De vijf belangrijkste cloudconnectiviteitstrends in 2024

Bo Duim

10 april 2024

Van het zorgvuldig benutten van het potentieel van AI tot het omarmen van edge computing, deze belangrijke trends zullen het cloud-connectiviteits landschap in 2024 domineren.

In hun streven om het allerbeste uit de cloud te halen, bevinden ondernemingen zich in een veelzijdig cloud-connectiviteits landschap. Degenen die stappen ondernemen om proactieve connectiviteits strategieën te implementeren, gebruikmaken van deskundige begeleiding en prioriteit geven aan naadloze integratie, zullen de weg vrijmaken voor innovatie, veerkracht en duurzame uitmuntendheid in de cloud.

Bedrijven die hun cloud-connectiviteit willen optimaliseren, moeten de volgende vijf belangrijke trends herkennen en aanpakken.

1. Navigeren door complexiteit bij multicloud-implementatie

Volgens onderzoek van Gartner zal in 2024 meer dan 75 procent van de grote ondernemingen een hybride of multicloudomgeving hebben. Deze verschuiving vraagt om een fundamentele evaluatie van strategische doelen, waardoor ondernemingen worden aangespoord om een uitgebreidere en beter aanpasbare cloudstrategie te hanteren.

De zakelijke uitdaging ligt in de complexiteit van het samenhangend beheren van diverse infrastructuren. Het integreren van on-premise systemen met meerdere cloudproviders brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van interoperabiliteit, dataconsistentie en algehele systeemgovernance. Het vinden van de juiste balans tussen flexibiliteit en controle is essentieel voor het optimaliseren van activiteiten op verschillende cloudplatforms zonder dat dit ten koste gaat van de beveiliging of operationele efficiëntie.

Naarmate bedrijven de complexiteit van het combineren van on-premise oplossingen met verschillende cloudproviders doorstaan en een omgeving creëren waarin legacy-systemen harmonieus samengaan met geavanceerde cloudtechnologieën, zal end-to-end beheerde cloudconnectiviteitstechnologie niet slechts een reactie zijn op deze uitdagingen, maar een proactieve en strategische oplossing. We verwachten dat meer organisaties een beroep zullen doen op deskundige begeleiding en gecentraliseerde governance van hun cloud-ecosystemen zullen implementeren om optimale prestaties te garanderen.

2. Edge computing inzetten voor real-time besluitvorming

De opkomst van edge computing markeert een cruciale verschuiving in de manier waarop organisaties gegevensverwerking en -analyse benaderen. Naast het aanpakken van latency problemen en het optimaliseren van bandbreedte, verandert deze trend de besluitvorming in realtime door clouddiensten dichter bij de rand van het netwerk te brengen.

Edge computing is onmisbaar voor bedrijven die real-time beslissingen willen nemen. Door verwerking in de buurt van databronnen te lokaliseren, beperken organisaties latency, optimaliseren ze bandbreedte en stimuleren ze innovatie op gebieden als IoT en autonome systemen.

Hoewel de adoptie van edge computing en native clouds transformatie mogelijkheden biedt, staan bedrijven in 2024 voor de uitdaging om hun dataverwerkings- en opslagstrategieën te herdefiniëren. Het beheren van data in de edge vereist een herevaluatie van traditionele gecentraliseerde benaderingen en introduceert complexiteiten op het gebied van data governance, beveiliging en compliance.

Bedrijven moeten begeleiding zoeken bij het implementeren van mechanismen voor continue expert monitoring voor optimale prestaties en het ontwerpen van een infrastructuur die flexibele integratie van edge computing-mogelijkheden mogelijk maakt, waardoor naadloze interactie met clouddiensten wordt gegarandeerd.

3. AI inzetten voor digitale bedrijfsmodellen

Met 61% van de bedrijven die AI en machine learning (ML) al gebruiken in hun activiteiten, staan bedrijven voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat hun personeel er klaar voor is en om teams waar nodig bij te scholen.

Naarmate organisaties routinetaken automatiseren en AI-gedreven besluitvormingsprocessen omarmen, zullen werknemers hun rollen en vaardigheden in de loop van 2024 en daarna transformeren. Daarnaast zorgt de enorme hoeveelheid gegevens die AI en ML genereren voor een bandbreedte-uitdaging die organisaties effectief moeten aanpakken.

De integratie van AI gaat niet alleen over automatisering: het heeft een prominente rol te spelen in cloud. Door AI-gestuurde oplossingen strategisch op te nemen in cloudplatforms, verbeteren organisaties niet alleen hun besluitvormingsprocessen, maar worden ze ook geconfronteerd met de uitdaging om de toevloed aan datapunten te beheren die door AI en ML worden gegenereerd. Het succes van AI-adoptie zal daarom afhangen van robuuste, flexibele en flexibele cloudconnectiviteit, met bandbreedte-geoptimaliseerde connectiviteitsoplossingen en geavanceerde netwerkmonitoring en -zichtbaarheid.

4. Bedrijfskritische gegevens beveiligen aan de rand

Naarmate cyberbedreigingen zich verder ontwikkelen, wordt de beveiliging van bedrijfskritische gegevens van het grootste belang. Het opbouwen van vertrouwen, het voldoen aan regelgeving en het beperken van risico’s in verband met datalekken zijn allemaal cruciale onderdelen van het opbouwen van proactieve verdedigingsmechanismen in een steeds veranderend bedreigingslandschap.

Robuuste cloudbeveiliging is niet langer een checkbox voor compliance; het is een cruciaal onderdeel van algeheel risicomanagement, en we verwachten dat deze focus prominent aanwezig zal zijn in 2024. In plaats van te reageren op beveiligingsincidenten, moeten ondernemingen hun beveiliging actief versterken door preventieve maatregelen te nemen, zoals geavanceerde encryptie, detectie van bedreigingen en oplossingen voor identiteitsbeheer.

End-to-end managed cloud connectivity providers zullen een cruciale rol spelen door verbeterde beveiligingsprocessen te leveren, waardoor risico’s worden beperkt en de bedrijfsvoering in stand wordt gehouden.

5. Aanpassing aan het digitale ecosysteem: modernisering van de infrastructuur

In 2024 betekent digitale transformatie meer dan alleen het upgraden van legacysystemen. In plaats daarvan zal het symbool staan voor een strategische verschuiving naar cloud-native architecturen, gedreven door de behoefte aan meer flexibiliteit, schaalbaarheid en kosteneffectiviteit.

De uitdaging van modernisering van de infrastructuur ligt in de complexiteit die gepaard gaat met de overgang van legacy-systemen naar cloud-native architecturen. Bedrijven moeten efficiënte connectiviteitstools gebruiken om een soepele overgang te vergemakkelijken en flexibiliteit te bieden bij het moderniseren van de infrastructuur.

Het navigeren door de complexiteit van infrastructuur modernisering vereist gespecialiseerde expertise. Providers van beheerde cloudconnectiviteit zullen in 2024 essentiële partners zijn, die begeleiding, ondersteuning en gemoedsrust bieden door robuuste SLA’s te leveren, naast de toegevoegde zichtbaarheid en analyses die nodig zijn om snel en consistent bedrijfsbehoeften te ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Navigeren door cyberbedreigingen: de opkomst van SSFN

Navigeren door cyberbedreigingen: de opkomst van SSFN

Internationale financiële instellingen die niet overstappen op SSFN zullen beperkingen ondervinden in hun mogelijkheden om transacties uit te voeren binnen Zwitserland. SSFN biedt niet alleen betere beveiligingsmaatregelen, maar ook betrouwbare en flexibele diensten cruciaal voor een consistente klantervaring.

Hoe bedrijven de transformerende kracht van de cloud ontsluiten

Hoe bedrijven de transformerende kracht van de cloud ontsluiten

Bedrijven willen investeren in geavanceerde technologieën om hun concurrentievoordeel te behouden. Dat blijkt uit PwC’s EMEA Cloud Business Survey 2023, een onderzoek onder 2.209 bedrijfs- en technische leiders van bedrijven uit verschillende sectoren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Cognizant: Cloud is cruciaal voor transformatie op schaal en snelheid

Cognizant: Cloud is cruciaal voor transformatie op schaal en snelheid

Pre-covid werd cloud vooral gepromoot als een oplossing voor kostenbesparingen en vereenvoudiging van het technologische landschap van ondernemingen. Maar naarmate de wereldeconomie weer aantrok en technologieën toegankelijker en geavanceerder werden, wendden steeds meer bedrijven zich tot de cloud om hun wendbaarheid en winstgevendheid te verhogen. Tragere, minder innovatieve bedrijven kunnen nu ver achterop raken.