Bert Stam (Rackspace Technology): ‘Enabler voor multicloud’

Redactie

3 maart 2022

Het van oorsprong Amerikaanse Rackspace Technology faciliteert de migratie naar multicloud voor organisaties. Het bedrijf kan een variëteit aan services en oplossingen op schaal leveren en die wereldwijd ondersteunen. “In die zin zijn we wel anders dan een lokale partij”, zegt Bert Stam, general manager voor noord-Europa.

Ooit begonnen als kortweg ‘Rackspace’ – uit de dagen dat private cloud nog een dominante variant was op de cloudmarkt – richt het bedrijf zich nu ook op services ter ondersteuning van verschillende technology stacks, hetgeen tot uitdrukking komt door de toevoeging ‘Technology’. Bert Stam, lachend: “Ik krijg een enkele keer nog wel eens een klant die me vraagt of we ‘rackspace’ verhuren. We richten nog wel eens private cloud-omgevingen in, maar we doen veel meer: we helpen klanten met de adoptie van nieuwe innoverende technologie om ze te migreren naar multicloud en daarmee hun digitale transformatie maximaal te ondersteunen.”

Multicloud

Tegenwoordig willen heel veel bedrijven geen infrastructuur meer in eigen data centers, ze willen steeds vaker alle functionaliteit uit de cloud afnemen. “Dat lukt lang niet altijd, maar ze zien dan wel dat ze een deel van hun applicatielandschap kunnen laten landen in de public cloud of dat ze delen opnieuw gaan bouwen, die dan logischerwijs cloud-native worden ontwikkeld.”

Het aanbod van cloudgebaseerde services groeit enorm. Aanbieders innoveren in rap tempo, waardoor de waarde van multicloud steeds groter wordt. “Voor de klant en de gebruiker neemt de complexiteit van oplossingen af. En ook al heb je veel verschillende aanbieders, dat weegt duidelijk op tegen alle voordelen die multicloud biedt”, aldus Stam. Kortom, als je wilt vernieuwen, kun je niet zonder services in verschillende clouds. Het is niet meer de vraag of en wanneer je migreert naar een multicloud-setup, het is meer de vraag hoe.

Cloud maturity

Potentiële klanten weten vandaag de dag ook heel goed wat ze willen, zegt Stam. “Ze zijn niet zo geïnteresseerd in een gesprek. Ze oriënteren zich volledig online en komen heel gericht bij je.” Later, wanneer ze klant zijn, is er vaak wel behoefte aan begeleiding, omdat het aanbod zo snel verandert, en omdat er heel wat komt kijken bij het goed inrichten van een multicloud-omgeving.

Klanten mogen dan goed weten wat er te koop is, het blijkt dat organisaties, naar eigen zeggen, nog niet zo cloud-mature zijn, aldus Stam. Ze hebben bijvoorbeeld enkele workloads actief op de cloud, maar hebben soms hun kosten niet onder controle, nog geen grip op de security, of vragen zich af wat de feitelijke locatie van hun data is. Daar moeten ze hun governance nog helemaal op inrichten.

De plotselinge komst van covid illustreert dit, zegt Stam. Die maakte duidelijk waar de pijnpunten zaten. “Compliance en security blijven belangrijk; je moet blijven voldoen aan de GDPR. Bezin voor je begint met de adoptie van PaaS, SaaS of IaaS. Maar cloud-maturity gaat bijvoorbeeld ook over de vraag of iedereen wel gebruikt waarvoor wordt betaald. En op de juiste manier. En of de organisatie nog wel de technologie gebruikt die het beste aansluit bij de bedrijfsprocessen.”

Refactoring

Rackspace Technology helpt organisaties bij dit soort vraagstukken, benadrukt Stam. Dan gaat het vooral om advies en begeleiding bij projecten of migraties, zoals een inventarisatie van het applicatielandschap, architectuur-ontwikkeling, het uitvoeren van een migratie, eventueel met refactoring (een applicatie aanpassen door bijvoorbeeld een database te ontwikkelen die beter samenwerkt met de cloud-infrastructuur). “Oudere applicaties zijn vaak niet geschikt om dynamisch op- of af te schalen, maar wij kunnen wel helpen ze te optimaliseren. Er zijn altijd mogelijkheden het anders, goedkoper, sneller en beter beveiligd in te richten.”

“Als een applicatie eenmaal in de cloud draait, is er nog steeds heel veel innovatie mogelijk, omdat cloudpartijen ontzettend veel nieuwe services ontwikkelen”, zegt Stam. “Dan ligt de vraag voor de hand of dat wat een klant afneemt nog steeds relevant is, vanuit functionaliteit, kosten, security… en of je ze daar geen advies over moet geven. De dynamiek in de public cloud is vele malen groter dan bij de toch wat statische datacenter-oplossingen die klanten zelf nog hebben of bij ons afnemen.”

Op applicatieniveau mag de complexiteit voor klanten dan afnemen, het beheren van multicloud is wel iets ingewikkelder. In theorie althans. Bert Stam: “Wij ontwikkelen tooling om die verschillende landschappen goed te kunnen managen, op een geïntegreerde manier. Met monitoring en alerts als er dingen niet goed gaan.”

Compliancy

Rackspace Technology adviseert klanten ook over zaken als compliancy en security – heel belangrijke aspecten van cloud maturity, aldus Bert Stam. Deze zaken bepalen uiteindelijk of bepaalde technologieën al dan niet door een klant op de juiste manier worden geconsumeerd. Vaak is compliance overigens niet allesbepalend: “Ik zie dat de meeste klanten opslag van data of beheer van data overzee toch wel voor lief nemen. Dat betekent dat de VS in zeer uitzonderlijke gevallen bij die data kan. Als je een 24/7 operatie runt, ontkom je er haast niet aan dat je dit globaal opzet, ook wij niet.”

Cloud Journey paper

Gesteund door de CIO-gemeenschap en de drie partners Rackspace Technology, Amazon Web Services en Cognizant en heeft ICT Media een peer-to-peer community ingericht: Cloud Journey. Het doel van dit programma is de ervaringen met de transitie naar de cloud vast te leggen en te delen. Hieronder kun je de tweede paper downloaden die onder dit programma is gepubliceerd.

[su_row][su_column size=”1/4″]

[/su_column][su_column size=”3/4″]

  .

  [/su_column][/su_row]

  Gerelateerde artikelen

  Navigeren door cyberbedreigingen: de opkomst van SSFN

  Navigeren door cyberbedreigingen: de opkomst van SSFN

  Internationale financiële instellingen die niet overstappen op SSFN zullen beperkingen ondervinden in hun mogelijkheden om transacties uit te voeren binnen Zwitserland. SSFN biedt niet alleen betere beveiligingsmaatregelen, maar ook betrouwbare en flexibele diensten cruciaal voor een consistente klantervaring.

  Hoe bedrijven de transformerende kracht van de cloud ontsluiten

  Hoe bedrijven de transformerende kracht van de cloud ontsluiten

  Bedrijven willen investeren in geavanceerde technologieën om hun concurrentievoordeel te behouden. Dat blijkt uit PwC’s EMEA Cloud Business Survey 2023, een onderzoek onder 2.209 bedrijfs- en technische leiders van bedrijven uit verschillende sectoren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

  Hoe meet je de voortgang van een security awareness programma?

  Hoe meet je de voortgang van een security awareness programma?

  Steeds meer bedrijven zetten niet alleen technologie in om cyberaanvallen zoveel mogelijk af te wenden, maar focussen ook op de menselijke factor in cybersecurity. Met recht. Een onderzoek van Stanford University en cybersecurityfirma Tessian uit 2020 wijst uit dat...