De 5 belangrijkste trends die het beheer van clouds beïnvloeden

Bo Duim

1 juni 2023

Een effectieve strategie, voor public of private cloud, kan de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren en tegelijkertijd de beveiliging en de relatie met de partners versterken – dit wordt bepaald door de manier waarop organisaties hun multicloud infrastructuur beheren.

Momenteel moeten bedrijven het hoofd boven water zien te houden in een tijd van economische onzekerheid, veranderende werkgewoonten en toegenomen cyberbedreigingen. De inzet om duurzaam aan schaalvergroting te werken om hun strategische doelstellingen te bereiken wordt ondersteund door de introductie van specifieke toepassingen van multicloud mogelijkheden als mede speciale vertical of usecase features die de verschillende cloud providers bieden.

Als bedrijven echter het volledige potentieel van een multicloud-strategie willen benutten, moeten ze rekening houden met de vijf belangrijkste trends die vandaag de dag de markt bepalen. 

Verbetering cyberbeveiliging absolute zakelijke vereiste

Een van de belangrijkste trends, geïdentificeerd door InterCloud, is de behoefte aan verbeterde cyberbeveiliging. Dit is het gevolg van een hoge toename in het aantal aanvallen door bijvoorbeeld ransomware; volgens het Digital Defense Report 2022 van Microsoft was er een toename van 40 procent te zien tussen juni 2021 en juli 2022. Wereldwijd stijgen de uitgaven aan beveiliging en risicobeheer al dramatisch en er wordt een stijging voorspeld van 11,3 procent in 2023, waarbij de meeste groei naar verwachting voor rekening komt van cloudbeveiliging.

Hybride cloud toepassingen ondervinden problemen met de beveiliging omdat er te veel variabelen en variaties in de configuraties van beveiliging zitten. Dit schept problemen binnen het vermogen van organisaties om consistente beveiliging te realiseren in hybride omgevingen.

De beveiliging van een netwerk met een agnostisch (algemeen inzetbaar) multicloud-platform is een effectief filter tegen schadelijk verkeer, terwijl men met Application Programmable Interfaces (API) en telemetrie risico’s beperkt door middel van beveiliging in real-time, ‘event correlation’ (het leggen van verbanden tussen gebeurtenissen op basis van analyses) en automatisering.

Economische onzekerheid vraagt beter kostenbeheer

Zestig procent van de managers van infrastructuur en operationele activiteiten meldt een aanzienlijke overschrijding van de kosten voor public cloud, hetgeen problemen met zich meebrengt om adequate hun budgetten te beheren. Dit benadrukt het belang van de keuze voor een dienst die is afgestemd op de bedrijfsbehoeften.

De economische voordelen van de cloud worden soms afgezwakt door de kosten van migratie, modernisering en platformontwikkeling, terwijl de verborgen kosten van de cloud IT-begrotingen danig kunnen verstoren. De aanbieders van diensten in de cloud kennen ook verschillende prijsstructuren, daarom moeten multi clouds worden ondersteund met visibility  en observability als je optimaal gebruik wilt kunnen maken van de werkelijke waarde.

Met een wererldwijd bereik dankzij een enkel multicloud platform voor connectiviteit kunnen bedrijven hun kosten reduceren door toegenomen efficiëntie en hoeven ze ook niet langer nog connectiviteit met meerdere clouddiensten aanbieders te beheren. Bedrijven moeten ook een multicloud connectiviteits platform vinden met de juiste SLA’s voor alle clouds, waardoor de kostbare noodzaak om meerdere cloud netwerkovereenkomsten te onderhouden komt te vervallen.

Snelle schaalvergroting door digitalisering

De regels van bedrijfsvoering zijn behoorlijk veranderd nu bedrijfsmodellen op basis van disruptie, traditionele organisaties ertoe dwingen hun processen te digitaliseren als ze nog willen blijven concurreren.

Op digitalisering ingestelde bedrijven kunnen snel hun activiteiten opschalen met diensten die klanten overal ter wereld kunnen afnemen. Uitzonderlijke klantenservice is cruciaal voor wereldwijd opererende bedrijven en als deze dienstverlening goed wordt uitgevoerd met behulp van het juiste platform, kan een multicloud strategie helpen om een Enterprise en hun klanten ongekende customer experience te bezorgen met een hoog niveau van dienstverlening, waar de klant zich ook bevindt of hoe deze zich verplaatst.

Analytics op ‘edge’ sturen behoefte gedistribueerd gegevensbeheer

Uit recent onderzoek blijkt dat we wereldwijd de komende drie jaar meer gegevens zullen genereren dan in de afgelopen 30 jaar. bedrijven moeten dan ook berekend zijn op de verwerking van deze stortvloed aan informatie.

De behoefte aan gerichte analyse en uitwisseling van gegevens ter ondersteuning van digitale werkstromen overtreft het vermogen van organisaties om gegevens te classificeren, beveiligen, verplaatsen en te verwerken in verschillende regio’s.

Multicloud connectiviteitsplatforms stellen bedrijven in staat om een informatie architectuur in te voeren waarmee gegevens aan de rand van het netwerk kunnen worden veilig gesteld en beveiligd kunnen worden overgebracht naar de dichtstbijzijnde locaties voor verwerking, om zodoende in real time inzichten te verschaffen.

Uitbreiding waardeketen leidt tot verstorende digitale ecosystemen

Digitale ecosystemen van bedrijven werken het beste binnen gemeenschappelijke platforms naarmate het platform bedrijven toestaat samen te werken met partners voor vernieuwing en co-creatie.

Digitale ecosystemen van bedrijven omvatten een netwerk van partners, ontwikkelaars en Enterprises. Dankzij de cloud neemt de onderlinge connectiviteit toe bij deze uiteenlopende partijen als onderdeel van het ecosysteem.

Bedrijven die willen profiteren van de voordelen moeten een cloud netwerkinfrastructuur realiseren die ondersteuning biedt voor een wereldwijd gedistribueerd netwerk die partnerships mogelijk maakt (pre-connected) met intelligente connectiviteit binnen een beveiligde omgeving.

Lees het rapport

Gerelateerde artikelen

‘IT-integraties brengen bedrijfscontinuïteit in gevaar’

‘IT-integraties brengen bedrijfscontinuïteit in gevaar’

De afgelopen vijf jaar is het aantal IT-integraties binnen organisaties vertienvoudigd. Dit heeft toenemende complexiteit ten gevolge, en daardoor kwetsbaarheid van integratielagen binnen IT-systemen. De toenemende integraties vormen een aanzienlijk risico voor de bedrijfscontinuïteit en beveiliging, aldus een rapport van Enable U.

Automatisering: waar staan we, wat zijn de uitdagingen en waar gaan we heen?

Automatisering: waar staan we, wat zijn de uitdagingen en waar gaan we heen?

Bedrijven versnellen het gebruik van AI en automatisering. Niet verwonderlijk dus dat 90 procent van de IT-beslissers in alle industriële sectoren van plan is om extra automatisering, inclusief AI, te implementeren. En dat doen ze in rap tempo. Digitate deed onderzoek naar waar bedrijven nu staan met automatisering en wat IT-beslissers verwachten.