Cloudtechnologie steeds vaker ingezet wegens innovatie

Redactie

20 juni 2023

Cloudtechnologie blijft voor zeventig procent van de grote bedrijven een investeringsprioriteit voor de lange termijn, ondanks macro-economische tegenwind en afvlakking van de groei van cloud-bestedingen wereldwijd. Hierop duidt internationaal onderzoek in opdracht van Tata Consultancy Services.

Innovatie blijkt echter een belangrijke drijfveer voor cloudinvesteringen. Zes op de tien ondervraagden geeft aan dat cloud cruciaal is als katalysator voor innovatie voor de toekomst van hun organisatie. Dit geldt met name voor kunstmatige intelligentie: driekwart van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar geïnvesteerd in AI en machine learning, terwijl 78 procent van plan is dit de komende 12-24 maanden te doen. Beide technologieën zijn sterk afhankelijk van gegevenstoegang en schaalbaarheid via de cloud.

Meer dan een derde van de respondenten (37%) zegt vooruitgang te hebben geboekt met cloud-enabled innovatie, in de vorm van nieuwe bedrijfsmodellen. Dit onderstreept het groeiende vermogen van cloudtechnologie om nieuwe inkomsten te genereren.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een duidelijke meerderheid van de bedrijven (67%) cloudtechnologieën gebruikt om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Ruim veertig procent geeft echter aan moeite te hebben met het begrijpen van de CO2-voetafdruk van service providers. De meeste respondenten zien cloud dus als een belangrijk onderdeel van hun duurzaamheidsstrategie en gebruiken steeds vaker tools in de cloud om hun eigen CO2-impact vast te stellen, maar willen nu transparantie zien van hun cloudserviceproviders.

Ruim zeven op de tien ondervraagde organisaties onderzoeken op dit moment ‘industry clouds’ of ‘verticale clouds’, implementeren deze of gebruiken ze als een snelle manier om meer deskundigheid en mogelijkheden te verkrijgen.

Bedrijven willen ook deelnemen aan digitale ecosystemen, maar de meeste zijn nog ver verwijderd van het volledig benutten daarvan: twee derde van de bedrijven bevindt zich nog in de vroegste fasen van de overgang naar volwassen digitale ecosystemen.

“Dit nieuwste wereldwijde onderzoek bevestigt met klem dat er geen bedrijfsstrategie is zonder een cloudstrategie”, zegt Krishnan Ramanujam, president Enterprise Growth Group bij TCS. “Het verlangen naar meer efficiëntie, veerkracht en flexibiliteit was de drijvende kracht achter een vroege overstap naar de cloud. Dit blijven cruciale factoren. Bedrijven begrijpen nu beter hoe cloud bedrijfsgroei en innovatie voor de lange termijn stimuleert, en voor de meesten is de reis nog maar net begonnen.”

“Cloud is vaak een bron van korte termijn ROI-zorgen, maar groei en transformatie is een kwestie van volhouden. Deze twee realiteiten met elkaar verbinden is een uitdaging en een noodzaak, maar volledig haalbaar met de juiste strategie en planning.”

Over het onderzoek

Voor het onderzoek zijn 972 senior executives ondervraagd bij bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar uit verschillende sectoren in Europa, Azië en Noord-Amerika. Een meerderheid rapporteert een jaaromzet van meer dan 5 miljard dollar. Repsondenten kwamen uit Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Finland, België, Luxemburg, het VK, Ierland, de VS, Canada, Mexico, India, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Gerelateerde artikelen

Eric de Jongh (NS): ‘Een wendbaar en weerbaar mobiliteitsbedrijf’

Eric de Jongh (NS): ‘Een wendbaar en weerbaar mobiliteitsbedrijf’

Ophef over prestaties en dienstverlening toont de enorme relevantie van NS. Met ruim een miljoen reizigers per dag en als duurzaam alternatief voor de auto en korte-afstandsvluchten is de trein van groot belang. “In de ontwikkeling naar ‘mobility as a service’ spelen technologie en data een cruciale rol”, aldus Eric de Jongh, manager Strategie, Architectuur & Security.

Interoperabiliteit sleutel voor succes in onzekere tijden

Interoperabiliteit sleutel voor succes in onzekere tijden

Bedrijven hebben te maken met grote onzekerheden. De afgelopen twee jaar investeerden vele ondernemingen in nieuwe technologieën om hun interoperabiliteit te verbeteren. En niet zonder resultaat: recent onderzoek van Accenture duidt erop dat organisaties met een hoge interoperabiliteit zes keer sneller groeien.

Picnic wint eerste Tech Hero Award

Picnic wint eerste Tech Hero Award

Picnic is winnaar van de eerste Tech Hero Award. De ‘supermarkt op wielen en in je broekzak’ dankt de prijs aan de cruciale rol voor hoogwaardige technologie in zowel operatie, klantervaring als toekomstige ontwikkeling.