Interoperabiliteit sleutel voor succes in onzekere tijden

Redactie

8 december 2022

Bedrijven hebben te maken met grote onzekerheden. Veel van hen zien de noodzaak om snel te veranderen in: de afgelopen twee jaar investeerden vele ondernemingen in nieuwe technologieën om hun interoperabiliteit te verbeteren. Hierbij transformeerde 40 procent zelfs meerdere bedrijfsonderdelen tegelijkertijd. En niet zonder resultaat: recent onderzoek van Accenture duidt erop dat organisaties met een hoge interoperabiliteit zes keer sneller groeien.

De wereldwijde supply chain is instabiel en de economie staat onder grote druk. Deze situatie vereist het vermogen om bedrijfsprocessen sneller te transformeren. Door technologie, mensen en processen slim te integreren, realiseren bedrijven de benodigde interoperabiliteit.

De voordelen van betere interoperabiliteit gaan verder dan financiële prestaties. Het onderzoek laat bijvoorbeeld ook aantoonbare verbeteringen zien van de productiviteit, klantervaring, bij verduurzaming en binnen de supply chain. Hiervoor worden wel steeds meer verschillende applicaties ingezet. De meeste ondernemingen gebruiken meer dan 500 applicaties en 82 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht dit aantal nog verder uit te breiden. Hierdoor is het extra belangrijk te kiezen voor applicaties die eenvoudig met elkaar communiceren, data delen en een naadloze gebruikerservaring bieden.

Volgens het onderzoek onderscheiden bedrijven met een goede interoperabiliteit zich op drie gebieden: inzet van cloudtechnologie, van composable tech, en een focus op samenwerking en data delen.

Bijna 72 procent van de bedrijven met een hoge/middelhoge interoperabiliteit gebruikt de publieke cloud en heeft al 30 procent van hun gegevens en workloads gemigreerd. Naast de verhuizing van applicaties gebruiken deze bedrijven de cloud om alle data van applicaties met elkaar te verbinden.

De inzet van modulaire, herhaalbare oplossingen – composable tech – biedt de flexibiliteit om snel in te spelen op veranderingen. Hierdoor is het makkelijker op basis van business of klantbehoeften snel nieuwe applicaties samen te stellen en uit te rollen.

Interoperabiliteit biedt mensen alle informatie en tools om efficiënt samen te werken. Op die manier kunnen ze de kracht van technologie, kennis en ervaring inzetten om als team snel en effectief in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en kansen.

“Interoperabiliteit is niet nieuw, maar door technologische ontwikkelingen ligt het inmiddels wel binnen bereik van meer bedrijven”, zegt Nicole van Det, country managing director van Accenture Nederland. Roy Ikink, lead Technology bij Accenture Nederland, zegt: “In de huidige onzekere situatie is het noodzakelijk om sneller te transformeren. Veranderen is nu eerder een kwestie van maanden en dagen, dan van jaren. Dat lukt alleen met een geïntegreerde en interoperabele applicatieomgeving. Deze is de basis voor snelle groei en blijvend concurrentievoordeel”

Over het onderzoek

Accenture ondervroeg ruim 4.000 C-level executives in 19 sectoren in 23 landen om inzicht te krijgen in hun technologie-ecosysteem, het bedrijfslandschap en de financiële en operationele prestaties. De resultaten zijn aangevuld met 25 diepte-interviews en 40 case studies, inclusief secundair onderzoek, interviews en analyses.

Gerelateerde artikelen

Eric de Jongh (NS): ‘Een wendbaar en weerbaar mobiliteitsbedrijf’

Eric de Jongh (NS): ‘Een wendbaar en weerbaar mobiliteitsbedrijf’

Ophef over prestaties en dienstverlening toont de enorme relevantie van NS. Met ruim een miljoen reizigers per dag en als duurzaam alternatief voor de auto en korte-afstandsvluchten is de trein van groot belang. “In de ontwikkeling naar ‘mobility as a service’ spelen technologie en data een cruciale rol”, aldus Eric de Jongh, manager Strategie, Architectuur & Security.

Picnic wint eerste Tech Hero Award

Picnic wint eerste Tech Hero Award

Picnic is winnaar van de eerste Tech Hero Award. De ‘supermarkt op wielen en in je broekzak’ dankt de prijs aan de cruciale rol voor hoogwaardige technologie in zowel operatie, klantervaring als toekomstige ontwikkeling.

‘Maak werk van een datagedreven cultuur’

‘Maak werk van een datagedreven cultuur’

Een succesvolle datastrategie draait niet primair om technologie en tools. De juiste cultuur, mindset en organisatorische inbedding zijn de bepalende factoren, zo blijkt tijdens een recent door KPMG geïnitieerde rondetafelbijeenkomst voor eindverantwoordelijke leiders...