Tijdens de zesde editie van de jaarlijkse Captain’s Lunch kwamen CEO’s en seniore experts bijeen om te discussiëren over de impact van geopolitieke dreigingen, cybersecurity en digitale transformatie op de toekomst van Nederland en Europa. In een exclusieve en ontspannen sfeer werden belangrijke inzichten gedeeld over hoe leiders in tech zich kunnen voorbereiden op deze opgaven.
Open dialoog in een informele setting
Het evenement bood een goede gelegenheid voor de vijftig aanwezige leiders om strategische uitdagingen en best practices uit te wisselen in een vertrouwelijke omgeving. De informele sfeer bevorderde discussie en delen van inzichten.
Na een warm welkom door Rob Beijleveld, CEO van ICT Media, trapte Koen Aartsma, Senior Research Fellow bij Clingendael de sessie af met een diepgaande analyse van de Strategische Monitor 2025-2030, waarin is onderzocht hoe de verschuivende geopolitieke dynamiek van invloed is op economieën, beleid en digitale veerkracht.
Geopolitieke dreigingen en de strategische monitor 2025-2030
- De wereldorde verandert snel, met groeiende machtsrivaliteiten, vooral tussen de VS en China.
- Opkomende middenmachten en het mondiale Zuiden winnen aan invloed, wat leidt tot meer onderlinge afstemming.
- Economische afhankelijkheden worden geherdefinieerd, waarbij landen prioriteit geven aan strategische autonomie.
- Klimaatverandering en technologische vooruitgang veranderen het geopolitieke en veiligheidslandschap.
- Democratische instellingen staan voor uitdagingen, wat risico’s oplevert voor stabiliteit en economische structuren.
Na deze brede analyse ging de discussie dieper in op de implicaties voor bedrijven. Hoe kunnen organisaties zich beschermen tegen geopolitieke schokken? Wat betekent strategische autonomie voor de IT-sector?
Cybersecurity en de kracht van de CISO-gemeenschap
Justin Broeders, CISO bij het Ministerie van Financiën & bestuurslid bij het CISO Platform Nederland, benadrukte hoe technologie, toeleveringsketens en geopolitiek steeds meer met elkaar verweven raken. Cybersecurity is niet langer alleen een zorg van IT, maar een strategische bestuursprioriteit.
De convergentie van technologische innovatie, regelgeving en geopolitieke ontwikkelingen maakt cyberbeveiliging van cruciaal belang. Wendbaarheid en samenwerking zijn essentieel om cyberbedreigingen voor te blijven. Broeders noemde zes belangrijke drijfveren voor digitale veerkracht:
- Opkomende technologieën (AI, PQC, cloud vs. edge).
- Geopolitieke instabiliteit en economische verstoringen.
- Strengere EU-regelgeving (NIS2, CRA).
- Governanceverschuivingen in risicobeheer van cyberbeveiliging.
- Nieuwe operationele beveiligingsmodellen.
- Kennisdeling en samenwerking als overlevingsstrategieën.
Broeders benadrukte de rol van de CISO Community Nederland in het bevorderen van samenwerking en innovatie in cybersecurity.
Digitale transformatie & quantum computing
Erik Beulen, hoogleraar aan de Universiteit van Manchester, verkende quantum computing als een disruptieve kracht en besprak zowel de kansen en risico’s als hoe organisaties zich moeten voorbereiden.
- Kansen: quantum computing zal een revolutie veroorzaken op het gebied van gegevensverwerking en simulaties.
- Risico’s: huidige encryptiemethoden zullen verouderd raken, waardoor post-quantumbeveiliging nu een prioriteit wordt.
- Geopolitieke implicaties: China leidt in quantumoctrooien, terwijl Europa zich richt op innovatie en standaardisatie.
- Quantumbeheer: internationale standaarden (NIST, EU Quantum Act) worden momenteel ontwikkeld.
De discussie ging vooral over hoe organisaties moeten anticiperen op kwantumontwikkelingen. Bedrijven moeten proactieve stappen nemen om ervoor te zorgen dat hun encryptie- en beveiligingsstrategieën toekomstbestendig blijven.
Samenwerking tussen defensie en de IT-sector
Dennis Gooijer, a.i. kwartiermaker IT bij het Ministerie van Defensie, legde uit hoe Defensie en de IT-sector kunnen samenwerken om de nationale digitale weerbaarheid te versterken.
- Het Joint IV Command (JIVC) ondersteunt militaire operaties wereldwijd met IT-oplossingen.
- In moderne conflicten spelen IT en cybercapaciteiten een cruciale rol in NATO Force Models, Home Base Support en nationale defensie.
- Een robuuste en veilige IT-infrastructuur is essentieel om digitale dreigingen tegen te gaan.
- Samenwerking met de IT-industrie en onderzoeksinstellingen is de sleutel tot innovatie en cyberweerbaarheid.
- Er is een hele maatschappelijke aanpak nodig: overheden, bedrijven en de academische wereld moeten samenwerken.
Gooijer benadrukte dat nauwere banden tussen het leger en de IT-sector cruciaal zijn voor het waarborgen van nationale veiligheid en digitale soevereiniteit.
De echte game-changers in IT & Tech
De middag werd afgesloten met een vooruitblik op technologische trends. Rob Beijleveld schetste de belangrijkste ontwikkelingen die de komende jaren vorm zullen geven aan digitale strategieën.
- Digitale groei versus veerkracht: Hoe kunnen bedrijven innoveren en tegelijkertijd zorgen voor beveiliging en compliance?
- AI, cloud en cyberbeveiliging blijven belangrijke uitdagingen in een steeds complexer digitaal landschap.
- End-to-end waardecreatie is van cruciaal belang > bedrijven moeten digitale transformatie versnellen om hun concurrentiepositie te behouden.
- Modulaire IT en samenwerking binnen ecosystemen zijn de sleutels tot een toekomstbestendige digitale strategie.
Deze trends onderstrepen de noodzaak voor bedrijven om wendbaar te blijven en zich voortdurend aan te passen aan technologische en geopolitieke verschuivingen. De eerste trends (2022-2025) staan onder extreme druk (door vele ‘actoren’ en (mondiale) ontwikkelingen) en bieden een aantal nieuwe en sterke ‘bewegingen’ voor 2025-2027. Deze bewegingen worden weergegeven in de buitenste cirkel:
– Sterke markt-trekkracht
– Zware marktwerking
– Sterk transactioneel
– Sterk geautomatiseerd en autonoom
Oproep tot actie
De Captain’s Lunch 2025 versterkte het inzicht dat samenwerking en kennisdeling nodig zijn om de digitale weerbaarheid te vergroten. De CISO Community Nederland speelt een cruciale rol in het versnellen van innovatie op het gebied van cyberbeveiliging. Publiek-private samenwerking is essentieel om geopolitieke en technologische opgaven aan te pakken.