Cybercrime aanmerkelijk minder gegroeid in 2022

Redactie

20 februari 2023

De explosieve groei van cybercriminaliteit in 2020 en het eerste deel van 2021 is flink afgenomen. Van oktober 2021 tot en met september 2022 waren er weliswaar méér cybercriminele pogingen (99.506 versus 94.806), maar de toename was met vijf procentpunten opvallend gering vergeleken met het jaar ervoor. In dezelfde periode van 2020 tot 2021 was er nog een verdubbeling van het aantal cyberincidenten. Dat constateert Orange Cyberdefense in zijn jaarlijkse Security Navigator-rapport.

Voor het onderzoek verzamelde de security provider data uit verschillende bronnen van eigen security operations centers (SOC’s) en CyberSOC’s wereldwijd. De onderzoekers zagen tussen oktober 2021 en september 2022 bijna 100.000 aanvalspogingen. Nog geen 30.000 daarvan veroorzaakten een ‘positieve’ melding, en dat is opvallend: dit is een daling van veertien procentpunt ten opzichte van een jaar eerder. Een positieve melding is niet per se een geslaagde aanval, maar wel een waarvoor het bedrijf in actie moest komen.

Veertig procent van de gemonitorde pogingen waren zogenaamde malware-aanvallen, waarbij kwaadwillenden schadelijke software bij een persoon of organisatie willen installeren. Aanvallen gerelateerd aan netwerkverkeer en applicaties waren goed voor bijna een vijfde van alle pogingen.

De minst voorkomende manier van inbreken was ‘social engineering’, een manier waarbij cybercriminelen leden van een organisatie of netwerk om de tuin proberen te leiden om zo aan diens wachtwoord te komen. Slechts drie procent van de inbraakpogingen vond op die manier plaats. Toch vormt deze vorm een serieuze dreiging: het is vaak dé manier voor cybercriminelen om voor het eerst een netwerk in te komen, omdat deze toegang het moeilijkst met huidige technologie te detecteren is.

“We monitorden voor dit onderzoek veel méér bedrijven dan vorig jaar, terwijl de cijfers dus amper omhooggingen. De resultaten zijn – of lijken – dus nog positiever”, zegt Jort Kollerie, cybersecurity expert bij Orange Cyberdefense. “Vergis je niet: cybercriminelen zitten niet stil. Het is mogelijk dat ze, in plaats van meerdere aanvallen tegelijk uit te voeren, gerichter zijn gaan werken. Het is wel een positief signaal richting de cybersecuritybranche. Wat we doen wérkt, en het lijkt erop dat we steeds succesvoller zijn in het afweren van dreiging.”

Gerelateerde artikelen

Rapport: kwart cyberaanvallen gericht op OT-systemen

Rapport: kwart cyberaanvallen gericht op OT-systemen

Ofschoon bedrijven met OT vorderingen maken op het gebied van cybervolwassenheid, hebben ze met een snel groeiende hoeveelheid aanvallen te maken. Bijna een kwart van alle cyberaanvallen is nu op OT-ststemen gericht.

De werkelijke kosten van downtime

De werkelijke kosten van downtime

Wat gebeurt er als een grote organisatie te maken krijgt met DDoS-aanvallen, softwarestoringen of zelfs een bedrijfsbrede hack? Hoewel de directe kosten van ongeplande downtime gemakkelijk zichtbaar zijn, moeten organisaties de indirecte of verborgen kosten van digitale storingen niet onderschatten.

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper, CISO bij de Gemeente Den Haag, heeft gisteravond de CISO of the Year 2024 Award gewonnen. Hij dankt de prijs aan zijn transformationele rol en zijn holistische en inclusieve benadering van cybersecurity. Ook zijn bijdragen aan de professionalisering van het CISO-vak en zijn rol als actieve vertegenwoordiger van de stad Den Haag op cybersecurity-gebied zijn meegewogen.