‘IT-integraties brengen bedrijfscontinuïteit in gevaar’

Redactie

27 juni 2024

De afgelopen vijf jaar is het aantal IT-integraties binnen organisaties vertienvoudigd. Dit heeft toenemende complexiteit ten gevolge, en daardoor kwetsbaarheid van integratielagen binnen IT-systemen. De toenemende integraties vormen een aanzienlijk risico voor de bedrijfscontinuïteit en beveiliging, aldus een rapport van Enable U.

Onstuimige groei van integraties kan ertoe leiden dat organisaties geen volledig overzicht meer hebben van hun IT-infrastructuur. Integraties zijn vaak gebouwd door verschillende leveranciers, waardoor consistentie en controle ontbreken. Dit maakt het moeilijk om verantwoordelijken aan te wijzen voor beheer en beveiliging van deze integraties en verhoogt het risico op systeemstoringen en datalekken. Een enkele mislukte integratie kan aanzienlijke gevolgen hebben, zoals vastlopen van cruciale bedrijfsprocessen of blootstelling van gevoelige gegevens aan cyberaanvallen.

Organisaties kunnen zelf aan de slag om hun kwetsbaarheid door het grote aantal integraties te verminderen, aldus het rapport. Daartoe moeten ze risico’s in kaart brengen, wegen en prioriteren. Vervolgens moeten ze kijken welke maatregelen het meeste effect hebben. Vaak wordt aan maatregelen van technische aard gedacht, maar ook awareness trainingen, een andere organisatie van het ICT-personeel of outsourcing van specialistische taken kunnen risico’s reduceren of zelfs volledig wegnemen.

Een proactieve aanpak in het beheer van IT-risico’s is belangrijk. Door de steeds prominentere rol van technologie, is het cruciaal dat organisaties niet alleen reageren op incidenten, maar ook anticiperen op mogelijke verstoringen. Dit omvat het opstellen van noodplannen, back-up- en herstelprocessen en het onderhouden van redundante systemen.

“Flexibiliteit in IT-risicobeperking betekent dat een organisatie zich snel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en de daarmee samenhangende behoeften”, aldus Niels Beckers, CMO bij Enable U. “Dit vereist regelmatige updates van risicobeheerpraktijken, continue monitoring van de IT-omgeving en de flexibiliteit om snel op incidenten te reageren.”

Gerelateerde artikelen

Automatisering: waar staan we, wat zijn de uitdagingen en waar gaan we heen?

Automatisering: waar staan we, wat zijn de uitdagingen en waar gaan we heen?

Bedrijven versnellen het gebruik van AI en automatisering. Niet verwonderlijk dus dat 90 procent van de IT-beslissers in alle industriële sectoren van plan is om extra automatisering, inclusief AI, te implementeren. En dat doen ze in rap tempo. Digitate deed onderzoek naar waar bedrijven nu staan met automatisering en wat IT-beslissers verwachten.

De 5 belangrijkste trends die het beheer van clouds beïnvloeden

De 5 belangrijkste trends die het beheer van clouds beïnvloeden

Een effectieve strategie, voor public of private cloud, kan de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren en tegelijkertijd de beveiliging en de relatie met de partners versterken – dit wordt bepaald door de manier waarop organisaties hun multicloud infrastructuur beheren.