‘Omzet, winst en marktaandeel niet langer toonaangevend’

Redactie

25 november 2022

Omdat het klimaat in hoog tempo verandert en de behoefte aan transparantie over klimaatrisico’s groot is, is het noodzakelijk om nog vóór invoering van nieuwe regelgeving verdere stappen te zetten op het gebied van klimaatverantwoording. Daarom gaat KPMG de accountantscontroles en accountantsverklaringen van beursgenoteerde ondernemingen en een aantal bedrijven in sectoren met veel uitstoot in Nederland uitbreiden. Het bedrijf heeft daarover vandaag een brief gepubliceerd, gericht aan zijn maatschappelijke stakeholders.

In de EU moeten bedrijven met de grootste maatschappelijke impact vanaf het boekjaar 2024 rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Andere bedrijven volgen later. “Waar de accountant van oudsher toezag op de controle van financiële cijfers, wordt dat versneld uitgebreid”, zegt Marc Hogeboom, lid van de RvB van KPMG.

“Omzet, winst en marktaandeel zijn niet langer de toonaangevende indicatoren. Niet-financiële informatie van bedrijven is steeds belangrijker en plaatst duurzaamheid hoger op de agenda. Om organisaties te stimuleren om daar transparanter in jaarrekeningen over te rapporteren zullen we daar expliciet aandacht aan besteden.”

De roep uit de samenleving om bedrijven verantwoordelijkheid te laten nemen klinkt steeds luider. Belanghebbenden, zoals burgers, klanten, investeerders en werknemers eisen dat productieketens verduurzamen. Niet in de toekomst, maar vandaag. Hogeboom: “We hebben geen tijd te verliezen. Het klimaat kan niet meer op de implementatie van wet- en regelgeving wachten. Belanghebbenden hebben behoefte aan objectief inzicht in de duurzaamheidsagenda en -prestaties van bedrijven.”

“Onze accountants hebben een belangrijke rol bij het verstrekken van zekerheid of gerapporteerde informatie klopt. Door inzichten op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) meetbaar te maken, worden duurzaamheidsindicatoren gecreëerd waarop ‘gestuurd’ en ‘afgerekend’ kan worden.”

Ook voor de langere termijn investeert KPMG in klimaatimpact en bredere ESG-kennis en kunde. Zo is onlangs de eerste lichting professionals gestart met een ESG-track, een interne opleiding voor toekomstige accountants met de nadruk op duurzaamheidsvraagstukken. Daarmee behoort KPMG tot de voorhoede. Dertig jaar geleden was KPMG Nederland de eerste accountants- en adviesorganisatie met een duurzaamheidsteam.

Gerelateerde artikelen

CIO’s over technologie en impact

CIO’s over technologie en impact

Technologie is in principe voorhanden, de uitdaging is om beschikbare mogelijkheden op de juiste manier in te zetten. In lijn met onder andere strategie, bedrijfsprocessen, werkwijzen en architectuur. Dat blijkt uit een peiling onder vooraanstaande digitale leiders van uiteenlopende grote Nederlandse organisaties in de aanloop naar CIODAY2023.

Leiderschapslessen uit wereldwijde ontwrichting

Leiderschapslessen uit wereldwijde ontwrichting

Het ontbreekt de laatste tijd niet aan wereldwijde, onvoorspelbare en ontwrichtende gebeurtenissen. Deze hebben hun invloed op de zakelijke wereld, en dit heeft weer zijn gevolgen voor zakelijk leiderschap. Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

‘Shocks overleven en jezelf steeds heruitvinden’

‘Shocks overleven en jezelf steeds heruitvinden’

Flexibiliteit en veerkracht staan al lang hoog op de agenda van CIO’s, CTO’s en andere technologieleiders. Het speelveld waarin hun organisaties opereren wordt immers steeds grillger en mondialer – zowel in termen van kansen als bedreigingen. In de afgelopen maanden en weken hebben geopolitieke verschuivingen en spanningen het belang van continuïteit verder onderstreept.