Leiders in zorgsector zetten stappen richting business agility

Servicenow

13 april 2021

De zorgsector is van alle kanten getroffen door de pandemie. Werknemers die in contact waren met covid-patiënten liepen plotseling een groot risico. De vraag naar ondersteunende diensten piekte afgelopen jaar, maar de inkomsten namen een duikvlucht doordat niet-essentiële ingrepen werden geannuleerd en patiënten hun afspraken voor routinematige zorg afzegden.

De crisis heeft beslissers in de gezondheidszorg ertoe aangezet flexibeler te worden. Volgens een nieuwe wereldwijde survey onder leidinggevenden in vijf grote sectoren – financiële dienstverlening, gezondheidszorg, maakindustrie, de publieke sector en telecom – hebben leiders in de gezondheidszorg direct stappen gezet om de wendbaarheid van hun organisaties te verbeteren op belangrijke gebieden als risicobeheer, data, het werven van personeel, en innovatie van hun R&D.

[su_row][su_column size=”1/4″]

[/su_column][su_column size=”3/4″]

Business agility onderzoek

Download het IDC-onderzoek over business agility.

    [/su_column][/su_row]

    Enkele andere hoogtepunten over de zorgsector uit de survey:

    Toen de behoefte aan technologische oplossingen voor allerlei problemen dringend werd – van de ontwikkeling van vaccins tot het uitvallen van de toeleveringsketen – was het antwoord van de zorgsector een vijfvoudige verbetering onder het percentage organisaties met een flexibele R&D-innovatie. De sector heeft echter nog een lange weg te gaan: een jaar na het uitbreken van de pandemie beschouwt slechts 25 procent van de leidinggevenden hun R&D-praktijken als agile.

    Eerstelijnswerkers stonden in de vroege stadia van de crisis onder enorme druk. Het hielp niet dat werkgevers in de gezondheidszorg bijna volledig vertrouwden op oude systemen voor wervingsprocessen. Tegenwoordig beschouwt 23 procent van de beslissers in de gezondheidszorg hun wervings- en onboarding-systemen als wendbaar, een bijna achtvoudige verbetering.

    De meeste leidinggevenden in de gezondheidszorg verwachten de komende twee jaar een hoog of zeer hoog rendement op investeringen in IoT (64%) en clouddiensten (63%) om de wendbaarheid van hun organisaties te vergroten. Tijdens de crisis zagen zorgorganisaties het grootste rendement op directe investeringen door het digitaliseren van workflows en werken op afstand. Meer dan de helft (58%) verwacht de komende twee jaar aanzienlijke opbrengsten te blijven behalen uit dezelfde investeringen in remote working.

    Ongeveer zeven op de tien leidinggevenden in de gezondheidszorg noemen verbeterde werknemersbetrokkenheid als een belangrijk voordeel van digitale bedrijfsplatforms. Dat ligt in het verlengde van de inzet van de sector om werving en onboarding als de belangrijkste agile-investeringsprioriteit te beschouwen voor de komende twee jaar. Andere belangrijke voordelen van digitale platformen in de gezondheidszorg zijn onder meer verbeterde communicatie (68%) en verhoogde winstgevendheid (45%).

    Beslissers in de gezondheidszorg zien het ontbreken van een duidelijke visie of strategisch plan als de grootste belemmering voor hun organisatie om de wendbaarheid van hun organisaties te verbeteren. Zoals de pandemie duidelijk heeft gemaakt, maakte gebrek aan agile systemen het voor bedrijven moeilijk om zich aan te passen aan nieuwe wensen en eisen. Naarmate bedrijven meer investeren op cruciale terreinen, moeten hun leidinggevenden de strategische roadmap tot het einde volgen om zeker te kunnen zijn van een significant rendement.

    Deze bijdrage is eerder verschenen op Workflow, de blogsite van ServiceNow.

    Gerelateerde artikelen

    Kansen benutten met clouddiensten

    Kansen benutten met clouddiensten

    Tegenwoordig is de inzet van de publieke cloud voor de overheid steeds couranter. Dit vraagt wel om een goede cloudstrategie, waarbij een meerwaarde voor de organisatie, dataveiligheid en privacy cruciaal zijn. Ook het efficiënter gebruikmaken van het applicatielandschap vereist een doordacht plan van aanpak.

    Hoe data governance de digitale druk op CIO’s verlicht

    Hoe data governance de digitale druk op CIO’s verlicht

    Het verzamelen, analyseren en interpreteren van data is cruciaal voor bedrijven. Hierdoor ontstaat namelijk inzicht in bijvoorbeeld klanten, markten en processen. En met dit inzicht kun je datagedreven besluiten nemen, waarde voor de business realiseren en kosten reduceren.

    Vijf kritische succesfactoren voor een effectieve datastrategie

    Vijf kritische succesfactoren voor een effectieve datastrategie

    Als bestuurder neem je niet langer beslissingen op basis van alleen gevoel. Data, dashboards en voorspellende algoritmen zijn belangrijke componenten voor betere besluiten. Daarmee ben je in staat je besluitvormingsprocessen te optimaliseren, omzetten te verhogen en innovatie te stimuleren.

    Buitenlands IT-talent inzetten? Stel deze vijf vragen

    Buitenlands IT-talent inzetten? Stel deze vijf vragen

    Dat er een groot tekort aan IT-personeel is, zal iedere leidinggevende kunnen beamen. Skilled developers zijn lastig te vinden en door de grote vraag bovendien ook nog eens moeilijk vast te houden. Niet eerder was de arbeidsmarkt voor IT-personeel zo krap. Voor steeds meer organisaties is het reden om over de grens te kijken in hun zoektocht naar IT-talent.