Een derde grote organisaties innoveert uit lijfsbehoud

Redactie

24 januari 2024

Een derde van grote Nederlandse organisaties innoveert vooral uit angst overbodig te worden. Twee op de vijf bedrijven verwachten dat hun businessmodel een sterke verandering zal ondergaan in de komende twee tot vijf jaar. Ook zal volgens bijna de helft (45%) van de bedrijven de organisatiestructuur in hetzelfde tijdbestek mee veranderen. Hierop duidt onderzoek van Conclusion MBS.

Ondanks dat bedrijven veranderingen verwachten in hun businessmodel en organisatiestructuur, is dat niet het geval bij hun product- en dienstenaanbod. Zo gaat maar liefst 70 procent van de IT-beslissers en beïnvloeders ervan uit dat het huidige product- en dienstaanbod van hun organisatie nog minstens vijf jaar relevant zal blijven.

Innovatie staat niet overal op de agenda: 44 procent van de organisaties is reactief. Hiertegenover staat een meerderheid van 56 procent die aangeeft actief te innoveren. Wanneer organisaties innoveren, doen ze dit vaker op operationeel (54%) dan strategisch (46%) niveau. Daarnaast richten organisaties zich bij vernieuwingen eerder op interne (65%) dan externe (35%).

“Innoveren vanuit noodzaak betekent achter de feiten blijven aanrennen. Wie stilstaat, loopt het risico om over vijf jaar op flinke achterstand te staan. Het is cruciaal om continu proactief te innoveren, hiermee vergroot je namelijk als organisatie de kans om een onderscheidend vermogen te realiseren”, zegt Wilbert Dirven, sales manager bij Conclusion MBS.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Conclusion MBS uitgevoerd door Markteffect onder 300 Nederlandse beïnvloeders en beslissers op het gebied van IT bij organisaties met minimaal 300 fte.

Gerelateerde artikelen

Bijna alle organisaties lopen achter met digitale transformatie

Bijna alle organisaties lopen achter met digitale transformatie

Ondanks decennia aan investeringen in digitale transformatie heeft slechts een kleine minderheid van organisaties een geavanceerd niveau van digitale volwassenheid bereikt. Geen enkele organisatie in de zorg, financiële dienstverlening, energie- en nutsbedrijven hoort tot deze groep.

Mislukte transformaties kosten jaarlijks 10 miljoen

Mislukte transformaties kosten jaarlijks 10 miljoen

Ondanks vooruitgang op het gebied van digitale transformatie geven acht op de tien organisaties aan dat integratieproblemen hun digitalisering afremmen met infrastructurele problemen en risico’s tot gevolg. De kosten van het niet afronden van projecten zijn gestegen en mislukte initiatieven kosten organisaties gemiddeld tien miljoen euro op jaarbasis.

‘Tech-strategie vraagt om juiste focus’

‘Tech-strategie vraagt om juiste focus’

Hoge energieprijzen, inflatie, haperende supply chains, geopolitieke onrust, klimaatverandering en een enorme vraag naar talent domineren de actuele businessdynamiek. Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? De contouren van een toekomstvaste bedrijfsvoering.