Gestroomlijnde bedrijfsprocessen dankzij integratieplatform

HSO

1 maart 2023

Software voor HR, financiële processen en product information management… het aantal applicaties en systemen binnen een organisatie neemt al snel toe. En hoe groter de organisatie, hoe complexer het IT-landschap. In een best-of-breed landschap is een integratieplatform onmisbaar om overzicht te creëren en bedrijfsprocessen vlekkeloos te laten functioneren.

Spaghetti van koppelingen

“Op een gegeven moment is er voor ieder proces en type data wel een applicatie die hiervoor verantwoordelijk is”, vertelt Wilco Blom, Managing Technical Architect bij HSO. “Maar vaak is slechts een gedeelte van die processen en applicaties met elkaar geïntegreerd. Terwijl je data uit het ene systeem ook goed kunt gebruiken in het andere. Een webshop is hier een mooi voorbeeld van. In je PIM-systeem onderhoud je alle artikelinformatie en die wordt vervolgens getoond in de webshop. Daar vind je ook prijzen en voorraden, maar die gegevens komen weer uit het ERP- en voorraadbeheersysteem. Daarom is voor een soepele uitwisseling van data een goed geïntegreerd IT-landschap van belang.”

“Een integratieplatform vormt hiervoor de basis”, vult Hans Koevoet aan, Director Integration Services bij HSO. Tussen alle applicaties verschillende koppelingen moet maken, dan zou er een spaghetti van API’s ontstaan. Met alle risico’s van dien. Als je zorgt dat alle koppelingen samenkomen op een integratieplatform, dan ontstaat er standaardisatie én beheersbaarheid van je IT-landschap.”

De problemen zónder integratieplatform

Wilco: “Een IT-landschap zonder integratieplatform kan twee dingen betekenen:

  1. Er is helemaal geen integratie, je hebt dan geen inzicht in bijvoorbeeld de voorraad op de website.
  2. Er is wel een integratie, maar niet via een centraal integratie platform, maar direct van systeem A naar systeem B.

Dit zorgt voor afhankelijkheden en maakt je minder wendbaar, want elke wijziging in het ene systeem, heeft direct gevolgen voor wijzigingen in het andere systeem”

“Je kunt je voorstellen dat dit veel tijd en geld kost”, gaat Hans verder. “Bovendien is dit concept lastig schaalbaar. Hoe meer verbindingen, hoe minder grip je hebt op je bedrijfsprocessen. Als een bedrijfskritische integratie uitvalt, kan de impact op omzet en marge enorm zijn: winkels worden niet bevoorraad en klanten ontvangen hun bestellingen niet. Als je in control wilt zijn, moeten die integraties robuust zijn, en zo inzichtelijk, dat je direct kunt ingrijpen als er ergens een integratie uitvalt. Een integratieplatform is dus strategisch gezien noodzakelijk om dit soort risico’s te vermijden.”

De voordelen van een integratieplatform

“Een integratieplatform zorgt voor een flexibel en ontkoppeld IT-landschap dat gemakkelijker te onderhouden is”, geeft Wilco aan. “Zeker als dit landschap nog in ontwikkeling is. Met een integratieplatform wordt het mogelijk om een (legacy-)systeem te vervangen, zónder impact op andere systemen in het applicatielandschap. Het maakt niet uit of dit cloudoplossingen of on-premises systemen zijn. Bovendien kan de implementatie van een integratieplatform stapsgewijs worden gedaan. Je kunt bestaande integraties één voor één aansluiten. Zo draagt een integratieplatform bij aan het versnellen van het digitale transformatieproces.”

Een goed functionerend IT-landschap

Sta je voor de keuze van een nieuw, toekomstgericht IT-landschap? Dan is dit hét moment om na te denken over de rol van een integratieplatform. Welke systemen moeten straks met elkaar gegevens uitwisselen? Een goed functionerend IT-landschap is:

  • Betrouwbaar: door het vermogen om te blijven functioneren en storingen snel te verhelpen.
  • Veilig: en beschermd tegen digitale dreigingen.
  • Kostenefficiënt: om de maximale waarde van alle applicaties en systemen te benutten.
  • Schaalbaar: door zich aan te passen, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten.

Wilco: “Zorg voor een blauwdruk van het gewenste IT-landschap en denk na over de architectuur. Vervolgens vertaal je de huidige situatie naar een roadmap om te komen tot de gewenste situatie. Op die manier creëer je met het IT-landschap waarde voor de business.”

Soepele bedrijfsprocessen door integratieplatform

Hans: “Ga je aan de slag met je IT-landschap en een integratieplatform? Kijk dan eerst naar het proces dat wordt ondersteund door een integratie. Is het slim om die koppeling te maken? Dit vraagt om een IT-partner die jouw business en processen snapt en met je meedenkt. Uiteindelijk is een integratieplatform geen doel, maar een middel om je bedrijfsprocessen te standaardiseren, beter te kunnen beheren én soepeler te laten verlopen.”

Overweeg je een (nieuw) integratieplatform? Dan denkt HSO graag met je mee. We hanteren hiervoor de best practices en frameworks van Microsoft, zoals het Azure Well-Architected Framework. Bovendien hebben we als Business Transformation Partner jarenlang ervaring opgedaan binnen de retail, manufacturing en zakelijke dienstverlening. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met ons.

Gerelateerde artikelen

Hoe data wél werkt voor zorgpersoneel

Hoe data wél werkt voor zorgpersoneel

Dat technologie in de zorg nodig is, onderkent iedereen. De vraag is: hoe maak je de juiste keuzes? Dat blijkt een hele uitdaging. Je verdwaalt gemakkelijk in het oerwoud van zorgdigitalisering, sensortechnologie en gegevensuitwisseling. Scherpe keuzes en een verandering in denken en doen zijn nodig.

API management: duur en onnodig?

API management: duur en onnodig?

Slechts vijftig procent van de API’s zal in 2025 fatsoenlijk beheerd worden. API’s waarmee je applicaties en systemen openzet voor partners, klanten en andere bedrijfsonderdelen. API’s waarmee privacygevoelige gegevens en intieme details over bedrijfsprocessen mee uitgewisseld worden. Wat is het bedrijfsrisico als er iets fout gaat? Enable U helpt!

Hoe kun je met minimale IT inspanning datagedreven ambities versnellen?

Hoe kun je met minimale IT inspanning datagedreven ambities versnellen?

Eén van de problemen waar IT tegenaan loopt is dat afdelingen met eigen systemen en dus eigen data werken. Dat zorgt voor veel verschillende en versnipperde datastromen en er ontstaat silovorming. Het is de taak van IT om alle data centraal beschikbaar te stellen zodat deze in samenhang geanalyseerd kan worden en daar zit vaak de crux.