Navigeren door cyberbedreigingen: de opkomst van SSFN

Bo Duim

21 maart 2024

Hoewel de snelheid, schaal en kostenbesparingen die de cloud biedt zo cruciaal zijn voor de financiële sector nu banken door onzekere tijden navigeren, zijn besluitvormers op hun hoede wegens de beveiliging die de cloud biedt. En dat zouden ze ook moeten zijn. DDoS-aanvallen (distributed denial of service) zijn in het derde kwartaal van 2022 consistent toegenomen, volgens een rapport van Kaspersky.

Ga maar na: de wereldwijde verliezen door internetfraude bedroegen in 2021 in totaal 18,7 miljard dollar. Een prominente Zwitserse bank was het slachtoffer van een hele reeks cyberaanvallen, waarvan vele geen specifieke intentie hadden en vaak het gevolg waren van gebruikersfouten. Deze bank registreerde elk kwartaal maar liefst rond de 6,5 miljoen gevallen van schadelijke activiteit op internet.

Cyberbeveiliging vraagt om onmiddellijke actie en hoewel de meeste CISO’s geloven in ‘veilige cloud’ als concept, zegt 32 procent dat beveiliging niet eens deel uitmaakt van de clouddiscussie volgens het cyberbeveiligingsrapport van Accenture uit 2023. Het rapport geeft verder aan dat leiders zich zorgen maken over de complexiteit van een veilige cloud, het gebrek aan interne vaardigheden om een goed raamwerk voor cloudbeveiliging te implementeren en te onderhouden, en slechte processen voor beveiligingsgovernance en compliance.

Welke opties hebben banken om de beste beveiliging te bieden?

In het snel veranderende financiële landschap betekent de lancering van het Secure Swiss Finance Network (SSFN) een nieuw tijdperk van veilige, veerkrachtige gegevensuitwisseling. SSFN is een gecontroleerd en veilig netwerk dat is gelanceerd door de Swiss National Bank en SIX Group en is ontworpen om een veilig, robuust en betrouwbaar netwerk voor financiële transacties te bieden.

Het primaire doel van SSFN was om banken en financiële instellingen op het Zwitserse grondgebied met elkaar te verbinden. De volgende fase zal bestaan uit het vervangen van het bestaande IPNet-systeem door een bredere geografische dekking. SSFN betekent een belangrijke verschuiving in het communicatiesysteem voor banken. Geautoriseerde deelnemers die actief zijn in het Zwitserse financiële centrum kunnen veilig verbinding maken met elkaar en met de infrastructuren van de financiële markten dankzij het SSFN, een netwerk dat apart bewaakt en beveiligd wordt. Hierdoor kan de communicatie met betalingssystemen zoals SIC veiliger en stabieler. De lancering van de SSFN kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen cyberdreigingen.

In tegenstelling tot Finance IPNet ondersteunt SSFN directe peer-to-peer communicatie en werkt het verborgen van het internet, waardoor de cybergevaren afnemen en een extra mate van veiligheid wordt toegevoegd. De innovatieve SCION-technologie biedt een niveau van veerkracht en stabiliteit dat ongeëvenaard is door bestaande systemen, wat kritische eigenschappen zijn voor de banksector.

Bovendien draagt de capaciteit van het systeem om onmiddellijk over te schakelen op alternatieve netwerkpaden in het geval van een storing bij aan de betrouwbaarheid. Nu cyberbedreigingen steeds geavanceerder worden, is het implementeren van een immens veilig en veerkrachtig netwerk zoals het SSFN niet alleen een optie voor financiële instellingen – het is essentieel.

Het netwerk is gebaseerd op de SCION-technologie, waarmee een nieuw niveau van beveiliging, prestaties en functionaliteit in gegevensuitwisselingsprocessen wordt bereikt. Een van de belangrijkste beveiligingsfuncties van SCION is de mogelijkheid om Isolation Domains (ISD’s) te creëren om volledig gecontroleerde, geïsoleerde en beveiligde netwerken te bouwen. Alleen vertrouwde bronnen (voor de SSFN zijn dit SIX en de Zwitserse Nationale Bank) zijn eigenaar van de rootcertificaten en beheren het netwerk.

In de Zwitserse ISD daalde het aantal beveiligingsaanvallen dramatisch van 6.799.832 naar 1.553 bij een prominente Zwitserse bank. Met name het merendeel hiervan was niet kwaadaardig en kwam voort uit gebruikersfouten. Bovendien had het wereldwijde SCION-ecosysteem in Zwitserland te maken met aanzienlijk minder kwaadaardige aanvallen, slechts 726, allemaal tests, in vergelijking met de duizelingwekkende 122.069 echte aanvallen op internet, die onmogelijk op te sporen waren. Dit schrille contrast onderstreept de dringende behoefte aan beveiligingsoplossingen zoals SSFN in de financiële sector, ondersteund door SCION-technologie.

Wat is de impact en waarom zouden banken zich zorgen moeten maken?

Internationale financiële instellingen die niet overstappen op SSFN zullen beperkingen ondervinden in hun mogelijkheden om transacties uit te voeren binnen Zwitserland. SSFN biedt niet alleen betere beveiligingsmaatregelen, maar ook betrouwbare en flexibele diensten, die cruciaal zijn voor het leveren van een consistente klantervaring.

Banken slaan enorme hoeveelheden gevoelige consumentengegevens op, zoals persoonlijke informatie, financiële transacties en rekeninginformatie. Een datalek kan ernstige gevolgen hebben, zoals financiële verliezen, juridische sancties en reputatieschade.

Banken kunnen ervoor zorgen dat klantgegevens versleuteld en veilig blijven door gebruik te maken van het Secure Swiss Financial Network en de SCION-technologie, waardoor het gevaar van illegale toegang of gegevensinbraak afneemt. Bovendien kunnen hackers aanzienlijke financiële verliezen veroorzaken voor banken, niet alleen door gestolen geld, maar ook door de reactie op incidenten, boetes en herstelwerkzaamheden. Het is ook vermeldenswaard dat cyberbedreigingen altijd in ontwikkeling zijn en dat hackers hun aanpak voortdurend aanpassen. Banken moeten investeren in toekomstbestendige beveiligingsoplossingen om kwaadwillenden voor te blijven.

Bovendien zou de mogelijkheid voor belanghebbenden om rechtstreeks met elkaar te communiceren een grotere samenwerking kunnen aanmoedigen en een meer verbonden financiële gemeenschap kunnen ontwikkelen. Naleving van de SSFN-overgang laat zien dat een bank toegewijd is aan het handhaven van de hoogste veiligheidseisen.

De volgende fase van bankieren

De overstap van IPNet naar SSFN betekent een belangrijke vooruitgang voor de banksector. Het luidt een nieuw tijdperk van bankieren in waarin moderne technologieën zoals SSFN worden gebruikt om banktransacties veiliger, efficiënter en soepeler te laten verlopen.

Veiligheid is van cruciaal belang in de banksector en het gebruik van SSFN verhoogt die veiligheid. Zoals te zien is aan het veel kleinere aantal gevallen van kwaadwillig gedrag op het SCION-netwerk, heeft SSFN de mogelijkheid om cyberbedreigingen drastisch te minimaliseren door verbeterde beveiligingsmaatregelen te leveren. Banken zullen hun klanten in deze tijd meer bieden dan alleen financiële diensten; ze zullen hen ook vertrouwen en gemoedsrust geven in de wetenschap dat hun transacties veilig zijn.

Het volgende tijdperk van bankieren zal niet zonder moeilijkheden zijn. Banken moeten hun systemen opnieuw ontwerpen om compatibel te zijn met SSFN, wat veel tijd en geld kan kosten.

InterCloud, een toonaangevende leverancier van software-defined cloud interconnect (SDCI), heeft de Secure Swiss Finance Network (SSFN) certificering ontvangen en is daarmee het eerste bedrijf buiten Zwitserland dat zijn diensten in het netwerk kan integreren. Hierdoor kunnen banken gebruik maken van de infrastructuur van InterCloud om eenvoudig verbinding te maken met SSFN.

  • Connectiviteit, ondersteuning voor brede, veerkrachtige connectiviteit en de mogelijkheid om transacties in Zwitserland uit te voeren.
  • Beveiliging, bescherming van gevoelige consumentengegevens door uniforme governance.
  • Risicobeperking, minder risico op financiële verliezen en juridische sancties.

Gerelateerde artikelen

Hoe bedrijven de transformerende kracht van de cloud ontsluiten

Hoe bedrijven de transformerende kracht van de cloud ontsluiten

Bedrijven willen investeren in geavanceerde technologieën om hun concurrentievoordeel te behouden. Dat blijkt uit PwC’s EMEA Cloud Business Survey 2023, een onderzoek onder 2.209 bedrijfs- en technische leiders van bedrijven uit verschillende sectoren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Cognizant: Cloud is cruciaal voor transformatie op schaal en snelheid

Cognizant: Cloud is cruciaal voor transformatie op schaal en snelheid

Pre-covid werd cloud vooral gepromoot als een oplossing voor kostenbesparingen en vereenvoudiging van het technologische landschap van ondernemingen. Maar naarmate de wereldeconomie weer aantrok en technologieën toegankelijker en geavanceerder werden, wendden steeds meer bedrijven zich tot de cloud om hun wendbaarheid en winstgevendheid te verhogen. Tragere, minder innovatieve bedrijven kunnen nu ver achterop raken.