IT wordt tech

Rob Beijleveld

13 november 2023

Toen ik bijna twintig jaar geleden startte met de CIO community, was IT vaak nog een eiland binnen organisaties. En de CIO een veredelde IT-manager.

IT is in de loop der tijd steeds minder op zichzelf gaan staan. Daarmee bedoel ik dat niet alleen pure IT-afdelingen schaarser worden, maar ook traditionele IT-leveranciers. Die hoeven klanten steeds minder vaak uit te leggen wat zij nodig hebben. Het is eerder andersom. Zoals die klanten als consument al gewend waren. Daarmee is IT tech geworden en is het van ons allemaal.

Binnen organisaties is IT steeds meer geïntegreerd in business-onderdelen: een reflectie van de samenwerking tussen business en IT. Het primaat ligt dan ook al lang niet meer bij IT. Dit zie je als eerste bij de IT-bedrijven zelf: het zijn techbedrijven geworden, waarbij moderne vormen van samenwerking tussen ontwikkelaars en business leidend zijn. Van de andere kant zijn dienstverleners waarbij IT een groot aandeel heeft in het business-model aan het veranderen in techbedrijven.

Waar IT de afgelopen vijftig jaar grote, maar betrekkelijk langzame veranderingen teweeg heeft gebracht, zal tech, nog meer dan IT – en in zijn kielzog finance, HR en marketing – zorgen voor transformaties op operating-, business- en organisatiemodellen. Simpelweg omdat tech gedragen wordt door meerdere disciplines en organisaties meer vaart kunnen maken. Tech zal dus in betrekkelijk korte tijd meer impact maken dan IT in een halve eeuw. Dat is althans mijn voorspelling. Daarbij is het een niet weg te laten pijler onder de driehoek technologie-economie-samenleving.

Waar IT vooral traditionele businessmodellen ondersteunde en die – als alles meezat – efficiënter maakte, is de invloed van tech omgekeerd: die genereert complete business outcomes. Dat economie en samenleving dus complexer worden door tech is een waarheid als een koe.

Maar je hoort steeds vaker dat het wel een beetje minder kan met technologie. Dat we op de rem moeten trappen. Maar dat is wensdenken en staat haaks op de moderne geschiedenis. Alle verbeteringen in onze levensomstandigheden zijn geworteld in technologie. Tuurlijk, er ontspoort wel eens wat. En sommige dingen vragen om ingrijpen. Maar dat is geen reden om te pleiten voor een soort omgekeerde vooruitgang waarbij minder technologie als oplossing wordt gepresenteerd voor onze problemen.

Samenlevingen zijn niet geneigd zichzelf af te remmen. Gelukkig maar, want tech is onlosmakelijk verbonden met onze economie en dus met de samenleving. Het enige antwoord is zelfs: meer tech.

Want tech zorgt voor (overwegend positieve) impact.

Gerelateerde artikelen

Komt er dan eindelijk een minister voor Digitale Zaken?

Komt er dan eindelijk een minister voor Digitale Zaken?

In de laatste stap van het formatieproces wordt het pas spannend: de ministersposten worden verdeeld. Helaas duidt vooralsnog niets er op dat het Den Haag ernst is, gezien de namen van kandidaten die rondzingen voor Digitale Zaken. Maar het profiel van een minister voor Digitale Zaken luistert zeer nauw.

Politiek minacht IT-probleem overheid

Politiek minacht IT-probleem overheid

De bij de formatie betrokken partijen lijken zich geen moment over de armzalige toestand van de IT bij de rijksoverheid te hebben gebogen. Schrikbarend, alle grote opgaven van onze tijd hebben een IT-component. Politici: word wakker! IT is niet het domein van nerds, maar jullie eigen domein, waar wel wat deskundigheid van buiten welkom is. Bij dezen.

Bereid je voor op creatieve chaos

Bereid je voor op creatieve chaos

Velen verwachten dat technologie de oplossing gaat brengen voor de klimaatopgaven waar we voor staan. En een deel van de oplossing zal daar zeker vandaan komen. Hoe gaan we dat in goede banen leiden? Dat moeten we niet eens willen. We kunnen ons beter voorbereiden op creatieve chaos.

‘Guy Fawkes’ en de digitale rebellie

‘Guy Fawkes’ en de digitale rebellie

Het masker met de tronie van Guy Fawkes staat voor een complex web van historische en hedendaagse betekenissen – en een dunne lijn tussen goed en kwaad. Hoe is dit zo gekomen? Kan het ook als inspiratie dienen? CISO Dimitri van Zantvliet denkt van wel.