Cybercrime aanmerkelijk minder gegroeid in 2022

Redactie

20 februari 2023

De explosieve groei van cybercriminaliteit in 2020 en het eerste deel van 2021 is flink afgenomen. Van oktober 2021 tot en met september 2022 waren er weliswaar méér cybercriminele pogingen (99.506 versus 94.806), maar de toename was met vijf procentpunten opvallend gering vergeleken met het jaar ervoor. In dezelfde periode van 2020 tot 2021 was er nog een verdubbeling van het aantal cyberincidenten. Dat constateert Orange Cyberdefense in zijn jaarlijkse Security Navigator-rapport.

Voor het onderzoek verzamelde de security provider data uit verschillende bronnen van eigen security operations centers (SOC’s) en CyberSOC’s wereldwijd. De onderzoekers zagen tussen oktober 2021 en september 2022 bijna 100.000 aanvalspogingen. Nog geen 30.000 daarvan veroorzaakten een ‘positieve’ melding, en dat is opvallend: dit is een daling van veertien procentpunt ten opzichte van een jaar eerder. Een positieve melding is niet per se een geslaagde aanval, maar wel een waarvoor het bedrijf in actie moest komen.

Veertig procent van de gemonitorde pogingen waren zogenaamde malware-aanvallen, waarbij kwaadwillenden schadelijke software bij een persoon of organisatie willen installeren. Aanvallen gerelateerd aan netwerkverkeer en applicaties waren goed voor bijna een vijfde van alle pogingen.

De minst voorkomende manier van inbreken was ‘social engineering’, een manier waarbij cybercriminelen leden van een organisatie of netwerk om de tuin proberen te leiden om zo aan diens wachtwoord te komen. Slechts drie procent van de inbraakpogingen vond op die manier plaats. Toch vormt deze vorm een serieuze dreiging: het is vaak dé manier voor cybercriminelen om voor het eerst een netwerk in te komen, omdat deze toegang het moeilijkst met huidige technologie te detecteren is.

“We monitorden voor dit onderzoek veel méér bedrijven dan vorig jaar, terwijl de cijfers dus amper omhooggingen. De resultaten zijn – of lijken – dus nog positiever”, zegt Jort Kollerie, cybersecurity expert bij Orange Cyberdefense. “Vergis je niet: cybercriminelen zitten niet stil. Het is mogelijk dat ze, in plaats van meerdere aanvallen tegelijk uit te voeren, gerichter zijn gaan werken. Het is wel een positief signaal richting de cybersecuritybranche. Wat we doen wérkt, en het lijkt erop dat we steeds succesvoller zijn in het afweren van dreiging.”

Gerelateerde artikelen

Bijna alle organisaties misconfigureren cloudomgeving

Bijna alle organisaties misconfigureren cloudomgeving

Ruim 98 procent van de organisaties heeft misconfiguraties in de beveiliging van hun cloudomgeving. En bijna zeven op de tien organisaties maken gebruik van externe gebruikers die admin-rechten hebben voor de cloudomgeving, wat kan leiden tot problemen rond data governance en een hoger risico op data-exfiltratie en -exploitatie.

IT-analytics: de lijm die Operations en Security bindt

IT-analytics: de lijm die Operations en Security bindt

Ooit waren IT-operations en beveiliging twee gescheiden werelden. Gedreven door de behoefte aan robuuste cyberhygiëne en zichtbaarheid zien we beide disciplines echter steeds meer integreren. De juiste analytics krijgen over je IT-omgeving helpt bijvoorbeeld om security en IT-operaties meer met elkaar te laten communiceren.

Vertrouwen is geen optie meer

Vertrouwen is geen optie meer

Cyberaanvallen worden steeds geraffineerder. Cybercriminelen zijn beter georganiseerd dan ooit tevoren. Voor organisaties is het de hoogste tijd om in te zien dat het opzeggen van alle vertrouwen de best mogelijke beveiliging is. Anders gezegd: zero trust security is eigenlijk de enige manier waarop we ons kunnen verdedigen tegen cybercriminelen.

Risico’s in de supply chain: een hoofdpijndossier voor de moderne CIO?

Risico’s in de supply chain: een hoofdpijndossier voor de moderne CIO?

De risico’s beperken in de samenwerking met derde partijen is een hele klus, maar ook essentieel. Er staat te veel op het spel: inkomsten en de reputatie van de eigen organisatie, en het vertrouwen van de klant. Bovendien riskeren bestuurders van Nederlandse bedrijven die hun IT niet op orde hebben vanaf dit jaar forse boetes.