CxO: ontdek de use cases van 5G

Organisaties leren nog weinig van best practices

 
Natuurlijk, we zien en lezen regelmatig over voorbeelden van toepassingen van 5G. Maar het lijken wel steeds dezelfde voorbeelden. Hoe zit dat? Het is toch echt niet zo dat 5G alleen geschikt is voor toepassingen waarbij talloze robots worden aangestuurd. Veel toepassingen van 5G blijven daardoor onder de radar en leren organisaties weinig van best practices. Neem als CxO de regie en ontdek de use cases voor je eigen organisatie.

5G voor business

De komst van 4G bracht veel extra mogelijkheden voor gebruikers. Niet alleen was het aanzienlijk sneller, er kwamen ook nieuwe opties zoals online winkelen of video’s streamen. Met name voor mobiele gebruikers (smartphones, tablets, laptops) ging een wereld open. De ‘internetbeleving’ steeg naar ongekende hoogte. De komst van 5G is echter vooral een grote stap vooruit voor zakelijke gebruikers. Voor bedrijven die streven naar betere veiligheid en grotere betrouwbaarheid. Natuurlijk gaat het met 5G ook sneller, maar dat is niet meteen het grootste voordeel.

Gegevens in-real-time versturen

Een veel groter voordeel van 5G is de mogelijkheid om gegevens nagenoeg in-real-time te versturen. Dus zonder (noemenswaardige) vertraging. Qua veiligheid en betrouwbaarheid biedt 5G daarnaast veel meer ondersteuning voor privénetwerken.

Gebruikers van 5G kunnen een privaat netwerk instellen op basis van hun eigen specificaties, met exclusieve toegang en controle. Daarmee heb je als organisatie volledig zeggenschap over en invloed op snelheid, capaciteit, betrouwbaarheid, performance, etc. Het bedrijf is volledig ‘in control’ over zijn eigen communicatieplatform.

Veilig op afstand

Private 5G kun je zien als de drijvende kracht achter de toekomst van veel sectoren. De retailbranche gaat het merken in hoe we kopen, winkelen en ervaren. In de productiesector zal de nieuwe technologie de manier waarop we monitoren, beschermen en volgen, veranderen. En voor specifieke locaties zoals (lucht)havens gaat het steeds meer gebruikt worden om veiligheid, ladingen en logistiek ter plaatse te monitoren. Maar ook energie- en nutsbedrijven hebben veel voordeel van nieuwe technologie: om bijvoorbeeld energielocaties, zoals wind- en zonneparken, op afstand te kunnen monitoren.

Nieuwe dimensie met 5G en AI

De combinatie van toepassingen met Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) met 5G staat garant voor nog weer een nieuwe dimensie. Neem een toepassing als die van terrein-, object- of gebouwbewaking: met gebruik van 5G kunnen videobeelden van bewakingscamera’s zonder vertraging (binnen milliseconden) gedeeld en geanalyseerd worden. Afwijkingen vallen direct op en kunnen worden aangepakt. Onder de huidige omstandigheden gebeurt die analyse nog veelal handmatig, door mensen die naar die beelden kijken, ze interpreteren en daarnaar handelen. Deze operators kunnen in het vervolg andere werkzaamheden verrichte, die meer waarde toevoegen. Dit is in een schaarse arbeidsmarkt geen overbodige luxe.

Op vergelijkbare wijze is 5G bijvoorbeeld ook in staat ‘live’ videobeelden van een productielijn te analyseren. Bij storingen kan een operator direct ingrijpen: veiliger, efficiënter en het kan aanzienlijke kosten schelen.

Op een heel ander gebied bewijst 5G ook haar kwaliteit: de beperkingen van een zogenaamde zelfrijdende auto qua snelheid. Die wordt nu bijvoorbeeld nog veelal bepaald door de relatief lage interactiesnelheid tussen de auto en zijn omgevingsfactoren. Wanneer zo’n Automated Guided Vehicle (AGV) zou zijn uitgerust met 5G als communicatieplatform kunnen tot vijf keer hogere rijsnelheden worden bereikt. Zonder dat de kans op ongelukken toeneemt.

Menselijk falen voorkomen met 5G

In een groot aantal toepassingsgebieden, van medische wetenschap tot productieomgevingen is aangetoond dat 5G-technologie een grotere veiligheid, hogere betrouwbaarheid en efficiënter werk biedt. Met beter resultaat. Overal waar menselijk handelen dreigt te falen, kan met 5G en een goed ingericht communicatieplatform onheil worden voorkomen. Van persoonlijk letsel tot schade aan machines en stagnatie in productie. Allemaal zaken die anders veel geld kosten en leed zouden veroorzaken. Met 5G kunnen controles op uit te voeren stappen in een complex proces direct worden teruggekoppeld naar de toezichthouder van dat moment. Of er gaat direct een waarschuwing naar de persoon in kwestie.

Onder de radar

De vraag is: hoe komt het dat deze toepassingen en nog vele anderen onder de radar blijven? Willen organisaties hun vooruitgang verbogen houden? Hoe dan ook, durf de stap te zetten want de mogelijkheden van 5G zijn vrijwel onbeperkt. In het rapport Let’s talk about private 5G gaan zes Verizon-experts in op de mogelijke belemmeringen voor de adoptie van privaat 5G en hoe die kunnen worden aangepakt. Een bron van inspiratie.

Gerelateerde artikelen

Samen bouwen aan een betere klantbeleving

Samen bouwen aan een betere klantbeleving

Dinsdag 28 juni organiseerde Salesforce in de Utrechtse Werkspoorkathedraal het Salesforce Live event, met meer dan tweeduizend bezoekers. Deelnemende bedrijven deelden hier hun verhalen over hoe ze digitale tooling gebruiken om voor te blijven in hun markt. Innoverende partijen baseren hun succes steeds vaker op betere gesprekken met hun klanten, gebaseerd op een 360-graden beeld van deze klanten met een ‘single source of truth’. Met enkele Nederlandse klanten werd tijdens dit event gedemonstreerd hoe dit eruit kan zien.

Network as a Service: waar technologie, mensen en partners samenkomen

Network as a Service: waar technologie, mensen en partners samenkomen

Terwijl het leveren en onderhouden van het netwerk nog gezien wordt als iets dat gedaan moet worden, kan het op orde hebben van het netwerk ook positieve gevolgen hebben voor de productiviteit, efficiëntie en continuïteit en zelfs nieuwe kansen bieden die beter afgestemd zijn op de bedrijfsdoelen. NaaS zal hier zeker een grote rol in spelen.

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

Ontwikkelingen rond technologie, data en digital gaan razendsnel. In combinatie vormen ze de belangrijkste bron van nieuwe waarde. Tegelijk zijn ze een risicofactor, want wie kansen mist raakt achterop ten opzichte van de concurrentie. “Gezien het belang zou een voortdurende weging van alle nieuwe mogelijkheden en risico’s van technologie het belangrijkste thema in de bestuurskamer moeten zijn”, zegt Hylke Sprangers. De Erasmus-docent zet de voornaamste tech-vectors op een rij.

Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

De opkomst van de public cloud heeft een snelle vlucht genomen. De marketingmachine daarachter heeft daarbij goed zijn best gedaan. Zo vergaarde de public cloud al een aantal jaren bekendheid als snel, makkelijk, goedkoper en flexibel. Er is echter ook een keerzijde,...