Vooruitstrevende CIO cruciaal in financiële transformatie

Redactie

12 oktober 2021

CIO’s spelen een belangrijke rol in financiële transformatieprocessen. Een kleine groep van vooruitstrevende CIO’s heeft daarbij een strategischer, datagedreven aanpak en werkt beter samen. Hierop duidt wereldwijd onderzoek door Deloitte en Workday.

Van de ondervraagde CIO’s geeft zeventig procent aan hun financiële transformatiestrategieën met ten minste een jaar te hebben versneld. Maar zogenaamde ‘progressive CIO’s’, een subsegment van slechts acht procent van de ondervraagden, hanteren een specifieke aanpak voor de transformatie van de bedrijfsfinanciën. Hun instelling verschilt van de meer behoudende CIO qua inzet van data, technologische strategie en samenwerking met andere beslissers, zoals de CFO.

CIO’s en IT-leiders ervaren een toenemende druk om hun digitale strategieën aan te passen en te versnellen zonder de kritieke bedrijfsactiviteiten te verstoren. Als gevolg hiervan hebben vooruitstrevende CIO’s strategische samenwerkingen binnen hun organisaties opgebouwd. Negen van de tien vooruitstrevende CIO’s geven dan ook aan dat hun IT-afdelingen inmiddels veel meer geïntegreerd zijn in andere delen van de organisatie dan een jaar terug.

Deze CIO’s ondersteunen de financiële transformatie op een aantal belangrijke gebieden. Ten eerste staat data centraal in het besluitvormingsproces: vooruitstrevende CIO’s prioriteren data-aggregatie en -beheer, en begrijpen dat effectief gebruik van deze data cruciaal is. Bijna allen (92%) zeggen dat “het samenvoegen van financiële bedrijfsdata op één plek de topprioriteit is”.

Daarnaast zien progressieve CIO’s de samenwerking met de financiële afdeling als cruciaal om transformatie te stimuleren. Transformatie van de bedrijfsfinanciën kan aanzienlijke financiële gevolgen ondervinden wanneer IT en de financiële functie niet op elkaar zijn afgestemd. Ruim acht op de tien ‘progressive CIO’s’ stelde dat “we onze groeidoelstellingen niet kunnen behalen, tenzij IT en finance beter samenwerken”.

Tot slot is een wendbare en incrementele cloud-aanpak voor transformatie belangrijk. De groep vooruitstrevende CIO’s erkent dat modernisering niet ten koste mag gaan van de bedrijfsresultaten. Meer dan de helft (54%) van hen (vergeleken met 37% van alle respondenten) is meer geneigd om stapsgewijs voorzieningen uit te rollen in een end-to-end cloud-strategie om legacy enterprise resource planning-systemen (ERP’s) te moderniseren. Tegelijkertijd waken ze ervoor dat verstoringen tot een minimum worden beperkt wanneer digitale initiatieven worden uitgevoerd.

“Modernisering en automatisering in finance is een belangrijk – zo niet het belangrijkste – digitale initiatief voor ondernemingen. Dit onderstreept het belang van de relatie tussen CIO en CFO om bedrijfsdoelen te halen”, zegt Sheri Rhodes, CIO van Workday.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 600 executives over de hele wereld.

Gerelateerde artikelen

‘Een transformatie is nooit een enkelvoudig onderwerp’

‘Een transformatie is nooit een enkelvoudig onderwerp’

Als we onze menselijke vindingrijkheid koppelen aan de juiste technologie, kan ons dat oplossingen brengen voor de opgaven van vandaag en morgen, is de visie van PwC. Een gesprek met Tom Hagenaars en Ragnar van der Valk. “Value integration in plaats van system integration.”

Waarde creëren met data en technologie: zoeken naar de ontbrekende schakels

Waarde creëren met data en technologie: zoeken naar de ontbrekende schakels

Hoe je waarde creëert met technologie en data is sterk afhankelijk van de context waarin je als leider en organisatie opereert. Voor de een gaat het om een onderscheidende klantervaring, terwijl de ander werkt aan een efficiëntere operatie of enabling van nieuwe businessmodellen. Diverse ‘missing links‘ hinderen een maximale omarming van de mogelijkheden.

Generatieve AI zorgt voor samensmelting fysieke en digitale wereld

Generatieve AI zorgt voor samensmelting fysieke en digitale wereld

Het groeiende gebruik van generatieve AI en andere technologieën legt de basis voor een nieuwe realiteit, waarin de fysieke en digitale werelden naadloos in elkaar overgaan. Dit is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek in opdracht van Accenture, dat wijst op vier trends die deze geïntegreerde wereld mogelijk maken en de toekomst van zakendoen veranderen.

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

Ontwikkelingen rond technologie, data en digital gaan razendsnel. In combinatie vormen ze de belangrijkste bron van nieuwe waarde. Tegelijk zijn ze een risicofactor, want wie kansen mist raakt achterop ten opzichte van de concurrentie. “Gezien het belang zou een voortdurende weging van alle nieuwe mogelijkheden en risico’s van technologie het belangrijkste thema in de bestuurskamer moeten zijn”, zegt Hylke Sprangers. De Erasmus-docent zet de voornaamste tech-vectors op een rij.