Gestroomlijnde bedrijfsprocessen dankzij integratieplatform

HSO

1 maart 2023

Software voor HR, financiële processen en product information management… het aantal applicaties en systemen binnen een organisatie neemt al snel toe. En hoe groter de organisatie, hoe complexer het IT-landschap. In een best-of-breed landschap is een integratieplatform onmisbaar om overzicht te creëren en bedrijfsprocessen vlekkeloos te laten functioneren.

Spaghetti van koppelingen

“Op een gegeven moment is er voor ieder proces en type data wel een applicatie die hiervoor verantwoordelijk is”, vertelt Wilco Blom, Managing Technical Architect bij HSO. “Maar vaak is slechts een gedeelte van die processen en applicaties met elkaar geïntegreerd. Terwijl je data uit het ene systeem ook goed kunt gebruiken in het andere. Een webshop is hier een mooi voorbeeld van. In je PIM-systeem onderhoud je alle artikelinformatie en die wordt vervolgens getoond in de webshop. Daar vind je ook prijzen en voorraden, maar die gegevens komen weer uit het ERP- en voorraadbeheersysteem. Daarom is voor een soepele uitwisseling van data een goed geïntegreerd IT-landschap van belang.”

“Een integratieplatform vormt hiervoor de basis”, vult Hans Koevoet aan, Director Integration Services bij HSO. Tussen alle applicaties verschillende koppelingen moet maken, dan zou er een spaghetti van API’s ontstaan. Met alle risico’s van dien. Als je zorgt dat alle koppelingen samenkomen op een integratieplatform, dan ontstaat er standaardisatie én beheersbaarheid van je IT-landschap.”

De problemen zónder integratieplatform

Wilco: “Een IT-landschap zonder integratieplatform kan twee dingen betekenen:

  1. Er is helemaal geen integratie, je hebt dan geen inzicht in bijvoorbeeld de voorraad op de website.
  2. Er is wel een integratie, maar niet via een centraal integratie platform, maar direct van systeem A naar systeem B.

Dit zorgt voor afhankelijkheden en maakt je minder wendbaar, want elke wijziging in het ene systeem, heeft direct gevolgen voor wijzigingen in het andere systeem”

“Je kunt je voorstellen dat dit veel tijd en geld kost”, gaat Hans verder. “Bovendien is dit concept lastig schaalbaar. Hoe meer verbindingen, hoe minder grip je hebt op je bedrijfsprocessen. Als een bedrijfskritische integratie uitvalt, kan de impact op omzet en marge enorm zijn: winkels worden niet bevoorraad en klanten ontvangen hun bestellingen niet. Als je in control wilt zijn, moeten die integraties robuust zijn, en zo inzichtelijk, dat je direct kunt ingrijpen als er ergens een integratie uitvalt. Een integratieplatform is dus strategisch gezien noodzakelijk om dit soort risico’s te vermijden.”

De voordelen van een integratieplatform

“Een integratieplatform zorgt voor een flexibel en ontkoppeld IT-landschap dat gemakkelijker te onderhouden is”, geeft Wilco aan. “Zeker als dit landschap nog in ontwikkeling is. Met een integratieplatform wordt het mogelijk om een (legacy-)systeem te vervangen, zónder impact op andere systemen in het applicatielandschap. Het maakt niet uit of dit cloudoplossingen of on-premises systemen zijn. Bovendien kan de implementatie van een integratieplatform stapsgewijs worden gedaan. Je kunt bestaande integraties één voor één aansluiten. Zo draagt een integratieplatform bij aan het versnellen van het digitale transformatieproces.”

Een goed functionerend IT-landschap

Sta je voor de keuze van een nieuw, toekomstgericht IT-landschap? Dan is dit hét moment om na te denken over de rol van een integratieplatform. Welke systemen moeten straks met elkaar gegevens uitwisselen? Een goed functionerend IT-landschap is:

  • Betrouwbaar: door het vermogen om te blijven functioneren en storingen snel te verhelpen.
  • Veilig: en beschermd tegen digitale dreigingen.
  • Kostenefficiënt: om de maximale waarde van alle applicaties en systemen te benutten.
  • Schaalbaar: door zich aan te passen, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten.

Wilco: “Zorg voor een blauwdruk van het gewenste IT-landschap en denk na over de architectuur. Vervolgens vertaal je de huidige situatie naar een roadmap om te komen tot de gewenste situatie. Op die manier creëer je met het IT-landschap waarde voor de business.”

Soepele bedrijfsprocessen door integratieplatform

Hans: “Ga je aan de slag met je IT-landschap en een integratieplatform? Kijk dan eerst naar het proces dat wordt ondersteund door een integratie. Is het slim om die koppeling te maken? Dit vraagt om een IT-partner die jouw business en processen snapt en met je meedenkt. Uiteindelijk is een integratieplatform geen doel, maar een middel om je bedrijfsprocessen te standaardiseren, beter te kunnen beheren én soepeler te laten verlopen.”

Overweeg je een (nieuw) integratieplatform? Dan denkt HSO graag met je mee. We hanteren hiervoor de best practices en frameworks van Microsoft, zoals het Azure Well-Architected Framework. Bovendien hebben we als Business Transformation Partner jarenlang ervaring opgedaan binnen de retail, manufacturing en zakelijke dienstverlening. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met ons.

Gerelateerde artikelen

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Future Insight creëert innovatieve digitale oplossingen voor stadsplanning en -ontwikkeling. Het bedrijf wilde echter meer doen om smart cities te bevorderen door toegang te bieden tot veilige en eerlijk verkregen gegevens. Via Levi9 heeft Future Insight toegang gekregen tot deskundigheid bij productontwikkeling en de bundeling van gegevens.

Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

De wereld van productie verandert. Een intelligente fabriek is de toekomst. Deze fabrieken zijn flexibel en bewaken tegelijkertijd de kwaliteit. Data en apps spelen hierbij een hoofdrol. Het samenvoegen van de operatie met IT kan leiden tot verbeterde efficiency, lagere kosten en een beter inzicht. Maar hoe realiseer je dit precies?

Oracle Cloud in de publieke sector (en daarbuiten): strategische overeenkomsten onderstrepen toewijding aan digitale innovatie en optimale veiligheid

Oracle Cloud in de publieke sector (en daarbuiten): strategische overeenkomsten onderstrepen toewijding aan digitale innovatie en optimale veiligheid

Oracle versterkt zijn rol in de digitale transformatie van de publieke sector met twee strategische overeenkomsten. De vernieuwde deal met de Rijksoverheid benadrukt Oracle’s toewijding aan digitale efficiëntie en innovatie. Ook heeft de Europese Commissie Oracle Cloud Infrastructure gekozen, wat getuigt van het vertrouwen in Oracle’s technologische kracht.

De digitale transformatie van de utility operation van ENGIE

De digitale transformatie van de utility operation van ENGIE

ENGIE werkte samen met Digitate om vijf verschillende zakelijke uitdagingen aan te pakken. Zij startten een proces om digitale transformatie door te voeren de B2C-activiteiten. Dit leidde tot het automatiseren van serviceverzoeken, het voorkomen van €5 miljoen inkomstenverlies per dag en het verminderen van klachten van klanten met 95 procent.