Van recht naar krom

Rob Beijleveld

25 augustus 2022

Ik verlang naar een ouderwetse zomer vol komkommernieuws. Want het is wel élke dag wat dit jaar. Maar: tussen alle slechte tijdingen zag ik afgelopen week wel een uitgelezen goed-nieuws item over een nieuw product van Nederlandse bodem!

In Wageningen heeft hoogleraar plantenziektekunde Gert Kema de banaan nauwgezet bestudeerd. Jawel, dé banaan, want alle huidige commerciële bananenbomen stammen van elkaar af. Dus eigenlijk is er ook maar één banaan, althans, qua soort. Dat leidt tot verzwakking en gevoeligheid voor ziekten en schimmels. Hele plantages kunnen daar gemakkelijk ten prooi aan vallen, waardoor telers kopje onder gaan en in sommige landen zelfs de voedselvoorziening gevaar loopt.

In Wageningen hebben ze dus nu de banaan op klassieke wijze veredeld. Een jarenlang proces, maar er is dus wel een schimmelbestendige versie ontstaan.

Ik vind dit dus een mooi voorbeeld van ‘Dutch Design’. En ik probeer hier niet recht te praten wat op het eerste gezicht misschien krom lijkt. De Nederbanaan is naast voedsel zelfs een basis-ingrediënt voor bierproductie, terwijl de schillen worden gebruikt in vleesvervangers. De vezels van de plant komen zelfs weer terug in lingerie! Kom daar maar eens om bij traditionele plantages in tropische oorden…

Je hoeft bananen daar dus ook niet meer per vliegtuig vandaan te halen, waardoor ze én lekkerder zijn en bovendien veel ‘groener’. Dus wie weet, worden we ooit toch nog een bananenrepubliek!

Op CIODAY hoop ik dit soort juweeltjes van inventiviteit, innovatie en hun spinoffs te zien. Ken je organisaties of bedrijven die op vergelijkbare wijze bijdragen aan verbetering en vernieuwing? Laat het me weten! (rob at ictmedia.nl)

Gerelateerde artikelen

CIO Inspire 2023: zoeken naar nieuwe vormen van waarde

CIO Inspire 2023: zoeken naar nieuwe vormen van waarde

Het plenaire programma van CIO Inspire was veelzijdig en inspirerend. Menno Kooistra (KPMG), Bouke Hoving (ING), Ralf de Haan (PON), Laurent Marcellin (Roquette) en Mark Vanhommerig (T-Mobile) vertelden hoe een adaptieve IT- en datahuishouding verschillende vormen van waarde helpt realiseren. Madelein Smit (Sendcloud), Sándor Incze (CM.com) en Paul Hillman (Maastricht UMC+) leverden een frisse kijk op taaie uitdagingen.

Picnic wint eerste Tech Hero Award

Picnic wint eerste Tech Hero Award

Picnic is winnaar van de eerste Tech Hero Award. De ‘supermarkt op wielen en in je broekzak’ dankt de prijs aan de cruciale rol voor hoogwaardige technologie in zowel operatie, klantervaring als toekomstige ontwikkeling.

Rob Visser (NN) is CIO of the Year 2022

Rob Visser (NN) is CIO of the Year 2022

Rob Visser, CIO van NN, is winnaar van de CIO of the Year Award 2022. Hij dankt de prijs aan zijn strategische visie op engineering, vakmanschap en klantgerichtheid – zaken die volgens hem nauw met elkaar verweven zijn.