Boyana Petkova (AkzoNobel): ‘Geavanceerd big data-platform voor bedrijfsbrede waardecreatie’

Als advanced planning transformation leader is Boyana Petkova verantwoordelijk voor het ontwerp en de implementatie van geavanceerde digitale planning voor heel AkzoNobel: een strategisch big data-initiatief gericht op waardecreatie binnen alle bedrijfsonderdelen van de Nederlandse multinational. Dat heeft het concern in heel korte tijd al veel opgeleverd.

De succesvolle uitrol is volgens Petkova onder meer te danken aan het realiseren van quick wins voor de business. Naast de hierdoor ontstane pull vanuit de stakeholders bij de diverse bedrijfsonderdelen en regio’s is sprake van een push op datagedrevenheid vanuit het bestuur. “We zitten daarmee feitelijk in een sandwich tussen de board en de business. Top-down en bottom-up worden zaken in beweging gebracht.”

Binnen het in hoogwaardige coatings gespecialiseerde AkzoNobel worden spreadsheets en buikgevoel nu vervangen voor een geavanceerd big dataplatform, waarmee businesses binnen end-to-end waardestromen sneller en effectiever beslissingen kunnen nemen. De ingezette advanced planning transformation helpt zo om vraag en aanbod beter op elkaar aan te sluiten, klanten beter te bedienen en zonder vooringenomenheid de juiste beslissingen te kunnen nemen.

De planningstransformatie is gestart in 2021 en loopt tot 2024, maar geldt nu al als een ‘Microsoft best practice’. Het platform is gebaseerd op OMP, aangevuld met oplossingen van Microsoft voor dataopslag en visualisering (Azure en PowerBI), alsmede Databricks voor AI. Petkova leidt een sizeable team van hooggekwalificeerde dataspecialisten met business-expertise.

In nauwe samenwerking met onder meer HR, IT/IM zorgt dit team voor een brede beweging binnen het concern. “Iedereen binnen AkzoNobel is partner in crime”, aldus Boyana Petkova, die op 21 april tijdens CIODAY meer details zal geven over het hoe, wat en waarom van deze value case.

Wil je dit evenement bijwonen? Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.
 

Gerelateerde artikelen

Eerste AI-ethieklab voor de zorg geopend

Eerste AI-ethieklab voor de zorg geopend

Personeelstekort en hoogwaardige medische zorg blijven bieden zijn de belangrijkste redenen waarom de toepassing van AI in de zorgsector een hoge vlucht zal nemen. Het net geopende AI-ethieklab van het Erasmus MC, de TU Delft en softwarebedrijf SAS gaat zich bezighouden met ethisch verantwoorde en klinisch relevante AI.

Nederlanders maken zich zorgen over impact AI op werk

Nederlanders maken zich zorgen over impact AI op werk

Generatieve AI transformeert het bedrijfsleven in hoog tempo. Ruim vier op de tien Nederlanders maken zich grote zorgen over de impact van AI op hun werk. Interessant is dat een grotere, deels overlappende groep (68%) gelooft dat de voordelen van de technologie opwegen tegen de risico’s.