Corry Wouters en Kurt De Ruwe meest innovatieve leiders van Nederland

Redactie

16 april 2025

Vijf Innovation Awards uitgereikt op Innovation Summit & Dinnershow 2025

Corry Wouters, Programma-manager bij het ministerie van VWS en Kurt De Ruwe, CIO van AkzoNobel, zijn beide winnaars van de CIO Magazine Innovation Award in de categorie Meest innovatieve leider. Zowel in de ogen van de jury als het aanwezige publiek maakten zij allebei evenveel aanspraak op de titel, waardoor er onverwacht twee prijzen werden uitgereikt. Avular won in de categorie Meest succesvolle start-up, scale-up of challenger. Rijkswaterstaat en Frieslandcampina wonnen prijzen in de categorie Meest innovatieve ecosysteem.

Meest innovatieve leider

‘Corry Wouters wist te overtuigen met haar inspirerende EVAA-benadering, die de spil vormt van haar innovatieve leiderschap’, zei juryvoorzitter Eric Wesselman (KPMG). ‘Zij begeleidt haar medewerkers op de gebieden Eigenaarschap, Verantwoordelijkheid, Afmaken en Agility. Daarmee heeft zij bij diverse instellingen in de gezondheidszorg belangrijke innovaties van de grond gekregen.’ Na een lange loopbaan in de IT sector belandde Wouters via onder meer VieCurie in haar huidige rol bij het ministerie van VWS, waarin al haar kwaliteiten samenkomen.

Kurt De Ruwe won zijn titel op heel andere, zei het gelijkwaardige gronden: ‘Met een innovatieve visie op cybersecurity beschermt Kurt AkzoNobel tegen substantieel lagere kosten tegen aanvallen van buitenaf’, zei Wesselman. ‘Hij heeft hiervoor een aantal conventionele ontwerpprincipes aan de kant gezet en zijn management van de voordelen weten te overtuigen.’ De Ruwe heeft als CIO een lange staat van dienst in diverse industrieën, waaronder Signify, Philips Lighting en Bayer MaterialScience.

Rob Beijleveld, initiatiefnemer van de CIO Magazine Innovation Award: ‘Na zestien edities blijven de organisaties en innovaties mij verbazen. Natuurlijk is er sprake van een evolutie door de jaren heen, maar we zien ook een trend dat het naast een persoonlijker inbreng meer holistisch wordt. Tot slot richten kandidaten zich ook meer op uitdagingen vanuit de samenleving.’

Start-up, scale-up of challenger

Yuri Steinbuch maakte namens Avular indruk met zijn verhaal over het opschalen van innovaties op het gebied van robotics en drones. Juryvoorzitter Wesselman: ‘Met de inkomsten die nu al worden gegenereerd, financiert deze startup succesvolle innovaties, zoals een robot die kan werken in boomgaarden of een drone die bossen kan inspecteren ónder het bladerdak.’

De andere genomineerde in deze categorie was CuspAI, dat, gesteund door generatieve AI, de zoektocht naar nieuwe, baanbrekende materialen voor speciale toepassingen extreem wil versnellen.

Meest innovatieve ecosysteem

Voor deze categorie werden dit jaar eveneens twee prijzen uitgereikt. De eerste, in de subcategorie Operational Excellence, viel Rijkswaterstaat te beurt. CIO Ron Kolkman nam de prijs mede namens zijn team in ontvangst. Door innovatieve technieken te gebruiken kan RWS storingen voorkomen en onderhoud slim plannen.  ‘Onder Ron’s leiding is RWS met verschillende marktpartijen tot een samenwerkingsvorm gekomen om data op asset management om te zetten in tastbare waarde voor de maatschappij’, zei Wesselman.

Winnaar in de subcategorie Business Outcome Excellence was FrieslandCampina, vanwege het stroomlijnen van zijn operaties en de implementatie van een nieuwe route-to-market-systeem in Azië. Wesselman: ‘Hiermee heeft het bedrijf een netto verkoopvolume-winst van 1,1 procent gerealiseerd’. Ad de Goeij, Global Director IT Commerce, nam de prijs mede namens zijn team in ontvangst.

Overige kandidaten waren Nouryon, dat speciale chemicaliën produceert en generatieve AI inzet voor zijn R&D, en Greenflux, dat een cybersecurity intelligence sharing platform heeft ontwikkeld voor EV-laadinfrastructuur.

Vicevoorzitter van de jury Anja Dekhuijzen: ’De jury is ook dit jaar onder de indruk van de vernieuwende inzichten van de inzenders, die ons hebben geïnspireerd. Innovatie in Nederland is meer dan ooit een belangrijk thema.’

De Innovation Awards zijn een initiatief van ICT Media (organisator van o.a. de Innovation Summit, CIODAY en CISODAY) en werden gisteren uitgereikt tijdens de Innovation Summit en Dinnershow, een jaarlijks evenement voor ‘digitale’ beslissers in het bedrijfsleven en bij de overheid. Alle genomineerden presenteerden hun cases aan het publiek en de onafhankelijke jury.

Jury

De jury van de CIO Magazine Innovation Awards 2025 bestond uit Eric Wesselman (juryvoorzitter, KMPG), Anja Dekhuijzen (Whitebridge Advocatuur), Rob Beijleveld (ICT Media), Tjibbe van der Zeeuw (Squadra), Ben van der Burg (Triple, BNR Nieuwsradio), Jeroen Scheer, (Shell en de Meest innovatieve leider van 2024) en Daniel Gebler (Picnic Technologies en de Meest innovatieve leider van 2021).

Beeld: Dennis Khalil. Openingsbeeld vlnr: Ben van der Burg (jurylid), Tjibbe van der Zeeuw (jurylid), Jeroen Scheer (jurylid en voormalig winnaar), Corry Wouters (winnaar, ministerie van VWS), Kurt De Ruwe (winnaar, AkzoNobel), Eric Wesselman (juryvoorzitter), Ron Kolkman (winnaar, RWS), Ad de Goeij (winnaar, FrieslandCampina), Daniel Gebler (jurylid en voormalig winnaar), Anja Dekhuijzen (jurylid), Yuri Steinbuch (winnaar, Avular), Rob Beijleveld (jurylid en initiatiefnemer).

 

Gerelateerde artikelen

Innovatieve storm in weersvoorspelling – van discovery naar toepassing

Innovatieve storm in weersvoorspelling – van discovery naar toepassing

Tijdens een recente rondetafelbijeenkomst werd duidelijk hoe Whiffle en Levi9 hun expertise inzetten om complexe uitdagingen in de energiemarkt op te lossen. Deze sessie, gericht op CxO’s uit diverse industrieën, bood inzicht in de unieke voorspellingsmodellen en ambities van Whiffle en de technologische oplossingen van Levi9.

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper, CISO bij de Gemeente Den Haag, heeft gisteravond de CISO of the Year 2024 Award gewonnen. Hij dankt de prijs aan zijn transformationele rol en zijn holistische en inclusieve benadering van cybersecurity. Ook zijn bijdragen aan de professionalisering van het CISO-vak en zijn rol als actieve vertegenwoordiger van de stad Den Haag op cybersecurity-gebied zijn meegewogen.