Pon krijgt prijs voor datagedreven business

Hotze Zijlstra

14 december 2021

Ralf de Haan, director Data & Analytics​ bij Pon, heeft deze week de Dutch BI & Data Science Award 2021 in ontvangst genomen. Door de oprichting van een centraal Datalab is zijn bedrijf erin geslaagd een sterk datagedreven organisatiecultuur te realiseren. Dit leverde een enorme waaier aan innovatieve data science-projecten op, inclusief de startup Lensor.

De Haan​ vertelde onlangs in een uitzending van CIOTV over ‘zijn’ Datalab en het daaruit voortgekomen Lensor. De startup richt zich op geautomatiseerde visuele voertuigispectie, onder meer gericht op schade en defecten. Hierdoor verloopt dit noodzakelijke inspectieproces minder arbeidsintensief en nauwkeuriger.

“Het idee hiervoor is al zo’n zes jaar geleden ontstaan. Het leek lang onmogelijk, maar door de beschikbaarheid aan cloud en computerkracht is het nu tot ontwikkeling gekomen”, aldus De Haan. Samen met onder meer Albert Heijn en andere klanten wordt het concept doorontwikkeld. Tijdens een eerdere uitzending van CIOTV vertelde Pon-CIO Ton van Dijk over de digitale koers van het bedrijf.

De BI & Data Science trofee is deze week uitgereikt in het Corporate Center van Pon aan het Amsterdamse Stadionplein. Het mobiliteitsconcern liet in de finale ronde de Nationale Politie en het Eindhovense SpendLab achter zich.

Visionair

De jury van de Dutch BI & Data Science Award 2021 roemt met name de visionaire blik en het lef van het management van Pon Holdings om zonder een business case en een uitgekristalliseerd toekomstbeeld fors te investeren in technologie, mensen en middelen. Het opgerichte Datalab, dat inmiddels 17 fte telt, kreeg alle ruimte om slimme oplossingen te bedenken voor de verschillende werkmaatschappijen.

Een ander concreet voorbeeld is een machine learning model dat het omzetpotentieel voor verschillende auto- en fietsmerken in geografische regio’s voorspelt. Hierbij is maximaal gebruikgemaakt van de kracht van externe data en verschillende algoritmes, zoals een forecasting en outlier algoritme, een productieplannings-algoritme en een algoritme voor data cleaning.

Over de Dutch BI & Data Science Award

Elke organisatie in Nederland met meer dan 50 medewerkers kan zich inschrijven voor de Dutch BI & Data Science Award, die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan de ‘Slimste organisatie van Nederland’. Een deskundige, onafhankelijke jury met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap, aangevuld met andere experts, voert de eerste selectie uit, stelt een shortlist op en komt uiteindelijk tot een finaal oordeel. De prijs is een initiatief van Passioned Group.

Gerelateerde artikelen

Bouke Hoving (ING): De voordelen van een ‘minimal shareable bank’

Bouke Hoving (ING): De voordelen van een ‘minimal shareable bank’

Om snel en flexibel te kunnen inspelen op nieuwe technologische mogelijkheden is een adaptieve IT- en datahuishouding vereist. Volgens Bouke Hoving, CIO Retail Banking van ING, wordt daarmee de kloof tussen strategie en executie overbrugd. De aloude, veelal productgedreven IT-complexiteit maakt plaats voor een toekomstvaste en wereldwijd toe te passen data- en technologieomgeving.

Vijf kritische succesfactoren voor een effectieve datastrategie

Vijf kritische succesfactoren voor een effectieve datastrategie

Als bestuurder neem je niet langer beslissingen op basis van alleen gevoel. Data, dashboards en voorspellende algoritmen zijn belangrijke componenten voor betere besluiten. Daarmee ben je in staat je besluitvormingsprocessen te optimaliseren, omzetten te verhogen en innovatie te stimuleren.

Eric de Jongh (NS): ‘Een wendbaar en weerbaar mobiliteitsbedrijf’

Eric de Jongh (NS): ‘Een wendbaar en weerbaar mobiliteitsbedrijf’

Ophef over prestaties en dienstverlening toont de enorme relevantie van NS. Met ruim een miljoen reizigers per dag en als duurzaam alternatief voor de auto en korte-afstandsvluchten is de trein van groot belang. “In de ontwikkeling naar ‘mobility as a service’ spelen technologie en data een cruciale rol”, aldus Eric de Jongh, manager Strategie, Architectuur & Security.

Interoperabiliteit sleutel voor succes in onzekere tijden

Interoperabiliteit sleutel voor succes in onzekere tijden

Bedrijven hebben te maken met grote onzekerheden. De afgelopen twee jaar investeerden vele ondernemingen in nieuwe technologieën om hun interoperabiliteit te verbeteren. En niet zonder resultaat: recent onderzoek van Accenture duidt erop dat organisaties met een hoge interoperabiliteit zes keer sneller groeien.