Pon krijgt prijs voor datagedreven business

Hotze Zijlstra

14 december 2021

Ralf de Haan, director Data & Analytics​ bij Pon, heeft deze week de Dutch BI & Data Science Award 2021 in ontvangst genomen. Door de oprichting van een centraal Datalab is zijn bedrijf erin geslaagd een sterk datagedreven organisatiecultuur te realiseren. Dit leverde een enorme waaier aan innovatieve data science-projecten op, inclusief de startup Lensor.

De Haan​ vertelde onlangs in een uitzending van CIOTV over ‘zijn’ Datalab en het daaruit voortgekomen Lensor. De startup richt zich op geautomatiseerde visuele voertuigispectie, onder meer gericht op schade en defecten. Hierdoor verloopt dit noodzakelijke inspectieproces minder arbeidsintensief en nauwkeuriger.

“Het idee hiervoor is al zo’n zes jaar geleden ontstaan. Het leek lang onmogelijk, maar door de beschikbaarheid aan cloud en computerkracht is het nu tot ontwikkeling gekomen”, aldus De Haan. Samen met onder meer Albert Heijn en andere klanten wordt het concept doorontwikkeld. Tijdens een eerdere uitzending van CIOTV vertelde Pon-CIO Ton van Dijk over de digitale koers van het bedrijf.

De BI & Data Science trofee is deze week uitgereikt in het Corporate Center van Pon aan het Amsterdamse Stadionplein. Het mobiliteitsconcern liet in de finale ronde de Nationale Politie en het Eindhovense SpendLab achter zich.

Visionair

De jury van de Dutch BI & Data Science Award 2021 roemt met name de visionaire blik en het lef van het management van Pon Holdings om zonder een business case en een uitgekristalliseerd toekomstbeeld fors te investeren in technologie, mensen en middelen. Het opgerichte Datalab, dat inmiddels 17 fte telt, kreeg alle ruimte om slimme oplossingen te bedenken voor de verschillende werkmaatschappijen.

Een ander concreet voorbeeld is een machine learning model dat het omzetpotentieel voor verschillende auto- en fietsmerken in geografische regio’s voorspelt. Hierbij is maximaal gebruikgemaakt van de kracht van externe data en verschillende algoritmes, zoals een forecasting en outlier algoritme, een productieplannings-algoritme en een algoritme voor data cleaning.

Over de Dutch BI & Data Science Award

Elke organisatie in Nederland met meer dan 50 medewerkers kan zich inschrijven voor de Dutch BI & Data Science Award, die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan de ‘Slimste organisatie van Nederland’. Een deskundige, onafhankelijke jury met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap, aangevuld met andere experts, voert de eerste selectie uit, stelt een shortlist op en komt uiteindelijk tot een finaal oordeel. De prijs is een initiatief van Passioned Group.

Gerelateerde artikelen

Putting the ‘real’ in real-time data

Putting the ‘real’ in real-time data

Stel je een platform voor dat helemaal geen verkeer ziet, vervolgens een kwartier lang drie miljoen verbindingen per seconde, waarna het terugvalt naar bijna nul. Het lijkt op een DDoS-aanval, maar het is stemverkeer voor het Eurovisie Songfestival. Het kleine, jonge bedrijf achter het platform, Once.net, had zich geen beter voorbeeld kunnen wensen om zijn capaciteiten te demonstreren.

AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

Het is belangrijk om de trends in de industrie te volgen, de concurrentie voor te blijven, toekomstbestendig te zijn en meer. Maar hoe doe je dat? Innovatie is daarin het sleutelwoord en gaat vaak hand in hand met technologie. Inmiddels raken we niet meer uitgepraat over AI en dit is hoe je het inzet voor een toekomstbestendig bedrijf.