Hoe reageer je als bedrijf of technologieleider op wereldwijde geopolitieke en technologische opschudding? Niet door te doen wat je altijd al deed. Innovatieve CIO’s, CTO’s en CDO’s maken de slag naar voren, door omarming van alle relevante technologische, organisatorische en commerciële mogelijkheden. Een beter inhoudelijk begrip van wat zich onder de motorkap afspeelt, is daarbij geen overbodige luxe.
Dat bleek tijdens de recente Innovation Summit & Dinnershow in het Bossche Theater aan de Parade, waar op initiatief van ICT Media vanuit diverse perspectieven werd ingezoomd op impactvolle, schaalbare en transformatieve innovatie.
Technologische kennis is onmisbare bagage in een tijd vol kansen en bedreigingen. Dit statement kwam van Bob van Luijt, CEO en medeoprichter van Weaviate: een succesvolle open source vector-database. Daarmee kunnen ontwikkelaars intuïtieve AI-native applicaties bouwen, die tijdens het genereren van bijvoorbeeld tekst of documenten actief externe kennisbronnen raadplegen.
“Waarom vinden we het blijkbaar acceptabel dat veel corporate technologieleiders zo weinig echte technologische kennis hebben?”, vroeg Van Luijt even luchtig als prikkelend. “Komt het omdat we voor die functies mensen vragen die lijken op andere leiders? En die dus de ‘taal van de business’ spreken?” Of komt het omdat bedrijven en directeuren te vaak een kostenfocus hebben, terwijl businessgroei leidend zou moeten zijn?
Volgens de Weaviate-CEO is een kostenfocus vaak de comfortzone, want intellectueel het simpelst. Maar uiteindelijk brengt het je in een neerwaartse spiraal. “CIO’s en CTO’s remmen zo de ontwikkelingen af die ze eigenlijk aan groei zouden moeten helpen.” De boodschap van Bob van Luijt was duidelijk: technologische diepgang moet terug in de bestuurskamers.
Beste verdediging
Dagvoorzitter en organisator Rob Beijleveld van ICT Media haalde eerder de alomtegenwoordige disruptie en onzekerheid aan tijdens zijn korte openingswoord: “Het incorporeren van innovatie is misschien wel de beste verdediging. Deze vernieuwing speelt op drie niveaus: het realiseren van digitale groei, een grotere weerbaarheid en het veroveren van nieuwe posities in de markt.”
Erik Beulen, als professor verbonden aan de Universiteit van Manchester, ging als eerste spreker een tandje dieper in op een potentieel verstorend fenomeen: “Kwantumcomputing biedt kansen om te ‘disrupten’ en jezelf tegen disruptie door anderen te beschermen.” En wel via nieuwe en verbeterde businessmodellen, technologische innovatie en nieuwe operationele modellen. Al zijn er nog geen echte killer-toepassingen.
Bovendien moet de verwerkingssnelheid omhoog en is het de vraag of leveranciers hun gedane beloften gaan waarmaken. Andere aandachtspunten zijn huidige en toekomstige lokale en regionale wet- en regelgeving. Maar ook het naderende jaar 2030, wanneer bestaande encryptie met behulp van kwantumkracht mogelijk te breken is. Qua governance haalt de professor de waarde van bestaande raamwerken aan. “Standaarden zorgen ervoor dat je ‘in control’ blijft.”
Innovatie en transformatie
Dat de wereld vol technische mogelijkheden is, bleek ook uit de bijdrage van Kerem Tomak, Global Chief Data, Analytics en AI Officer van Decathlon. Hij zette bij de retailer AI in om relevante bedrijfsdata in een complex systeemlandschap sneller en makkelijker beschikbaar te hebben. De oplossing maakt een einde aan een wildgroei van rapportages en dashboards. Het maakt tevens de weg vrij naar een gebruikersvriendelijker data-discovery, op basis van conversationele principes.
Hierdoor beschikt Decathlon binnen afzienbare tijd over een ‘always-on analist’, die door de juiste menselijke begeleiding nog meer in z’n kracht kan worden gezet. “AI moet versterkt worden door mensen, niet andersom”, vindt Karem Tomak. “Dankzij een voortdurende feedback-lus tussen het systeem en onszelf zal AI in staat zijn om grote sprongen te maken – ter ondersteuning van mensen, om nieuwe businesskansen te kunnen benutten en de transformatie te versnellen.”
Multi-disciplinair
Edgar van Zoelen, Chief Digital Transformation Officer (CDTO) van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, stond tijdens zijn presentatie stil bij de dynamiek van innovatie en transformatie in een complexe omgeving, waarin het helpen en behandelen van zoveel mogelijk kankerpatiënten centraal staat. Technologie en procesverbeteringen zijn in deze context belangrijke middelen om organisatiedoelen te verwezenlijken.
Om daarbij de juiste focus te pakken, creëerde de AVL-CDTO door middel van interactieve sessies met betrokkenen een organisatiebreed draagvlak. “Uiteindelijk kwamen er zaken uit naar voren waar we allemaal aan willen werken en waar we als organisatie de beschikbare tijd en middelen aan wilden besteden.”
Het legde bovendien het fundament voor een multidisciplinaire samenwerking op basis van een aantal leidende principes: agile denken, co-creatie met medici en patiënten, en het bouwen van een duurzaam en lerend ‘systeem’ dat niet alleen werkt aan baanbrekende kankerbestrijding, maar ook de digitale transformatie stimuleert. “Mijn missie is het bouwen van een cultuur”, besloot een gedreven Edgar van Zoelen.
Nieuwe verbindingen
“Het is duidelijk mogelijk om ‘de naald te verplaatsen’ als het gaat om technologie-gedreven innovatie”, stelde dagvoorzitter en initiator Rob Beijleveld na afloop van het plenaire programma. “Ik hoop dat de soundbites van vandaag je inspireren om vooruitgang te boeken — en misschien zelfs reuzensprongen te maken.”
Tijdens de aansluitende breakout-sessies met relevante leveranciers werd daarvoor mede de basis gelegd — met concrete voorbeelden, verdiepende gesprekken en nieuwe verbindingen.
Innovation Awards
Disruptie was tijdens het evenement tevens aan de orde tijdens de pitches voor de CIO Magazine Innovation Awards, die later die dag tijdens een exclusief diner werden uitgereikt. Verdeeld over de categorieën leider, ecosysteem en jonge initiatieven pitchten Corry Wouters en Kurt De Ruwe (leiders); FrieslandCampina, Nouryon en Greenflux (ecosystemen); en CuspAI, Avular en Rijkwaterstaat (start/scale-ups en challengers).
Beeld: Dennis Khalil