Dutch Design op CIODAY. Hoe dat zo?

Het thema van CIODAY2022 is Dutch Design: een beproefde Nederlandse denk- en handelswijze om problemen en opportuniteit te adresseren. Gericht op eenvoud, samenwerking, met oog voor economie en samenleving. Een concept dat werkte bij het ontwerpen en bouwen van schepen, havens, steden en het scheppen van nieuw land uit zee. Nog steeds. Ook qua agricultuur, infrastructuur, energie, gezondheidszorg, finance, grafische en industriële vormgeving. Technologie in al z’n verschijningsvormen loopt hier al sinds eeuwen als een rode draad doorheen.

‘Hoe komen jullie nou op zo’n thema?’, vragen mensen uit het CIO-circuit me weleens. ‘Zitten jullie daar dan met een groep wekenlang op te broeden? Is het een idee van één betrokkene en werken jullie het verder uit? Is het gedreven door commerciële opportuniteit?’ Het antwoord verschilt uiteraard per jaargang, maar over het algemeen is thema-bepaling het resultaat van maandenlang de ogen en oren open houden bij met name de doelgroep – en dat vervolgens in de snelkookpan doen. Voor 2022 vormt de suggestie van één enkele Nederlandse CIO de trigger…

Ketens en ecosystemen

Het gebeurt tijdens een korte nazit van een besloten rondetafel in Amstelveen. Het gaat die middag vooral over de culturele, organisatorische en leiderschapsvraagstukken rond datagedrevenheid. Bij de borrel komt de CIO van een oerhollandse bloemenexporteur met een suggestie. ‘Is het een idee om binnen ons netwerk met jullie hulp iets met een typisch Nederlandse sector zoals de sierteelt te doen? En dan de samenhang in de keten of het ecosysteem te belichten in artikelen of thematisch ingestoken bijeenkomsten?’ Wow, ja goeie suggestie!

Van het een komt al snel het ander. ‘Even denken’, reageer ik. ‘We zouden dit natuurlijk in de breedte kunnen trekken. Meerdere Nederlandse succes-sectoren pakken, om vervolgens te kijken hoe alles met elkaar samenhangt en technologie voor vooruitgang zorgt.’ Ook goed, reageert de bewuste CIO. Al die middag hinten we op iets speciaals tijdens CIODAY.

Vervolgens wordt het idee zoals altijd intern en extern getoetst. Enthousiasme alom, al vervagen vervolgens de contouren. Vooral vanwege de steeds grotere economische, ecologische, maatschappelijke en geopolitieke onzekerheid. Onderwerpen als veiligheid, weerbaarheid, veerkracht dringen zich ineens nadrukkelijk op. Hmm nee, dood spoor. Te defensief, te weinig wenkend perspectief… Terug naar de basis.

Typisch Nederlands

Jongens de tijd dringt, we moeten nu snel met iets komen. Vervolgens iedereen er weer bij: Rob, Felix, Lenny, delivery, sales – en niet te vergeten het CIO Platform Nederland en enkele trouwe CIODAY-partners. Iedereen doet een duit in het zakje. De een oppert security en compiance. De ander datadeling, IT-modernisering, architectuur. Samenwerking ook. O ja. die typisch Nederlandse succes-sectoren. Ja, die gaan we natuurlijk centraal stellen – daarmee pakken we alles mee…

Maar hoe breng je dit alles nu onder één noemer? Wat wordt HET centrale thema voor 2022? Dutch Pride? Hahaha. Ehm nee, toch maar beter van niet… Iets met architectuur? Zowel digitaal als fysiek? Goed idee, maar waarom geen design? Rob: ‘Ik heb ’m: Dutch Design!’ Yessss.

Dit jaar gaan we rond CIODAY dus spelen met de onderliggende principes van typisch Nederlands ontwerp in de brede zin van het woord: coöperatief, minimalistisch, robuust, flexibel, weerbaar, werkbaar, ethisch, esthetisch, pragmatisch en daarmee meestal van grote economische en maatschappelijke waarde. Het komt allemaal samen tijdens CIODAY 2022. Goeddeels in het Nederlands. Je bent welkom!

PS. Het beeld hierboven wekt misschien de indruk dat we CIODAY weer in de Beurs van Berlage gaan organiseren. Maar we hebben het gekozen omdat het een toonbeeld van Dutch Design is!

Gerelateerde artikelen

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer, Digital Innovation & Technologies Leader bij Shell, is de opvallende winnaar van de ICT Media Innovation Award in de categorie Meest innovatieve leider. De KNVB won een award als Meest innovatieve ecosysteem. Helin won in de categorie Meest succesvolle start-up, scale-up of challenger.

Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Als Nederland de maatschappelijke problemen die het heeft te lijf wil gaan, is een flexibele en sterke IT-infrastructuur nodig en bovenal samenwerking tussen leveranciers en afnemers. Onder andere daarover ging het gesprek tijdens de ICT Media Captain’s Lunch vorige week in de Orangerie te Den Bosch.

Tijd voor de Innovation Awards

Tijd voor de Innovation Awards

In april is het weer tijd voor de Innovation Awards: prijzen met als doel het stimuleren en belonen van innovatieve projecten bij leveranciers en afnemers van IT-oplossingen en overige technologie. Er zijn awards voor de meest innovatieve leider, het meest innovatieve ecosysteem en de meest innovatieve start-up/scale-up/challenger.

Aart Rupert (Damen) is CIO of the Year 2023

Aart Rupert (Damen) is CIO of the Year 2023

Aart Rupert, CDO van Damen, is winnaar van de CIO of the Year Award 2023. Hij dankt de prijs aan zijn strategische visie op digitalisering, de transformatie die hij heeft ingezet en het in de markt zetten van een nieuwe business unit (Damen Triton). CM.com won de Tech Hero Award.