Van recht naar krom

Rob Beijleveld

25 augustus 2022

Ik verlang naar een ouderwetse zomer vol komkommernieuws. Want het is wel élke dag wat dit jaar. Maar: tussen alle slechte tijdingen zag ik afgelopen week wel een uitgelezen goed-nieuws item over een nieuw product van Nederlandse bodem!

In Wageningen heeft hoogleraar plantenziektekunde Gert Kema de banaan nauwgezet bestudeerd. Jawel, dé banaan, want alle huidige commerciële bananenbomen stammen van elkaar af. Dus eigenlijk is er ook maar één banaan, althans, qua soort. Dat leidt tot verzwakking en gevoeligheid voor ziekten en schimmels. Hele plantages kunnen daar gemakkelijk ten prooi aan vallen, waardoor telers kopje onder gaan en in sommige landen zelfs de voedselvoorziening gevaar loopt.

In Wageningen hebben ze dus nu de banaan op klassieke wijze veredeld. Een jarenlang proces, maar er is dus wel een schimmelbestendige versie ontstaan.

Ik vind dit dus een mooi voorbeeld van ‘Dutch Design’. En ik probeer hier niet recht te praten wat op het eerste gezicht misschien krom lijkt. De Nederbanaan is naast voedsel zelfs een basis-ingrediënt voor bierproductie, terwijl de schillen worden gebruikt in vleesvervangers. De vezels van de plant komen zelfs weer terug in lingerie! Kom daar maar eens om bij traditionele plantages in tropische oorden…

Je hoeft bananen daar dus ook niet meer per vliegtuig vandaan te halen, waardoor ze én lekkerder zijn en bovendien veel ‘groener’. Dus wie weet, worden we ooit toch nog een bananenrepubliek!

Op CIODAY hoop ik dit soort juweeltjes van inventiviteit, innovatie en hun spinoffs te zien. Ken je organisaties of bedrijven die op vergelijkbare wijze bijdragen aan verbetering en vernieuwing? Laat het me weten! (rob at ictmedia.nl)

Gerelateerde artikelen

Politiek minacht IT-probleem overheid

Politiek minacht IT-probleem overheid

De bij de formatie betrokken partijen lijken zich geen moment over de armzalige toestand van de IT bij de rijksoverheid te hebben gebogen. Schrikbarend, alle grote opgaven van onze tijd hebben een IT-component. Politici: word wakker! IT is niet het domein van nerds, maar jullie eigen domein, waar wel wat deskundigheid van buiten welkom is. Bij dezen.

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer (Shell) meest innovatieve leider van Nederland

Jeroen Scheer, Digital Innovation & Technologies Leader bij Shell, is de opvallende winnaar van de ICT Media Innovation Award in de categorie Meest innovatieve leider. De KNVB won een award als Meest innovatieve ecosysteem. Helin won in de categorie Meest succesvolle start-up, scale-up of challenger.

Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Samenwerken over de as van vraag en aanbod

Als Nederland de maatschappelijke problemen die het heeft te lijf wil gaan, is een flexibele en sterke IT-infrastructuur nodig en bovenal samenwerking tussen leveranciers en afnemers. Onder andere daarover ging het gesprek tijdens de ICT Media Captain’s Lunch vorige week in de Orangerie te Den Bosch.

Tijd voor de Innovation Awards

Tijd voor de Innovation Awards

In april is het weer tijd voor de Innovation Awards: prijzen met als doel het stimuleren en belonen van innovatieve projecten bij leveranciers en afnemers van IT-oplossingen en overige technologie. Er zijn awards voor de meest innovatieve leider, het meest innovatieve ecosysteem en de meest innovatieve start-up/scale-up/challenger.