Organisaties weren zes van tien aanvallen af

Redactie

14 augustus 2023

Beveiligingsteams maken vier ‘onmogelijke’ afwegingen bij het afweren van bedreigingen. Ze moeten beslissen welke aanvallen prioriteit krijgen; kiezen welke kwetsbaarheden te verhelpen; preventie of detectiecontroles optimaliseren; en tot slot besluiten wat te loggen en waarvoor te waarschuwen. Dat meldt Picus Security naar aanleiding van een deze maand uitgebracht rapport.

Op basis van een analyse van meer dan 14 miljoen gesimuleerde cyberaanvallen, belichten de auteurs van het rapport vier ‘onmogelijke afwegingen’ die het vermogen van hedendaagse beveiligingsteams inperken:

Prioriteiten

De beveiligingsmaatregelen van organisaties (zoals next-gen firewalls en oplossingen voor inbraakpreventie) voorkomen gemiddeld slechts zes van elke tien aanvallen. Sommige aanvalstypen worden echter veel effectiever voorkomen dan andere. Organisaties kunnen bijvoorbeeld 73 procent van de malwaredownloads voorkomen, maar slechts 18 procent van de aanvallen voor data-exfiltratie.

Organisaties voorkomen ook minder dan de helft van complexe meertrapsaanvallen. Dit is met name zorgwekkend in het licht van eerdere bevindingen van dit jaar waaruit bleek dat meer dan een derde van de malware samples twintig of meer tactieken, technieken en procedures (TTP’s) van aanvallers vertoont.

Het onderzoek laat ook grote verschillen zien in het vermogen van organisaties om specifieke bedreigingen te voorkomen. Meer dan een derde van de organisaties kan bijvoorbeeld Black Basta en BianLian ransomware aanvallen voorkomen, maar slechts zeventien procent kan Mount Locker voorkomen. Dit ondanks het feit deze malware in 2021 opdook vóór de andere twee malware-aanvallen.

Kwetsbaarheden

Ook de beperkingen in de aanpak van beveiligingsteams bij het beheren van veelvoorkomende kwetsbaarheden en blootstellingen (common vulnerabilities and exposures: CVE’s) worden in het rapport belicht. Analyse van de gesimuleerde aanvallen laat zien dat de lijst van top 10 CVE’s waaraan teams het meest blootgesteld blijven voornamelijk kritieke kwetsbaarheden en kwetsbaarheden met een hoog risico bevat, evenals CVE’s die al jaren bekend zijn. Sommige CVE’s die in 2019 zijn ontdekt, blijven voor ruim 80 procent van de organisaties een bedreiging vormen.

Preventie- of detectiecontroles

Over het algemeen geldt dat hoe beter een organisatie is in het voorkomen van bedreigingen, hoe zwakker zij is in het detecteren ervan, en vice versa. Wereldwijd is de gezondheidszorg bijvoorbeeld de minst effectieve sector in het voorkomen van aanvallen, maar is twee keer zo succesvol als de gemiddelde organisatie als het gaat om het detecteren ervan. Noord-Amerikaanse organisaties zijn bijna twee keer zo succesvol in het voorkomen van aanvallen als in het activeren van waarschuwingen om aanvallen te detecteren.

Wat loggen en waarvoor waarschuwen

Organisaties die gebruikmaken van SIEM-oplossingen (Security Event and Incident Management) worden ook geconfronteerd met beslissingen over hoeveel zij moeten investeren in aanvalsdetectie. In de meeste gevallen geven organisaties routinematig prioriteit aan loggen boven waarschuwen, maar ze doen geen van beide erg goed. Uit simulatiegegevens blijkt dat organisaties gemiddeld vier op de tien aanvallen loggen, maar slechts voor twee op de tien aanvallen waarschuwingen genereren.

“Net als een te korte deken die alleen iemands hoofd of voeten bedekt, kunnen beveiligingsteams hun tijd, geld en middelen maar aan een beperkt aantal problemen tegelijk besteden”, zegt medeoprichter en VP van Picus Labs, Suleyman Ozarslan. “Maar door te kiezen voor een uniformere aanpak, waarin inzichten uit aanvalssimulaties worden gecombineerd met gegevens over het aanvalsoppervlak en kwetsbaarheden, kunnen beveiligingsteams resources efficiënt en effectief toewijzen om hun meest kritieke blootstelling aan te pakken. Hierdoor kunnen ze tegelijkertijd hun vermogen om aanvallen te voorkomen en te detecteren verbeteren, in plaats van compromissen te sluiten.”

Gerelateerde artikelen

Gebrekkige compliance: Nederlandse bedrijven vatbaar voor datalekken

Gebrekkige compliance: Nederlandse bedrijven vatbaar voor datalekken

Meer dan een derde van alle Nederlandse bedrijven zakte vorig jaar voor hun compliance-audit. Daardoor lopen ze een tien keer grotere kans op een datalek. Tien procent werd in 2023 slachtoffer van een ransomware-aanval. Van al die bedrijven betaalde vier procent losgeld. Dat stelt Thales in zijn meest recente Data Threat Report.

Twee derde werknemers gokt met security

Twee derde werknemers gokt met security

Ruim twee derde van Nederlandse werknemers brengt de organisatie bewust in gevaar, wat tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies leidt. Meer dan vier op de vijf van de onderzochte organisaties maakte in 2023 ten minste één succesvolle aanval mee.

Overheid lanceert NIS2-Quickscan

Overheid lanceert NIS2-Quickscan

Op 29 februari heeft de Rijksoverheid de NIS2-Quickscan gelanceerd waarmee organisaties zich kunnen voorbereiden op de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties in de EU.

De 27e PwC CEO Survey: het CEO-gevoel ontcijferd voor de CISO

De 27e PwC CEO Survey: het CEO-gevoel ontcijferd voor de CISO

De nieuwste editie van de jaarlijkse PwC CEO Survey biedt een kijkje in de hoofden van CEO’s van over de hele wereld. Verschillende inzichten laten belangrijke veranderingen zien die impact hebben op CISO’s en hun organisaties, die zich zullen moeten aanpassen om concurrerend en compliant te blijven.