AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

Bedrijven hebben te maken met allerlei verschillende uitdagingen. Zo is het belangrijk om de trends in de industrie te volgen, de concurrentie voor te blijven, toekomstbestendig te zijn en meer. Maar hoe doe je dat en waar begin je? Innovatie is daarin het sleutelwoord en gaat vaak hand in hand met technologie.

Nu is technologie natuurlijk een erg breed begrip en kent een groot aanbod. Dat kan het lastig maken om erachter te komen welke technologie voor jouw bedrijf het gewenste resultaat oplevert. Eén van de technologieën waar we niet over uitgepraat raken is artificial intelligence (AI). Zeker met de komst van de generatieve AI-tool ChatGPT kunnen we er niet meer omheen. Misschien maakt jouw bedrijf hier al gebruik van en vraag je je af hoe je het verder kunt inzetten. Of misschien vraag je je juist wel af óf je hier wel aan moet beginnen en zo ja, waar dan? Is het een slimme investering, of is het alleen maar een hype?

IT als bron van bedrijfsinnovatie

Voordat we ingaan op de vraag of AI een hype is of dat je er echt iets mee moet voor je bedrijf, is het goed om even terug te blikken naar 2020. Dat was het begin van de pandemie.  Op dat moment werd duidelijk dat bedrijven die strategisch investeerden in IT aan de ‘winnende kant’ stonden, terwijl bedrijven die IT zagen als een kostenpost het moeilijker hadden om hun bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Een belangrijke les die ons leert dat IT onmisbaar is en wanneer het goed ingezet wordt, zelfs een bron van bedrijfsinnovatie kan zijn.

Aan de andere kant is het zo dat hoe meer up-to-date en op maat gemaakt je IT-infrastructuur wordt, hoe complexer het beheer ervan wordt. Menselijke inspanningen houden geen gelijke tred met het volume aan technologieën, transacties, onderlinge afhankelijkheden, variabelen, veranderingen en mogelijke storingspunten. Om het IT-team te ondersteunen, zullen bepaalde taken geautomatiseerd moeten worden, zodat het team wordt vrijgespeeld om zich te richten op bedrijfskritische taken die hun aandacht vereisen. En dat is waar AI van belang kan zijn.

AI voor IT-operations, kortweg ook wel AIOps genoemd, is de toepassing van geavanceerde analytics in de vorm van machine learning of AI-technologieën om IT-operations te vereenvoudigen via automatisering. AIOps beoordeelt het gedrag van bedrijfssystemen, detecteert afwijkingen, schrijft oplossingen voor en onderneemt proactief actie om IT-incidenten op te lossen en verstoringen in IT-operaties te voorkomen. Dit helpt de IT-activiteiten van ondernemingen te transformeren van traag en reactief naar wendbaar en proactief.

Wanneer AIOps op de juiste manier wordt geïmplementeerd in het bedrijf gebruikt het intelligente automatisering niet alleen om bedrijfsactiviteiten te stroomlijnen en nieuwe analysemogelijkheden te benutten, maar wordt het ook slimmer naarmate er meer data en toepassingen worden geïmplementeerd.

De impact op de business

Nu vraag je je misschien af hoe deze oplossing voor IT-operations effect heeft op je zakelijke doelstellingen. Digitate ondervroeg Europese AIOps-koplopers om beter te begrijpen hoe AI-ondersteunde IT-operations en automatisering de IT-infrastructuur, applicaties en eindgebruikersdiensten van Europese bedrijven beïnvloeden. Hieruit kwamen verschillende voordelen naar boven die aanzienlijke invloed hebben op het vermogen van een bedrijf om inkomsten te verhogen en beter te plannen voor de toekomst.

Zo noemde 91 procent van de bedrijven het wegnemen van handmatige processen als het belangrijkste voordeel en een verbeterde wendbaarheid en betrouwbaarheid op de tweede plaats met 82 procent. AIOps kan echter ook ondersteunen bij het vergroten van voorspelbaarheid en het sneller oplossen van problemen; 73 procent ziet dit als een belangrijk zakelijk voordeel.

Voor Avis, een wereldwijd opererend autoverhuurbedrijf dat vertrouwt op bedrijfsapplicaties om klanten in realtime te verbinden en te bedienen, is het van cruciaal belang om te beschikken over robuuste en veerkrachtige IT-operations aan de achterkant. Door de focus op verandering en innovatie voor het bedrijf worden IT-operations soms over het hoofd gezien. Toch is de toepassing van nieuwe tools en technologieën binnen IT-functies cruciaal voor de operationele efficiëntie. Daarom wendde het Avis-team zich tot een AIOps-oplossing voor een bedrijfsbrede digitale transformatie om de algehele operationele efficiëntie van de organisatie te verbeteren. Dit zorgde voor een verbetering in de dienstverlening aan gebruikers, het automatiseren van taken en het verminderen van de tijd en middelen die aan IT-projecten worden besteed.

Voldoen aan de eisen van een steeds complexere omgeving

De mogelijkheid om routinematige processen te automatiseren en de betrouwbaarheid te verhogen, alsook de mogelijkheid om beter te plannen voor de toekomst zijn vandaag cruciaal voor bedrijfsleiders, volgens onderzoek van PwC. Bedrijven willen hun leiders het vertrouwen geven dat ze efficiënt kunnen blijven terwijl ze bestand zijn tegen spanningen en verstoringen. Een flexibele IT-operatie, ondersteund door AIOps, is een efficiënt middel om veerkracht te bereiken in de huidige, voortdurend evoluerende en snelle bedrijfsomgeving. Dankzij AIOps kunnen organisaties zich snel aanpassen aan veranderingen en innovatieve processen ontwikkelen die duurzame groei mogelijk maken.

Om te voldoen aan de huidige en toekomstige, steeds complexere, omgeving waarin bedrijven opereren, kan AIOps een uitkomst bieden. Het is een schaalbare oplossing voor de huidige IT-uitdagingen van bedrijven door het automatisch detecteren, oplossen en voorkomen van IT-problemen. Dit helpt uiteindelijk het risico op inkomstenverlies te verkleinen en de bedrijfsflexibiliteit te verbeteren door ervoor te zorgen dat er geen downtime is van kritieke applicaties. Anderzijds creëren geoptimaliseerde IT-operations zakelijke waarde voor organisaties. AIOps kan bijvoorbeeld proactief zakelijke transacties bewaken en fouten in stamgegevens, prijsstelling of facturering helpen verminderen, herstellen en voorkomen. Als gevolg daarvan krijgt je bedrijf een onmiddellijke boost in inkomsten en klanttevredenheid, waardoor IT verandert van een kostenpost in een winstpost.

Een win-winsituatie dus waarbij het IT-team zich kan richten op de bedrijfskritische taken en daarmee helpen het bedrijf up and running te houden, maar waarbij er ook geïnvesteerd wordt in digitale transformatie, er beter gepland kan worden voor de toekomst en het bedrijf zo toekomstbestendig wordt.

Gerelateerde artikelen

Putting the ‘real’ in real-time data

Putting the ‘real’ in real-time data

Stel je een platform voor dat helemaal geen verkeer ziet, vervolgens een kwartier lang drie miljoen verbindingen per seconde, waarna het terugvalt naar bijna nul. Het lijkt op een DDoS-aanval, maar het is stemverkeer voor het Eurovisie Songfestival. Het kleine, jonge bedrijf achter het platform, Once.net, had zich geen beter voorbeeld kunnen wensen om zijn capaciteiten te demonstreren.

Cloudtechnologie steeds vaker ingezet wegens innovatie

Cloudtechnologie steeds vaker ingezet wegens innovatie

Cloudtechnologie blijft voor zeventig procent van de grote bedrijven een investeringsprioriteit voor de lange termijn, ondanks macro-economische tegenwind en afvlakking van de groei van cloud-bestedingen wereldwijd. Innovatie blijkt echter een belangrijke drijfveer voor cloudinvesteringen.

Eric de Jongh (NS): ‘Een wendbaar en weerbaar mobiliteitsbedrijf’

Eric de Jongh (NS): ‘Een wendbaar en weerbaar mobiliteitsbedrijf’

Ophef over prestaties en dienstverlening toont de enorme relevantie van NS. Met ruim een miljoen reizigers per dag en als duurzaam alternatief voor de auto en korte-afstandsvluchten is de trein van groot belang. “In de ontwikkeling naar ‘mobility as a service’ spelen technologie en data een cruciale rol”, aldus Eric de Jongh, manager Strategie, Architectuur & Security.