Een nieuwe digitale innovatiehub in een snel veranderende buitenwereld

Van werken tot shoppen en van bankieren tot socializen: er is in de huidige situatie eigenlijk weinig meer dat niet online plaatsvindt. Aangewakkerd door de coronacrisis vindt er vandaag de dag voor veel bedrijven een razendsnelle digitalisering plaats. Dat vraagt ook om faciliteiten waarin alle mogelijkheden samen – én tot leven komen. Nieuwe ‘phygical’ (fysieke + digitale) accelerators zijn essentieel om nieuwe oplossingen te vinden voor bedrijfsambities en -uitdagingen die de snel veranderende digitale leefwereld met zich meebrengen.

TCS PacePort™ Amsterdam is zo’n digitale innovatiehub waar alle resources beschikbaar zijn om effectief in te spelen op veranderingen in de buitenwereld. De naam PacePort™ is letterlijk vertaald een combinatie van enerzijds snelheid (pace, het tempo waarin bedrijven moeten omgaan met de digitale transitie) en anderzijds port (dat symbool staat voor de grote spilfunctie die havens van oudsher met zich meebrengen). Een haven is de bakermat van een wereldwijd netwerk aan ecosystemen waar ideeën worden uitgewisseld en kennis onderling wordt overgebracht. Het is ook de plek waar 90 procent van de handel plaatsvindt. Een belangrijke spilfunctie dus.

Groei en ontwikkeling

Een toonaangevende Europese verzekeringsmaatschappij kreeg de afgelopen periode te maken met grote uitdagingen. Geprikkeld door een dalende klanttevredenheid en een aflopend marktaandeel werd de behoefte om te groeien cruciaal. Om hierbij te helpen werd PacePort™ Amsterdam ingezet. Als onderdeel van Tata Consultancy Services (TCS) en ingericht op de achtste verdieping van het kantoor aan de Zuidas, zijn in TCS PacePort™ alle faciliteiten beschikbaar om voorop te blijven lopen in de digitale leefwereld van nu en door middel van een digitale transitie groei te realiseren. Een haven waar digitale veranderingen in een versneld tempo kunnen worden omarmd.

Voor de verzekeringsmaatschappij in kwestie bracht TCS Pace Port™ interne en externe expertise bij elkaar en gezamenlijk werd allereerst een focus bepaald. Dit werden twee specifieke prioriteiten: het beschermen van de omzet en het verbeteren van het marktaandeel.

TCS PacePort™ ontwikkelde een cocreatieve, crossfunctionele aanpak voor de verzekeringsmaatschappij om versneld innovatieve productontwikkeling te kunnen implementeren. Hierbij werd zowel input van consumenten alsook expertise uit het bedrijf en het TCSecosysteem samengebracht.

“De klant kon binnen enkele weken met een sterk onderscheidend productconcept komen”, zegt Lalit Karwa, directeur van TCS PacePort™ Amsterdam. “We zien het als onze rol om klanten soms een beetje over hun eigen grenzen te duwen. In dit geval waren we in staat om de organisatie in zijn geheel van een verzekeringsproduct naar een ervaringsfacilitator te transformeren. In het traject dat we samen hebben doorgelopen, heeft de klant zich een goede voorstelling kunnen maken van hoe zij terrein konden winnen door hun bestaande technologieën en de eigen bedrijfscompetenties te combineren, om zo binnen afzienbare tijd een nieuw businessmodel te ontwikkelen. Dat gebeurde in een periode dat de pandemie de wereld in haar greep had.”

“Het was een flinke uitdaging om alles in zo’n korte tijd te ontwikkelen. En wat de situatie bemoeilijkte is dat we dit met elkaar hebben doorlopen terwijl iedereen op afstand – vanuit huis – werkte”, vult Karwa aan.

Onderdeel van iets groters

Karwa legt de nadruk op het optimaal benutten van ecosystemen en belangrijke samenwerkingsverbanden. De Harvard Business Review onderzocht dat een rijk web van bedrijfsnetwerken rond de grootste bedrijven ter wereld, zoals bij Amazon en Alibaba, cruciaal is voor succes. Volgens Gartner neemt 79 procent van de best presterende topbedrijven inderdaad deel aan zakelijke ecosystemen. Het is belangrijk dat bedrijven van welke grootte dan ook in zakelijke ecosystemen kunnen gaan acteren.

Pace Port™ Amsterdam maakt dit mogelijk met het zogenaamde TCS CoInnovation Network™ (COIN™)model, dat bestaat uit intensieve samenwerkingsverbanden met startups, technologiebedrijven en regionale incubators. PacePort™ heeft bovendien samenwerkingsverbanden met universiteiten, waar talent rondloopt en ideeën kunnen worden teruggekoppeld naar academisch onderzoek.

“Het lokale Amsterdamse innovatie-ecosysteem komt zo binnen handbereik van klanten die wereldwijd actief zijn”, zegt Josu Devasia, Country Head bij TCS Nederland. “Maar andersom stellen we ook ons wereldwijde innovatienetwerk voor lokale bedrijven ter beschikking. Wat dat betreft vervullen we die spilfunctie en zijn we echt een soort toegangspoort.”

Unieke structuur

Of het nu gaat om het vergoten van het marktaandeel van deze verzekeringsmaatschappij, om het versterken van de flexibele keten van een multinational in de biowetenschappen, of om het identificeren van groeimogelijkheden voor een pionier op het gebied van duurzaamheidsrapportage: al deze uitdagingen raken de kern van wat het TCS PacePort™model te bieden heeft.

De locatie van PacePort™ brengt onderzoek, innovatie en digitale transformatie samen onder één dak. Maar alles wat PacePort™ te bieden heeft kan uiteraard ook virtueel worden opgepakt.

Voortbordurend op het succes van TCS PacePort™locaties in New York en Tokio, bevindt de eerste locatie in Europa zich dus nu ook in Amsterdam. Alles op de locatie is ontworpen om ontwikkelingen in een snel tempo door te zetten.

Om inspiratie op te doen is er een innovatieshowcase en technologiehub beschikbaar, waar 3D printing, augmented reality en machine learning wordt toegepast. Alles is ontworpen om ideeën te stimuleren.

Lalit Karwa, directeur TCS PacePort™ en Josu Devasia, Country Head TCS Nederland

“Innovatie begint met inspiratie opdoen en met een breed perspectief een verkenning van alle mogelijkheden te begrijpen. We laten klanten kennismaken met ervaringen van TCS, maar ook met die van onze partners en van andere cases waar inspiratie uit kan worden gehaald”, legt Devasia uit.

Teams doorlopen vervolgens een ‘Think Space’. Hier vinden sessies plaats waar een cocreatie van TCS, klanten en andere stakeholders ontstaat.

Met TCS Rapid Labs kunnen bedrijven vervolgens een unieke, snelle methodologie inzetten, die de cyclus van prototyping aanzienlijk versnelt. Om te voorkomen dat de klant onnodig tijd en geld moet investeren in nieuwe ideeën, kunnen zij de toegevoegde waarde van hun concept eerst uitvoerig testen – van prototype tot design en doorontwikkeling.

“Iedereen steekt de handen uit de mouwen om nieuwe ideeën te genereren die innovatieve technologie combineren met een mensgerichte uitvoering”, zegt Devasia.

Tempo maken

De innovatiesnelheid van een bedrijf is niet altijd een keuze. In de afgelopen maanden hebben bedrijven in een razend tempo moeten innoveren; in veel gevallen uit noodzaak geboren, om te kunnen overleven.

Veel van hen hebben ‘agile’ teams gevormd en in sprints aan nieuwe projecten gewerkt, waarbij zij in de tussentijd zelfs hun bedrijfsmodel veranderden. Wat regelmatig naar voren kwam, is dat deze trajecten vaak beter ingericht zijn dan de processen die ze vervangen. En dus willen bedrijven daarop voortbouwen.

Een raak voorbeeld hiervan is de omarming van digitale paymenttechnologieën. Van een supermarktketen in de US tot een thuisbezorgingsservice in China, het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat contactloos betalen inmiddels wereldwijd volledig geaccepteerd wordt. Zoals McKinsey publiceerde komen veel nieuwe gebruikers hiervan uit een gebied waar die technologieën eerder als niet betrouwbaar werden beschouwd.

Het is voor bedrijven vaak het lastigst om dit unieke innovatietempo vast te houden. Om de vernieuwende energie en het bijzondere momentum te behouden. “Ook dat is precies waarvoor Pace Port™ is ontworpen”, zegt Karwa. “We willen onze klanten helpen bij het vasthouden van hun digitale transformatie, door gebruik te maken van de kracht van een wereldwijd samenwerkingsecosysteem van startups, technologiepartners, de academische wereld en TCS-onderzoek en innovatie.”

Terwijl de wereldeconomie op zoek is naar nieuwe groeimogelijkheden, zullen hubs zoals PacePort™ Amsterdam een cruciale rol gaan spelen. Voortbouwend op dit momentum is TCS van plan om wereldwijd nog meer PacePorts™ te openen. Toronto en Pittsburgh zijn al in ontwikkeling en andere locaties zitten ook al in de pijplijn.

Gerelateerde artikelen

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Future Insight creëert innovatieve digitale oplossingen voor stadsplanning en -ontwikkeling. Het bedrijf wilde echter meer doen om smart cities te bevorderen door toegang te bieden tot veilige en eerlijk verkregen gegevens. Via Levi9 heeft Future Insight toegang gekregen tot deskundigheid bij productontwikkeling en de bundeling van gegevens.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO’s spelen steeds vaker een leidende rol bij het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten, waardoor zijn of haar positie belangrijker en complexer is geworden. Maar de traditionele rol van de CIO, namelijk het leveren van IT-diensten, vraagt ook meer aandacht door de sterk gedistribueerde, hybride IT omgeving.