CIO’s spelen een belangrijke rol in financiële transformatieprocessen. Een kleine groep van vooruitstrevende CIO’s heeft daarbij een strategischer, datagedreven aanpak en werkt beter samen. Hierop duidt wereldwijd onderzoek door Deloitte en Workday.

Van de ondervraagde CIO’s geeft zeventig procent aan hun financiële transformatiestrategieën met ten minste een jaar te hebben versneld. Maar zogenaamde ‘progressive CIO’s’, een subsegment van slechts acht procent van de ondervraagden, hanteren een specifieke aanpak voor de transformatie van de bedrijfsfinanciën. Hun instelling verschilt van de meer behoudende CIO qua inzet van data, technologische strategie en samenwerking met andere beslissers, zoals de CFO.

CIO’s en IT-leiders ervaren een toenemende druk om hun digitale strategieën aan te passen en te versnellen zonder de kritieke bedrijfsactiviteiten te verstoren. Als gevolg hiervan hebben vooruitstrevende CIO’s strategische samenwerkingen binnen hun organisaties opgebouwd. Negen van de tien vooruitstrevende CIO’s geven dan ook aan dat hun IT-afdelingen inmiddels veel meer geïntegreerd zijn in andere delen van de organisatie dan een jaar terug.

Deze CIO’s ondersteunen de financiële transformatie op een aantal belangrijke gebieden. Ten eerste staat data centraal in het besluitvormingsproces: vooruitstrevende CIO’s prioriteren data-aggregatie en -beheer, en begrijpen dat effectief gebruik van deze data cruciaal is. Bijna allen (92%) zeggen dat “het samenvoegen van financiële bedrijfsdata op één plek de topprioriteit is”.

Daarnaast zien progressieve CIO’s de samenwerking met de financiële afdeling als cruciaal om transformatie te stimuleren. Transformatie van de bedrijfsfinanciën kan aanzienlijke financiële gevolgen ondervinden wanneer IT en de financiële functie niet op elkaar zijn afgestemd. Ruim acht op de tien ‘progressive CIO’s’ stelde dat “we onze groeidoelstellingen niet kunnen behalen, tenzij IT en finance beter samenwerken”.

Tot slot is een wendbare en incrementele cloud-aanpak voor transformatie belangrijk. De groep vooruitstrevende CIO’s erkent dat modernisering niet ten koste mag gaan van de bedrijfsresultaten. Meer dan de helft (54%) van hen (vergeleken met 37% van alle respondenten) is meer geneigd om stapsgewijs voorzieningen uit te rollen in een end-to-end cloud-strategie om legacy enterprise resource planning-systemen (ERP’s) te moderniseren. Tegelijkertijd waken ze ervoor dat verstoringen tot een minimum worden beperkt wanneer digitale initiatieven worden uitgevoerd.

“Modernisering en automatisering in finance is een belangrijk – zo niet het belangrijkste – digitale initiatief voor ondernemingen. Dit onderstreept het belang van de relatie tussen CIO en CFO om bedrijfsdoelen te halen”, zegt Sheri Rhodes, CIO van Workday.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 600 executives over de hele wereld.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam