Associaties roepen Eurocommissaris op de markt voor trusted cloud te stimuleren

Redactie

28 oktober 2022

De ‘CIO-verenigingen’ Beltug, Cigref, VOICE en CIO Platform Nederland hebben Eurocommissaris Thierry Breton deze week opgeroepen stappen te zetten om de markt voor zeer veilige cloudoplossingen in Europa te stimuleren.

Zakelijke gebruikers van digitale technologieën binnen de Europese Unie hebben in toenemende mate te maken met wet- en regelgeving inzake privacy en informatiebeveiliging. De leden van de genoemde verenigingen vinden deze wetten en regels belangrijk voor de bescherming van hun organisaties en garanties voor gegevensintegriteit aan hun klanten en werknemers.

De huidige markt voor cloudoplossingen biedt Europese ondernemingen echter nauwelijks verifieerbaar adequate oplossingen, aldus de genoemde associaties. Er zijn weliswaar oplossingen waarvan de leveranciers beweren dat ze aan de regelgeving voldoen, maar bij deze ontbreekt vaak de nodige betrouwbaarheid.

De verenigingen voor Europese zakelijke gebruikers van digitale technologieën doen een beroep op de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat medio 2024 de volgende stappen zijn genomen:

  • Beschikbaarheid van vereisten voor cloudservices met een hoog niveau van zekerheid, uniform geldend in de hele Europese Unie.
  • Een verplichting voor overheidsdiensten en aanbieders van essentiële diensten om clouddiensten met een hoge mate van zekerheid te gebruiken, speciaal voor hun gevoelige gegevens.
  • Invoering van een respijtperiode om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor beveiliging zolang er geen oplossingen met een hoge mate van zekerheid beschikbaar zijn op de markt binnen de Europese Unie.

De verenigingen verwachten dat deze stappen ten goede komen aan ‘de integriteit van de eengemaakte digitale markt’ en de beschikbaarheid van hogere beveiligingsniveaus in cloudtechnologieën in de EU, met name voor de verwerking van gevoelige gegevens. Ze denken ook dat de voorgestelde stappen zullen leiden tot duidelijker specificaties van de eisen waaraan aanbieders moeten voldoen, zodat deze in heel Europa conforme, veilige en betaalbare oplossingen kunnen bieden. Ten slotte verwachten de associaties voor CIO’s dat de voorgestelde maatregelen bedrijven en publieke organisaties helpt te voldoen aan de wet, waaronder NIS2 en de AVG.

Lees de open brief (pdf) aan Commissaris Thierry Breton.

Gerelateerde artikelen

New cybercommunity connects Dutch CISOs

New cybercommunity connects Dutch CISOs

A new cybersecurity community is being established, joining Chief Information Security Officers (CISOs) from Dutch businesses in different industries, non-profit organizations, and government, working together on knowledge sharing, mutual support, competency building, cybersecurity governance, and repositioning the CISO role in the organization.

CIO Platform neemt afscheid van Arthur Govaert

CIO Platform neemt afscheid van Arthur Govaert

Op 9 juni hebben de leden van CIO Platform Nederland Martijn Koning, executive-board member en CDO van AutoBinck Group, verwelkomd als nieuwe voorzitter. Hij neemt de voorzittershamer over van Arthur Govaert, die vier jaar lang bestuursvoorzitter is geweest van de beroepsvereniging voor CIO’s in Nederland vanuit zijn voormalige rol als CIO bij Radboudumc.

IT-sector blijft groeien, maar minder hard

IT-sector blijft groeien, maar minder hard

De IT-sector groeit in 2022 naar verwachting met 4,5 procent. In 2021 was de groei nog 7 procent. De sector profiteert nog altijd van de door de pandemie gestarte digitale versnelling. Maar het personeelstekort remt de groei af, terwijl de vraag naar IT-dienstverlening, zoals het uitbesteden van IT-diensten en IT-infrastructuur en software-abonnementen groot blijft. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de software en IT services van ING Research.