De productie-industrie, aangedreven door digitale technologieën, is op zoek naar nieuwe wegen om groei te behalen. Een nieuwe generatie fabrikanten moet zichzelf over de hele waardeketen opnieuw uitvinden om aan de verwachtingen van klanten te voldoen en efficiënter te worden. Ze proberen hun activiteiten te optimaliseren door het IoT in hun hele toeleveringsketen te integreren, een veilig, next-generation netwerk op te zetten, de kracht van de cloud te benutten en unified communications en samenwerking te omarmen.
Hoewel ons recente onderzoek (zie onder) naar de digitalisering van de productiesector laat zien dat bedrijven volop bezig zijn met het implementeren van hun digitale transformatiestrategie, heeft minder dan de helft van de wereldwijde productiebedrijven hun plannen ook maar voor de helft uitgevoerd. Hoe gebruiken productiebedrijven technologie om complexiteit te verminderen, flexibiliteit te vergroten en zichtbaarheid te verbeteren op een veilige, kosteneffectieve manier in de digitale infrastructuur?
Prioriteiten stellen in productie
Bedrijven in de maakindustrie omarmen meerdere technologieën voor industriële automatisering, geïntegreerde toeleveringsketens en cloud computing. Ze willen hun ERP en supervisory control and data acquisition systems (SCADA) moderniseren. Over het algemeen willen ze hun procesefficiëntie verbeteren en tegelijkertijd de operationele complexiteit verminderen door automatisering te versnellen. Dit gaat gepaard met minimale productiestilstand.
Daarnaast is het vergroten van gegevenstransparantie en het verbeteren van connectiviteit over de hele waardeketen een prioriteit. Productiebedrijven besteden ook veel aandacht aan het verbeteren van de werknemers- en klantenervaring en de gezondheid en veiligheid van hun personeel. Het antwoord op deze prioriteiten is het verhogen van de efficiëntie in de hele productiewaardeketen.
Hefbomen om efficiëntie te verhogen
Hieronder noem ik vijf technologische hefbomen die productiebedrijven kunnen helpen de efficiëntie te verhogen én te voldoen aan de verwachtingen van hun klanten.
1. Industriële automatisering: het Industrial Internet of Things (IIoT) maakt gebruik van connectiviteit tussen apparatuur om efficiënte, connected fabrieken te runnen. Dit vereist een combinatie van draadloze en bekabelde technologie om alomtegenwoordige, veilige connectiviteit te bieden tegen een redelijke prijs. Hierdoor kunnen gegevens die worden gegenereerd door systemen van verschillende OEM’s worden geïntegreerd. Het zorgt ook voor veilige dataoverdracht, waardoor updates en verificatie van de status van activa en gegevensoutput mogelijk zijn.
2. Geïntegreerde supply chains: een wereldwijd verbonden toeleveringsketen kan de productieplanning verbeteren en vroegtijdige waarschuwingen geven om de efficiëntie van processen en productie te verhogen. Om dit te bereiken, moeten supply chains met elkaar zijn verbonden, ongeacht hun locatie – over de weg, per spoor of over zee. Hierdoor kunnen meerdere leveranciers en verschillende transportopties worden beheerd, gecoördineerd en gecontroleerd.
3. Unified communication and collaboration: tachtig procent van de respondenten in ons onderzoek zei dat ongeveer de helft van de totale beroepsbevolking de komende drie jaar waarschijnlijk volledig op afstand zal werken. Of het nu gaat om het verbinden van werknemers op verschillende locaties of het opzetten van externe contactcentra voor klanten, het succes van bedrijven hangt af van effectieve samenwerking: van de fabrieksvloer tot externe locaties, dealers en servicecentra. Ongeacht de locatie of soort connectiviteit wordt dezelfde kwaliteit in de gebruikerservaring verwacht.
Volgens ons onderzoek is meer dan de helft van de productiebedrijven van plan het grootste deel van hun budget te besteden aan digitale samenwerkingsplatforms en particuliere mobiele netwerken (4G/5G) voor connectiviteit binnen kantoren of werkruimten. Ook unified communications-platforms en cloud contactcenters voor het routeren van klantinteracties, gespreksopnames en personeelsbeheer zien de respondenten als belangrijke investeringen.
4. Cloud computing: de cloud is de sleutel tot het benutten van de kracht van data en intelligentie. Met de cloud kunnen fabrikanten vele vormen van nieuwe productiesystemen inzetten, zoals 3D-printing, high-performance computing (HPC), het internet of things (IoT), industriële robots en slimme fabrieken. Met gespecialiseerde AI/ML-clouds die grote hoeveelheden gegevens verwerken en intelligente inzichten bieden in real time, zal cloud computing een sleutelrol spelen in het verhogen van de efficiëntie in de productie-industrie.
5. Veiligheid van werknemers: technologieën die de veiligheid van werknemers verhogen en hun vertrouwen geven, zijn bijvoorbeeld proximity monitors die het fysiek afstand houden faciliteren, health monitors, en real-time informatievoorziening wanneer er gevaar dreigt waardoor werknemers in gevaarlijke omgevingen tijdig gewaarschuwd en beschermd kunnen worden.
Implementatie in de praktijk
Hoe kunnen managers in de productiesector worden ondersteund bij het bouwen aan een efficiënte onderneming die wendbaarheid, transparantie en kostenbeheersing in de hele waardeketen realiseert?
De ruggengraat voor Industrie 4.0 is een efficiënt en flexibel netwerk. Een robuust netwerk met een software-gedefinieerd hybride WAN en direct-to-cloud architectuur kan de beschikbaarheid van sites en de snelheid van applicaties verbeteren. Een pay-as-you-go en bring-your-own network met programmeerbare functies om de netwerkgrootte aan te passen, plus interoperabiliteit met verschillende providers, verhoogt ook de reactietijd van toepassingen. Een consistent beveiligingsbeleid voor services op locatie en in de cloud, inclusief een beveiligde web gateway en CASB (cloud access security broker), beschermt netwerkbronnen en endpoints.
Door effectieve collaboration tools op, maar ook buiten de werkvloer, kunnen productiebedrijven de productiviteit verhogen. Zo kunnen ze medewerkers en klanten naadloos met elkaar verbinden via spraak en video tot berichten verzenden en bestanden delen.
Om groei en winstgevendheid te garanderen in deze wereld van geavanceerde concurrentie, hebben productiebedrijven verbeterde operationele efficiëntie nodig met naadloze samenwerking en verbondenheid tussen mensen en machines. Dit kunnen zij bereiken met de juiste partner die hen kan helpen bij het implementeren en optimaal benutten van de nieuwste digitale technologieën, door veilige, mobiele, cloud-gebaseerde oplossingen en diensten te gebruiken die schaalbaar en aanpasbaar zijn.
Onderzoek
In het vierde kwartaal van 2021 is er in opdracht van Tata Communications een enquête gehouden onder 186 organisaties in de discrete productie en de proces- en hybride productiesectoren met hoofdkantoor en vestigingen in de VS, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Zweden, Zwitserland, het VK, Australië, Hongkong, India, Japan, Maleisië en Singapore.