Factoren voor succesvolle digitale transformatie
De meeste bedrijven zijn begonnen aan de reis om zichzelf digitaal te transformeren. De reis is echter vol uitdagingen en veel organisaties struikelen. Volgens Deloitte mislukt zeventig procent van de transformatie-inspanningen. Het hoge mislukkingspercentage komt vaak door een smalle focus op technologie in plaats van een allesomvattende strategie die alle aspecten van het bedrijf integreert. Hieronder ga ik in op waarom transformaties mislukken, hoe je mislukkingen kunt voorkomen en wat de rol van de CIO hierin is.
Veelvoorkomende valkuilen
Een veel voorkomende misstap bij digitale transformatie is de aanname dat het implementeren van nieuwe technologie alleen succes zal opleveren. Bedrijven kunnen investeren in geavanceerde digitale tools en verwachten dat deze de communicatie, samenwerking en efficiëntie zullen verbeteren. Maar zonder een strategische visie die deze tools afstemt op bredere bedrijfsdoelstellingen, schieten de resultaten vaak tekort. Technologie alleen zorgt niet voor transformatie. De integratie van technologie in een goed gedefinieerde bedrijfsstrategie is een drijvende kracht voor zinvolle verandering. Maar deze verandering moet holistisch worden bekeken, inclusief de culturele verandering.
Bovendien worden leiders geconfronteerd met een onzekere toekomst en – omdat ze menselijk zijn – worden ze ook het slachtoffer van psychologische fouten zoals het door elkaar halen van oorzaak en gevolg, angst om iets te missen of vooringenomenheid achteraf.
De mensen die het bedrijf vormen moeten aan boord worden gehaald van de transformatie en de noodzaak voelen. Inconsistente verandering, onduidelijke redenen om te veranderen en verandermoeheid zijn obstakels die zich hier voordoen.
Een holistische aanpak
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden is een holistische benadering van digitale transformatie nodig. Deze aanpak begint met een duidelijke en ambitieuze digitale visie waarin de behoeften van de klant centraal staan (Waarom transformeren?). Deze visie dient als basis om alle bedrijfsfuncties op één lijn te krijgen. Vijf essentiële dimensies moeten worden aangepakt om een succesvolle transformatie te garanderen:
- Modern business model: digitale transformatie vereist een nieuw bedrijfsmodel dat volledig gebruik maakt van digitale mogelijkheden. Hierbij gaat het niet alleen om het digitaliseren van bestaande processen, maar ook om het herontwerpen van het bedrijf om exponentieel te schalen, nieuwe markten te bereiken en op innovatieve manieren waarde te creëren voor klanten.
- Functional organization: het afstemmen van de organisatiestructuur op de digitale strategie is cruciaal. Dit houdt in dat silo’s moeten worden afgebroken en dat er cross-functionele teams moeten worden gevormd die de verandering kunnen aansturen. Door dit te doen, zorgen organisaties ervoor dat alle delen van de organisatie samenwerken aan de digitale visie.
- Collaborative culture: een cultuur van samenwerking is essentieel voor een succesvolle digitale transformatie. Dit vereist een omgeving waarin werknemers beslissingen kunnen nemen, ideeën kunnen delen en van fouten kunnen leren zonder bang te hoeven zijn dat ze de schuld krijgen. Leiders moeten hun teams actief betrekken bij het transformatieproces, zorgen voor afstemming op de bedrijfsdoelen en een gevoel van eigenaarschap en motivatie onder medewerkers stimuleren.
- Seamless processes: het stroomlijnen van processen is essentieel om ervoor te zorgen dat de organisatie efficiënt en effectief werkt. Dit houdt in dat de waardeketen van begin tot eind in kaart moet worden gebracht, dat gebieden waar processen elkaar overlappen of wrijving veroorzaken moeten worden geïdentificeerd en dat ze moeten worden geherstructureerd zodat ze naadloos en end-to-end verlopen.
- Scalable technology: technologie speelt een cruciale rol bij het mogelijk maken en opschalen van de transformatie, maar moet de bedrijfsstrategie volgen in plaats van deze te leiden. Organisaties moeten zorgvuldig tools selecteren en implementeren die hun digitale doelen ondersteunen en ervoor zorgen dat ze een robuuste IT-infrastructuur hebben die kan meegroeien met het bedrijf en zich kan aanpassen aan toekomstige behoeften.
De rol van de CIO
Als leider van de digitale organisatie is de CIO het absolute middelpunt van de digitale transformatie en cruciaal voor het succes ervan. Het is niet alleen zijn of haar taak om het bedrijfsmodel en de visie te vertalen naar uitvoerbare programma’s en de uitvoering aan te sturen. Als zij zich alleen op technologie richten, zal niet aan de behoeften van het bedrijf worden voldaan. Ze moeten verantwoordelijkheid nemen voor initiatieven die verder gaan dan IT en betalen naar bedrijfsresultaten. Maar verder moeten CIO’s tegenwoordig vloeiend communiceren van IT naar business en van business naar IT. Aangezien in een digitale transformatie de IT een onderdeel wordt van de business, is het zakelijk inzicht van een moderne CIO essentieel.
Om de mensen mee te krijgen is het nodig om een impactvolle netwerker te zijn, zowel op uitvoerend niveau als in de hele organisatie. CIO’s moeten in staat zijn om over een lange periode de juiste boodschap over te brengen aan elke laag van het bedrijf. Een transformatie is geen project, maar een continu proces. Het beïnvloeden van verschillende belanghebbenden zal het succes of falen bepalen. Dit is onderdeel van effectief verandermanagement en een van de belangrijkste vaardigheden van de CIO.
Daarnaast is er een overvloed aan vaardigheden die nodig zijn voor verschillende soorten CIO’s in verschillende soorten organisaties. Maar de rol van de CIO is vandaag de dag uitgebreid en bestaat uit meer facetten dan zelfs vijf jaar geleden.
Om een succesvolle digitale transformatie aan te sturen je vaardigheden op het gebied van bedrijfs- en verandermanagement te kunnen toepassen, moet je huis op orde zijn, wat betekent dat je I&T-organisatie een minimum aan maturiteit en governance moet hebben. Als je meer over dit thema wilt weten, download dan onze whitepaper Driving Digital Transformation Success Through Holistic Solutions.
Voor andere inzichten kun je me volgen op LinkedIn.