Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO’s spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is zijn of haar positie belangrijker en complexer geworden. Wat minder bekend is, is dat de traditionele rol van de CIO, namelijk het leveren van IT-diensten, ook belangrijker en complexer is geworden.

De impact van een CIO op de bedrijfsstrategie en -uitvoering hangt immers af van de continue beschikbaarheid van de IT-dienstverlening. Het succes van een CIO is uiteindelijk gebaseerd op een goede basis van veerkrachtige, veilige en duurzame IT-operaties. Maar in een omgeving van sterk gedistribueerde, hybride IT wordt dit moeilijker.

Beheersoftware voor datacenterinfrastructuur (DCIM) die is geoptimaliseerd voor gedistribueerde omgevingen, speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de basis voor hybride datacenteromgevingen met gedistribueerde IT-infrastructuur.

De nieuwe whitepaper How Modern DCIM Addresses CIO Management Challenges within Distributed, Hybrid IT Environments legt aan de hand van praktijkvoorbeelden in detail uit hoe DCIM de elektrische en mechanische infrastructuursystemen die gedistribueerde en edge IT-installaties beschikbaar houden, veiliger en duurzamer kan maken.

Traditionele DCIM is in principe ontworpen en ingezet voor apparaatbewaking en IT-ruimteplanning voor grotere, afzonderlijke datacenters. Maar de tijd van een IT-omgeving met één enkel datacenter ligt achter ons. Nieuwe vereisten dwingen CIO’s om zowel IT-capaciteit in colocatiefaciliteiten onder te brengen als capaciteit op te bouwen op edge-locaties. Naast het beheren en in stand houden van veerkrachtige en veilige operaties op al deze locaties, wordt CIO’s nu gevraagd te rapporteren over de duurzaamheid van deze IT-operaties. DCIM-softwaretools ontwikkelen zich mee met de nieuwe vereisten zodat CIO’s en hun IT-operationele teams hun werk effectiever kunnen doen.

Moderne DCIM-oplossingen hebben de aanschaf en implementatie vereenvoudigd, waardoor het gemakkelijker is om aan de slag te gaan en de tool te gebruiken in een gedistribueerde IT-portfolio. Eén enkele log-in biedt vanaf elke locatie een overzicht van alle sites en assets in totaal of individueel. Onderhoud van software en firmware updates kunnen worden geautomatiseerd en op afstand uitgevoerd. Deze nieuwe generatie DCIM-oplossingen maken het niet alleen gemakkelijker om op afstand zicht te hebben op de stroom- en koelinfrastructuur om de beschikbaarheid te handhaven, maar ze pakken ook beveiligings- en duurzaamheidsuitdagingen aan.

Hoe DCIM de beveiliging verbetert

Tools voor datacenters die de omgeving monitoren, worden niet alleen gebruikt om variabelen als temperatuur, vochtigheid, vloeistoflekken, rook en trillingen te detecteren en te volgen. Ze worden doorgaans ook geïntegreerd met beveiligingscamera’s, deursensoren en toegangspassen om fysieke beveiliging te bieden voor IT-installaties op afstand. Deze apparaten worden bewaakt en gecontroleerd via DCIM-software en zo helpen ze externe, operationele teams bij het volgen van menselijke activiteit rond kritieke IT.

Daarnaast bieden moderne DCIM-oplossingen hulpmiddelen die ervoor zorgen dat op het netwerk aangesloten apparaten voor stroom- en koelinfrastructuur geen doelwit kunnen worden voor een cyberaanval.

Al deze apparaten, net als de DCIM-server en -gateway, moeten up-to-date worden gehouden met de nieuwste firmware of softwarepatches. Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar kwetsbaarheden in bestaande codes om apparaten te hacken, data te stelen, apparaten te besturen of storingen te veroorzaken. Nieuwe firmware- en softwarepatches lossen niet alleen bugs op en zorgen voor extra prestatieverbetering, maar verhelpen vaak ook bekende beveiligingsproblemen. Deze code-updates moeten worden geïnstalleerd of toegepast zodra ze beschikbaar zijn bij de leverancier. Zonder een goed-werkende DCIM-oplossing vereist dit proces voortdurende discipline en actie van het operationele team.

De beveiligingsfuncties en -instellingen die tijdens de eerste installatie zijn ingeschakeld en geconfigureerd, moeten ook tijdens de gehele levensduur van het infrastructuurapparaat, de netwerktoepassing of de beheerserver/gateway worden gehandhaafd. Door het aantal gebruikers dat deze instellingen kan wijzigen tot een minimum te beperken, verklein je de kans dat onbedoelde of niet toegestane wijzigingen worden aangebracht. Bovendien moeten deze instellingen regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze in orde en up-to-date zijn. Dat vereist voortdurende aandacht.

DCIM-tools met een beveiligingsbeoordelingsfunctie kunnen al het hierboven beschreven werk echter aanzienlijk vereenvoudigen, in ieder geval voor de ondersteunende IT-infrastructuur. Deze functie scant alle aangesloten apparaten in het hele IT-portfolio en leveren een rapport op met verouderde firmware en gecompromitteerde beveiligingsinstellingen. Sommige DCIM-tools automatiseren vervolgens ook het bijwerken van firmware en bieden de mogelijkheid om massaconfiguraties van beveiligingsinstellingen uit te voeren voor meerdere apparaten tegelijk, zodat het proces sterk wordt vereenvoudigd.

Hoe DCIM helpt duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken

DCIM kan ook worden gebruikt om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen door  de IT-omgeving te verminderen. Ook geeft de software basisinformatie om duurzaamheidscijfers te kunnen bijhouden en rapporteren. Energiebesparing kan worden bereikt met de plannings- en modelleringsfuncties van DCIM. Deze tools zorgen ervoor dat het stroomverbruik beter wordt afgestemd op de IT-belasting, door inactieve infrastructuurbronnen lager of uit te schakelen. Ook kan de software duidelijk maken waar de IT-belasting geconsolideerd kan worden, om zowel het IT-energieverbruik als de energieverliezen van de ondersteunende infrastructuur te verminderen. De nieuwe whitepaper beschrijft hiervoor verschillende specifieke praktijkvoorbeelden.

Moderne DCIM kan CIO’s helpen met het bijhouden en rapporteren van basisgegevens over duurzaamheid van on premise datacenters, edge computing sites en colocatie-activa. Sommige DCIM-oplossingen zullen gegevens verzamelen en rapporteren voor individuele sites en totaliseren, zoals:

  • Power Usage Effectiveness (PUE): huidig en historisch
  • Energieverbruik: gebruik op subsysteemniveau om zowel real-time als historische trends van het totale verbruik, IT-verbruik en energieverliezen weer te geven.
  • Koolstofvoetafdruk (Scope 2-emissies) op basis van lokale koolstofemissiefactoren in totaal en per subsysteem, inclusief IT, stroom en koeling.

Om deze statistieken zinvol te laten zijn, is het belangrijk dat de DCIM-software kan communiceren met en gegevens kan normaliseren van alle apparaten voor stroom- en koelinfrastructuur, ongeacht merk of model. Dit zorgt voor een volledig beeld van de milieu-impact. Dit vraagt om DCIM-tools en infrastructuurapparaten die gangbare, open protocollen (bijvoorbeeld SNMPv3) hanteren en het gebruik van API’s/webservices mogelijk maken.

Opmerking: DCIM bevindt zich in de vroege fase van de ontwikkeling naar een beheersinstrument voor milieuduurzaamheidsrapportage. De whitepaper beschrijft hoe DCIM op korte termijn waarschijnlijk in deze richting zal evolueren. Voor de meeste ondernemingen die net beginnen met verduurzaming, kunnen moderne DCIM-tools op dit moment goed worden ingezet om de basis te volgen en te rapporteren.

Samenvattend, terwijl de rol van CIO’s zich uitbreidt tot het aansturen van de bedrijfsstrategie, digitalisering en innovatie, blijft hun traditionele rol van IT-dienstverlening cruciaal. Deze rol is echter veel uitdagender geworden nu de IT-portefeuilles geografisch meer verspreid zijn  en verdeeld over cloud, colocatie en edge. De veerkracht en veiligheid van IT moeten voortdurend worden bewaakt en gehandhaafd in de gehele portefeuille van IT-middelen. Tegelijkertijd neemt de urgentie en de druk toe om duurzaamheid na te streven, te rapporteren en te verbeteren. Moderne DCIM-oplossingen kunnen de CIO hierin ondersteunen.

Meer weten over de rol van DCIM voor een CIO? Lees dan onze whitepaper voor meer informatie.

 

Gerelateerde artikelen

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

‘Behaal het gewenste resultaat en impact door AI collectief aan te pakken’

‘Behaal het gewenste resultaat en impact door AI collectief aan te pakken’

De hoeveelheid data die wordt beheerd en nodig is voor het runnen van een bedrijf groeit exponentieel. Het vormt het kloppend hart van de meeste bedrijven. Het genereren en beheren van grote hoeveelheden data is echter niet genoeg. Daar weet Rajiv Nayan, Vice President en General Manager bij Digitate, softwareleverancier van AIOps-oplossingen, alles van.