteit te verbeteren met de ambitie om bedrijfswaarde te vergroten. Uit het recente onderzoek dat KPMG op de Nederlandse markt heeft uitgevoerd blijkt evenwel dat het overgrote deel van de organisaties hier nog steeds een relatief lage volwassenheid op het gebied van data-analyse (D&A) heeft.

Waar 65 procent van de databeheerders een strategie en tijdslijn heeft ontwikkeld op weg naar een datagedreven operatie, zeggen tegelijkertijd vier van de vijf respondenten dat er nog een lange weg te gaan is naar een volwassen status. Van alle organisaties zit 79 procent nog in het ‘emerging’ (41%) of ‘ad hoc’ (38%) stadium. Respectievelijk 20 en 1 procent beschouwt zichzelf als ‘volwassen’ of ‘leidend’.

Complexiteit

De lage volwassenheid kan te wijten zijn aan de complexiteit die een transformatie van data-analyse met zich meebrengt. “Succesvol opschalen met data & analytics betekent niet alleen investeren in technologie, infrastructuur en het inhuren van een paar datawetenschappers”, zegt Op het Veld, die 100 geselecteerde deelnemers uit zowel technische als bedrijfsgerichte leiderschapsrollen benaderde met een digitale vragenlijst.

Om een ​​datagedreven organisatie te worden zijn ook veranderingen nodig in de cultuur, het bedrijfsmodel van de organisatie en het realiseren van echte bedrijfswaarde door middel van use-cases. “Deze laatste onderwerpen zijn vaak erg uitdagend voor veel organisaties en krijgen ook vaak te weinig aandacht in het transformatieproces.”

Belangrijkste elementen

Volgens het KPMG-rapport doen de leidende organisaties een paar dingen anders dan de achterblijvers. De drie belangrijkste elementen zijn: het hebben en volgen van een solide datastrategie, het kunnen meten van de waarde die data & analytics met zich meebrengt, en ten slotte het hebben van een volledig toegewijd senior leiderschap dat helpt de verandering te activeren en continueren.

Het meten van de waarde van data- en analyse-initiatieven is zowel een van de grootste kansen als uitdagingen waarmee organisaties vandaag de dag worden geconfronteerd om digitale leiders te worden. In totaal is slechts 45 procent van de organisaties in staat om de waarde van data-analyse te meten.

Vraag en aanbod

Bovendien is het verbinden van de zakelijke vraag met het aanbod van data & analytics een kritische succesfactor voor het uitvoeren en opschalen van analytics. De kunst is om de juiste use-cases te definiëren en te selecteren die waarde kunnen opleveren. Idealiter binnen een structuur die bedrijfsbrede industrialisatie van toekomstige use-cases in een groter geheel samenbrengt en versnelt.

In het rapport beschrijft KPMG de processen van value hacking en benefits tracking om CxO’s in staat te stellen de waarde te meten die data & analytics kunnen opleveren. Het meten van waarde stelt organisaties in staat de juiste richting te vinden en koers te houden in het complexe transformatieproces.

Holistisch en geïntegreerd

Volgens Maurice op de Veld blijft datagedrevenheid nog te veel op het niveau van business intelligence en analyse in de traditionele domeinen als finance, supply chain, marketing en sales. Kunstmatige intelligentie, machine learning en andere technologieën zijn de volgende stap, maar ze blijven steken bij 20 tot 30 procent van alle initiatieven.

“Als KPMG hebben we de afgelopen jaren op een holistische en geïntegreerde manier met onze klanten gewerkt om hun data-analysetransformatie te stimuleren volgens de Data & Analytics Factory-aanpak”, zegt Maurice op het Veld van KPMG, die voor meer informatie hierover verwijst naar de recente whitepaper.

De volledige Data Maturity-whitepaper van KPMG downloaden.

Gerelateerde artikelen

‘Een transformatie is nooit een enkelvoudig onderwerp’

‘Een transformatie is nooit een enkelvoudig onderwerp’

Als we onze menselijke vindingrijkheid koppelen aan de juiste technologie, kan ons dat oplossingen brengen voor de opgaven van vandaag en morgen, is de visie van PwC. Een gesprek met Tom Hagenaars en Ragnar van der Valk. “Value integration in plaats van system integration.”

Waarde creëren met data en technologie: zoeken naar de ontbrekende schakels

Waarde creëren met data en technologie: zoeken naar de ontbrekende schakels

Hoe je waarde creëert met technologie en data is sterk afhankelijk van de context waarin je als leider en organisatie opereert. Voor de een gaat het om een onderscheidende klantervaring, terwijl de ander werkt aan een efficiëntere operatie of enabling van nieuwe businessmodellen. Diverse ‘missing links‘ hinderen een maximale omarming van de mogelijkheden.

Generatieve AI zorgt voor samensmelting fysieke en digitale wereld

Generatieve AI zorgt voor samensmelting fysieke en digitale wereld

Het groeiende gebruik van generatieve AI en andere technologieën legt de basis voor een nieuwe realiteit, waarin de fysieke en digitale werelden naadloos in elkaar overgaan. Dit is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek in opdracht van Accenture, dat wijst op vier trends die deze geïntegreerde wereld mogelijk maken en de toekomst van zakendoen veranderen.

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

Ontwikkelingen rond technologie, data en digital gaan razendsnel. In combinatie vormen ze de belangrijkste bron van nieuwe waarde. Tegelijk zijn ze een risicofactor, want wie kansen mist raakt achterop ten opzichte van de concurrentie. “Gezien het belang zou een voortdurende weging van alle nieuwe mogelijkheden en risico’s van technologie het belangrijkste thema in de bestuurskamer moeten zijn”, zegt Hylke Sprangers. De Erasmus-docent zet de voornaamste tech-vectors op een rij.