De AI Act ontcijferd

Artificial Intelligence (AI) biedt vele voordelen voor de maatschappij en het bedrijfsleven en heeft als doel werkprocessen en belangrijke sectoren opnieuw vorm te geven. Er wordt hard gewerkt om het transformerende potentieel van AI en automatisering te benutten. Te midden van de wereldwijde verspreiding van AI in het bedrijfsleven en het dagelijks leven ontstaan er echter zorgen over ethisch gebruik en risico’s. Er zijn nog steeds vertrouwenskwesties; uit de Algoritme Vertrouwensmonitor blijkt dat in 2023 het vertrouwen in algoritmes met 22% is gedaald ten opzichte van 2022.

In reactie hierop heeft de Europese Unie (EU) belangrijke stappen gezet met een voorlopig akkoord op de Artificial Intelligence Act (AI-act), die naar verwachting een nieuwe wereldwijde norm voor AI-regulering zal stellen. Het is de bedoeling dat de AI Act in 2024 wet wordt en dat de meeste AI-systemen er in 2026 aan moeten voldoen. De AI Act hanteert een risicogebaseerde aanpak om grondrechten, democratie, de rechtsstaat en ecologische duurzaamheid te waarborgen.

De AI-wet van de EU probeert een delicaat evenwicht te vinden door de invoering van AI te stimuleren en tegelijkertijd het recht van individuen op een verantwoord, ethisch en betrouwbaar gebruik van AI te handhaven. In dit document worden de mogelijke gevolgen van de AI-wet voor organisaties onderzocht, waarbij wordt ingegaan op de structuur, verplichtingen en tijdschema’s voor naleving. Daarnaast wordt er een actieplan voorgesteld waarmee organisaties rekening kunnen houden.

Naar de paper

 

Gerelateerde artikelen

Generatieve AI zorgt pas in 2025 voor meer groei

Generatieve AI zorgt pas in 2025 voor meer groei

De hooggespannen verwachtingen rond generatieve AI vertalen zich nog niet in toenemende groei voor de Nederlandse ICT-sector. Wel investeren bedrijven in de sector veel in nieuwe softwaretoepassingen. Daarop duidt onderzoek door ING Research.

Bijna twee derde werkenden doet niets met genAI

Bijna twee derde werkenden doet niets met genAI

Pakweg twee derde van de Nederlandse werknemers en zelfstandigen maakt geen gebruik van generatieve AI. En vier op de tien geven aan niet van plan te zijn AI-tools te gebruiken. Daarop duidt een enquête onder ruim duizend werkende Nederlanders.

Toekomst AI hangt af van beschikbaarheid juiste data

Toekomst AI hangt af van beschikbaarheid juiste data

Het succes van AI hangt af van de beschikbaarheid en integratie van de juiste data, niet van meer data. Nieuwe technologieën zoals RAG en zero-copy versnellen de waardecreatie door relevante data direct beschikbaar te maken voor AI-modellen, waardoor bedrijven betrouwbare resultaten kunnen behalen en concurrerend blijven.

Rapport: Nederlanders koploper met AI op werk in Europa

Rapport: Nederlanders koploper met AI op werk in Europa

Nederlandse executives lopen voorop bij het gebruik van AI-tools in hun dagelijkse werkzaamheden. De bereidwilligheid om AI in te zetten is beduidend hoger dan in Frankrijk of Duitsland. Daarop duidt een wereldwijde enquête.