Gebruikersverenigingen: ‘Broadcom verstoort digitale markt’

Redactie

2 april 2024

CIO Platform Nederland heeft vorige week samen met zijn zusterverenigingen in België, Duitsland en Frankrijk een brief aan de Europese Commissie gestuurd vanwege ‘marktverstorend gedrag’ door Broadcom, het moederbedrijf van VMware.

Leden van CIO Platform Nederland en de zusterverenigingen Beltug (België), VOICE (Duitsland) en Cigref (Frankrijk) worden sinds de overname van VMware door Broadcom geconfronteerd met een verslechterde onderhandelingspositie door scherpe prijsverhogingen, het niet nakomen van contractuele afspraken en een verbod op het doorverkopen van licenties.

Deze praktijken zijn ongewenst, aldus de opstellers van de brief, gezien de fundamentele rol die oplossingen van VMware in waardeketens spelen. De vier verenigingen, die zakelijke gebruikers van digitale technologie vertegenwoordigen, veroordelen het gedrag van Broadcom en roepen de Europese Commissie op tot passende maatregelen.

De vier verenigingen willen dat de EC deze ‘marktverstoring’ duurzaam oplost en dit soort praktijken in de toekomst voorkomt. Bovendien hebben zij de commissie gevraagd om haar perspectief op deze praktijken te geven.

Zakelijke grootgebruikers mogen machtig lijken, maar de vier verenigingen concluderen dat er te weinig oog bestaat voor de bijzondere afhankelijkheid die afnemers hebben ten opzichte van leveranciers van cloudoplossingen. Door vendor lock-ins zijn bedrijven overgeleverd aan ‘grillige’ of ‘eenzijdige besluitvorming’ door leveranciers, wat schadelijk is voor het vertrouwen in de markt voor digitale producten en -diensten en de digitale ontwikkeling en autonomie van Europa, aldus de vier verenigingen, die om een effectief Europees antwoord vragen.

Gerelateerde artikelen

New cybercommunity connects Dutch CISOs

New cybercommunity connects Dutch CISOs

A new cybersecurity community is being established, joining Chief Information Security Officers (CISOs) from Dutch businesses in different industries, non-profit organizations, and government, working together on knowledge sharing, mutual support, competency building, cybersecurity governance, and repositioning the CISO role in the organization.

CIO Platform neemt afscheid van Arthur Govaert

CIO Platform neemt afscheid van Arthur Govaert

Op 9 juni hebben de leden van CIO Platform Nederland Martijn Koning, executive-board member en CDO van AutoBinck Group, verwelkomd als nieuwe voorzitter. Hij neemt de voorzittershamer over van Arthur Govaert, die vier jaar lang bestuursvoorzitter is geweest van de beroepsvereniging voor CIO’s in Nederland vanuit zijn voormalige rol als CIO bij Radboudumc.

IT-sector blijft groeien, maar minder hard

IT-sector blijft groeien, maar minder hard

De IT-sector groeit in 2022 naar verwachting met 4,5 procent. In 2021 was de groei nog 7 procent. De sector profiteert nog altijd van de door de pandemie gestarte digitale versnelling. Maar het personeelstekort remt de groei af, terwijl de vraag naar IT-dienstverlening, zoals het uitbesteden van IT-diensten en IT-infrastructuur en software-abonnementen groot blijft. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de software en IT services van ING Research.