Nieuw initiatief verbindt senior IT’ers met opdrachtgevers

Eind maart is een initiatief van start gegaan om oudere en gepensioneerde digitale en IT-specialisten te verbinden met passend werk, zodat organisaties hun nijpende tekort aan ervaren IT’ers met diepgaande kennis van cruciale technologieën kunnen verlichten. Het nieuwe initiatief, XperieSense gedoopt, bemiddelt tussen de IT’ers en organisaties in Nederland. De focus ligt daarbij op tijdelijk werk. Op korte termijn zal XperieSense ook een community lanceren voor kennisdeling en uitwisseling van ervaringen.

XperieSense is opgericht door René Steenvoorden, Coks Stoffer en Menno Vlietstra, die samen beschikken over zeer veel ervaring, diepgaande IT-kennis en een omvangrijk netwerk in de Nederlandse IT-sector. Zij kennen zowel de gebruikers- als leverancierszijde, waardoor zij goed weten wat nodig is voor het oplossen van digitale vraagstukken. Op basis hiervan denkt XperieSense mee met organisaties over opdrachten en zorgen voor de juiste match met IT’ers die verder gevorderd in hun loopbaan of al gepensioneerd zijn.

Uit onderzoek blijkt dat senioren vaak de kennis en ervaring hebben die van grote waarde zijn voor werkgevers. Het aantal oudere werknemers in de IT-sector is echter lager dan het gemiddelde in Nederland. Veel oudere en gepensioneerde IT- specialisten willen graag actief blijven in de sector, maar hebben vaak moeite om werk te vinden. Het nieuwe initiatief biedt die hulp en streeft ernaar de arbeidsparticipatie van senior specialisten te vergroten en de leeftijdsdiversiteit en inclusiviteit in de sector te verbeteren.

Vlnr. Coks Stoffer, Menno Vlietstra en René Steenvoorden

Coks Stoffer, voorheen onder meer managing director van Cisco en DXC Technology in Nederland: “Oudere en gepensioneerde IT-medewerkers hebben vaak veel kennis en ervaring die van onschatbare waarde is. Er is niet alleen een enorm tekort aan digitale en IT specialisten, maar het lijkt er niet op dat het tekort minder wordt. Er stromen veel oudere IT’ers uit en de instroom aan IT geschoolden is onvoldoende om dat aantal te compenseren. Gecombineerd met een toename aan digitalisering van veel sectoren zal dat tekort verder oplopen. Als je dat koppelt aan het gegeven dat digitale systemen onmisbaar zijn, dan zie je dat ons initiatief broodnodig is.”

Naast het belang voor de individuele werknemers is er een maatschappelijk belang bij het ondersteunen van oudere werkzoekenden. René Steenvoorden, voorheen CIO bij Essent en Rabobank en Chief Digital Officer bij Randstad: “Ouderen beschikken over kennis en vaardigheden die nog steeds relevant zijn en die zij graag actief willen inzetten, zij het meestal niet meer fulltime. Maatschappelijk gezien is er nu ook meer aandacht om ouderen
langer actief te houden in de arbeidsmarkt. Tegelijk willen organisaties graag meer diversiteit wat betreft geslacht en culturele achtergrond. Maar ook diversiteit wat betreft leeftijd is van groot belang.”

Menno Vlietstra, voorheen CIO bij onder meer Vopak, LeasePlan, Philips Consumer Lifestyle en Urenco, zegt: “XperieSense gaat voor win-win. We beschikken over een uitgebreid netwerk van IT opdrachtgevers en wij kunnen de behoeften van organisaties matchen met wat de werkzoekenden te bieden hebben. De werkzoekenden bieden we ondersteuning bij het vinden van een passende opdracht en het opzetten van de noodzakelijke administratie. Hiermee zorgen we er enerzijds voor een passende oplossing voor de opdrachtgever en anderzijds voor een opdracht die goed past bij wat de werkzoekende wil en wat deze te bieden heeft.”

Gerelateerde artikelen

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Nieuwe technologie heeft bijna altijd een ontwrichtend effect in de samenleving. En vaak lijkt een kwestie nieuw, maar bijna even vaak zijn er in het verleden vergelijkbare kwesties onder de aandacht gekomen. Dat kan houvast geven bij onze opinievorming.

Vijf redenen waarom Roemenië een bron van tech-talent is

Vijf redenen waarom Roemenië een bron van tech-talent is

Volgens een onderzoek uit 2022 van ANIS (Vereniging van Werkgevers uit de Software- en Service-industrie) blijft de IT-markt in Roemenië voortdurend groeien. Het aantal specialisten in computerwetenschappen en computertechniek nadert inmiddels de 220.000. Naast hun sterke technische vaardigheden hebben Roemeense specialisten een sterk zakelijk instinct en begrijpen ze goed wat de uitdagingen en behoeften van de markt zijn.

‘Ontwikkel je radar voor digitalisering’

‘Ontwikkel je radar voor digitalisering’

Bestuurders vragen zich af of hun organisatie voldoende competenties in huis heeft om businessvoordeel uit digitalisering en data te halen. Gerard Wijers, docent aan Nyenrode Business Universiteit, werkt aan de kennis en kunde van toekomstige managers op het gebied van IT governance, sourcing en data en digitale technologie. “Wie decision-maker wil worden, bekwaamt zich nu in digitalisering.”

Technologisch onafhankelijk onderwijs is niet hetzelfde als open source onderwijs

Technologisch onafhankelijk onderwijs is niet hetzelfde als open source onderwijs

Nederlandse Universiteiten hebben zorgen geuit dat de controle over de data van de docent én student verschuift naar tech-bedrijven. Het antwoord op deze kwestie schuilt volgens experts en politieke partijen in het gebruik van ‘open source-software’. Dit is echter geen oplossing voor de zorgen van het onderwijsveld.