Putting the ‘real’ in real-time data

Felix Speulman

29 november 2023

Stel je een platform voor dat helemaal geen verkeer ziet, vervolgens een kwartier lang drie miljoen verbindingen per seconde, waarna het terugvalt naar bijna nul. Het lijkt op een DDoS-aanval, maar het is stemverkeer voor het Eurovisie Songfestival. Het kleine, jonge bedrijf achter het platform, Once.net, had zich geen beter voorbeeld kunnen wensen om zijn capaciteiten te demonstreren.

“We hebben een dataplatform ontwikkeld dat is gebouwd voor hyperscale beveiliging en real-time-data”, zegt CTO en medeoprichter Jim de Beer. “Het maakt applicatie- en platformontwikkeling 90 procent eenvoudiger, zodat engineers zich op belangrijke zaken kunnen richten. Zonder complexe installaties, met goede ervaringen voor eindgebruikers en de mogelijkheid om zonder problemen AI capabilities in te pluggen.”

Once kan dit op grote schaal realiseren omdat het de Connectivity Cloud van Cloudflare gebruikt. “Ons product is sterk verweven met hun beveiligingslaag. Daardoor nemen we de beveiligingsproblemen van onze klanten voor onze rekening.”

Het heeft vijf jaar hard werken gekost om de oplossing te ontwikkelen, Based.io genaamd, waar alle gegevensverwerking gebeurt. “Als je real-time-data wilt, heb je een heel engineeringteam nodig. Als je het op schaal wilt laten werken, is het ongelooflijk ingewikkeld. We proberen gegevens op zeer grote schaal te repareren. Het is niet eenvoudig, maar de combinatie met Cloudflare maakt het gemakkelijk om met bijna niets te beginnen en op te schalen naar iets oneindig groots. Zowel voor de levering van je assets als voor de data. En alles in real-time.” Dit betekent volgens de Beer dat gegevens in minder dan 300 milliseconden worden bijgewerkt zonder dat een pagina of applicatie moet worden ververst.

Het stemplatform voor het Eurovisie Songfestival is een ingewikkelde use case. Het stemmen moet veilig zijn en het platform moet onmiddellijk herkennen of het verkeer van een bot komt of nep is, maar ook of er sprake is van een gestolen creditcard of een concentratie van betalingen vanaf één plek. “We kunnen zien of er iets illegaals gebeurt, zoals een land dat probeert iets meer invloed op de stemming te hebben dan je zou willen. We kunnen de firewall voor webtoepassingen in twee seconden updaten en dat is uniek. We kunnen een IP-adres wereldwijd en onmiddellijk van het netwerk schoppen. Als je vijftien minuten hebt waarin iedereen stemt, telt elke seconde.”

“De reden dat dit een zeer interessante case is voor onze technologie is dat je te maken hebt met miljoenen mensen wereldwijd, zegt Beer. “Ons platform draait om real-time data – het is relevant voor alles wat we online doen. Een live-evenement mag niet down gaan. Maar een bankieren-app ook niet. Alle gegevens moeten in real-time worden verwerkt. Voor bijna alles op internet wil je dezelfde veerkracht, veiligheid en actualiteit als bij het Eurovisie-evenement. Dat is wat we willen bereiken met ons product.”

Dirk-Jan van Helmond, directeur Solutions Engineering voor EMEA bij Cloudflare, legt uit dat Jim de Beer met Based.io een nieuwe real-time baseline voor het internet definieert. “Veel bestaande applicaties voldoen niet meer in het real-time-tijdperk. Die applicaties gebruiken klassieke technologie en geven misschien de illusie van real-time, maar dat is het niet. Ik denk dat veel bedrijven hier use cases voor hebben die ze nog niet eens begrijpen.”

Snelle toepassingen en vooral tijdige data zijn belangrijke factoren voor succesvolle producten. “Een klein verschil in gebruiksgemak is een enorm verschil voor het potentiële succes van je applicatie”, zegt De Beer. “Bijna alle succesvolle applicaties zijn eigendom van grote bedrijven die zich duizenden ingenieurs kunnen veroorloven. Als startup is het een uitdaging om iets goeds te maken omdat de standaarden zo hoog liggen.”

“Based.io is vanaf de grond opgebouwd voor real-time data. Het zou een perfecte oplossing zijn voor alle verkeer op  internet. Tot nu toe was real-time data ingewikkeld voor ontwikkelaars in het algemeen. Waarom functioneren dingen zo slecht? Omdat het ingewikkeld is om ze te bouwen. Het moet gewoon eenvoudiger. Onze oplossing zal zorgen voor een veel beter internet.”

Gerelateerde artikelen

AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

Het is belangrijk om de trends in de industrie te volgen, de concurrentie voor te blijven, toekomstbestendig te zijn en meer. Maar hoe doe je dat? Innovatie is daarin het sleutelwoord en gaat vaak hand in hand met technologie. Inmiddels raken we niet meer uitgepraat over AI en dit is hoe je het inzet voor een toekomstbestendig bedrijf.

Cloudtechnologie steeds vaker ingezet wegens innovatie

Cloudtechnologie steeds vaker ingezet wegens innovatie

Cloudtechnologie blijft voor zeventig procent van de grote bedrijven een investeringsprioriteit voor de lange termijn, ondanks macro-economische tegenwind en afvlakking van de groei van cloud-bestedingen wereldwijd. Innovatie blijkt echter een belangrijke drijfveer voor cloudinvesteringen.