De AI Act ontcijferd

Artificial Intelligence (AI) biedt vele voordelen voor de maatschappij en het bedrijfsleven en heeft als doel werkprocessen en belangrijke sectoren opnieuw vorm te geven. Er wordt hard gewerkt om het transformerende potentieel van AI en automatisering te benutten. Te midden van de wereldwijde verspreiding van AI in het bedrijfsleven en het dagelijks leven ontstaan er echter zorgen over ethisch gebruik en risico’s. Er zijn nog steeds vertrouwenskwesties; uit de Algoritme Vertrouwensmonitor blijkt dat in 2023 het vertrouwen in algoritmes met 22% is gedaald ten opzichte van 2022.

In reactie hierop heeft de Europese Unie (EU) belangrijke stappen gezet met een voorlopig akkoord op de Artificial Intelligence Act (AI-act), die naar verwachting een nieuwe wereldwijde norm voor AI-regulering zal stellen. Het is de bedoeling dat de AI Act in 2024 wet wordt en dat de meeste AI-systemen er in 2026 aan moeten voldoen. De AI Act hanteert een risicogebaseerde aanpak om grondrechten, democratie, de rechtsstaat en ecologische duurzaamheid te waarborgen.

De AI-wet van de EU probeert een delicaat evenwicht te vinden door de invoering van AI te stimuleren en tegelijkertijd het recht van individuen op een verantwoord, ethisch en betrouwbaar gebruik van AI te handhaven. In dit document worden de mogelijke gevolgen van de AI-wet voor organisaties onderzocht, waarbij wordt ingegaan op de structuur, verplichtingen en tijdschema’s voor naleving. Daarnaast wordt er een actieplan voorgesteld waarmee organisaties rekening kunnen houden.

Naar de paper

 

Gerelateerde artikelen

De beslissende AI-trends voor 2025

De beslissende AI-trends voor 2025

GenAI is een game changer. Maar de aanpak en snelheid van adoptie verschilt per afdeling, sector of zelfs land. Op basis van gesprekken met leiders in de EMEA-regio zie ik drie trends die het komende jaar impact gaan hebben op AI. Draaide 2023 om leren en 2024 om snelle experimenten: 2025 is het jaar waarin AI zijn waarde gaat bewijzen.

Onderzoek: een vijfde ondernemingen infrastructureel voorbereid op AI

Onderzoek: een vijfde ondernemingen infrastructureel voorbereid op AI

Een grote meerderheid van bedrijven (85%) test of gebruikt generatieve AI binnen minimaal één bedrijfsonderdeel. Alleen heeft slechts 22 procent er vertrouwen in dat de bestaande IT-architectuur verdere AI-applicaties kan ondersteunen. Daarop duidt onderzoek door The Economist.

Vier uitdagingen voor waardecreatie met AI

Vier uitdagingen voor waardecreatie met AI

Bijna de helft (45%) van de CIO’s in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zegt dat zij de AI-strategie in hun bedrijf leiden. Vier nieuwe uitdagingen maken het voor hen echter moeilijk met AI waarde te leveren. Daarop duiden meerdere onderzoeken door Gartner.