Cloudtechnologie steeds vaker ingezet wegens innovatie

Redactie

20 juni 2023

Cloudtechnologie blijft voor zeventig procent van de grote bedrijven een investeringsprioriteit voor de lange termijn, ondanks macro-economische tegenwind en afvlakking van de groei van cloud-bestedingen wereldwijd. Hierop duidt internationaal onderzoek in opdracht van Tata Consultancy Services.

Innovatie blijkt echter een belangrijke drijfveer voor cloudinvesteringen. Zes op de tien ondervraagden geeft aan dat cloud cruciaal is als katalysator voor innovatie voor de toekomst van hun organisatie. Dit geldt met name voor kunstmatige intelligentie: driekwart van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar geïnvesteerd in AI en machine learning, terwijl 78 procent van plan is dit de komende 12-24 maanden te doen. Beide technologieën zijn sterk afhankelijk van gegevenstoegang en schaalbaarheid via de cloud.

Meer dan een derde van de respondenten (37%) zegt vooruitgang te hebben geboekt met cloud-enabled innovatie, in de vorm van nieuwe bedrijfsmodellen. Dit onderstreept het groeiende vermogen van cloudtechnologie om nieuwe inkomsten te genereren.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een duidelijke meerderheid van de bedrijven (67%) cloudtechnologieën gebruikt om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Ruim veertig procent geeft echter aan moeite te hebben met het begrijpen van de CO2-voetafdruk van service providers. De meeste respondenten zien cloud dus als een belangrijk onderdeel van hun duurzaamheidsstrategie en gebruiken steeds vaker tools in de cloud om hun eigen CO2-impact vast te stellen, maar willen nu transparantie zien van hun cloudserviceproviders.

Ruim zeven op de tien ondervraagde organisaties onderzoeken op dit moment ‘industry clouds’ of ‘verticale clouds’, implementeren deze of gebruiken ze als een snelle manier om meer deskundigheid en mogelijkheden te verkrijgen.

Bedrijven willen ook deelnemen aan digitale ecosystemen, maar de meeste zijn nog ver verwijderd van het volledig benutten daarvan: twee derde van de bedrijven bevindt zich nog in de vroegste fasen van de overgang naar volwassen digitale ecosystemen.

“Dit nieuwste wereldwijde onderzoek bevestigt met klem dat er geen bedrijfsstrategie is zonder een cloudstrategie”, zegt Krishnan Ramanujam, president Enterprise Growth Group bij TCS. “Het verlangen naar meer efficiëntie, veerkracht en flexibiliteit was de drijvende kracht achter een vroege overstap naar de cloud. Dit blijven cruciale factoren. Bedrijven begrijpen nu beter hoe cloud bedrijfsgroei en innovatie voor de lange termijn stimuleert, en voor de meesten is de reis nog maar net begonnen.”

“Cloud is vaak een bron van korte termijn ROI-zorgen, maar groei en transformatie is een kwestie van volhouden. Deze twee realiteiten met elkaar verbinden is een uitdaging en een noodzaak, maar volledig haalbaar met de juiste strategie en planning.”

Over het onderzoek

Voor het onderzoek zijn 972 senior executives ondervraagd bij bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar uit verschillende sectoren in Europa, Azië en Noord-Amerika. Een meerderheid rapporteert een jaaromzet van meer dan 5 miljard dollar. Repsondenten kwamen uit Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Finland, België, Luxemburg, het VK, Ierland, de VS, Canada, Mexico, India, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Gerelateerde artikelen

Putting the ‘real’ in real-time data

Putting the ‘real’ in real-time data

Stel je een platform voor dat helemaal geen verkeer ziet, vervolgens een kwartier lang drie miljoen verbindingen per seconde, waarna het terugvalt naar bijna nul. Het lijkt op een DDoS-aanval, maar het is stemverkeer voor het Eurovisie Songfestival. Het kleine, jonge bedrijf achter het platform, Once.net, had zich geen beter voorbeeld kunnen wensen om zijn capaciteiten te demonstreren.

AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

Het is belangrijk om de trends in de industrie te volgen, de concurrentie voor te blijven, toekomstbestendig te zijn en meer. Maar hoe doe je dat? Innovatie is daarin het sleutelwoord en gaat vaak hand in hand met technologie. Inmiddels raken we niet meer uitgepraat over AI en dit is hoe je het inzet voor een toekomstbestendig bedrijf.