Investeren in herindustrialisering even belangrijker dan winst

Redactie

4 april 2025

Grote bedrijven scherpen hun strategieën voor herindustrialisatie aan. De reorganisatie van wereldwijde supply chains en productiecapaciteiten, inclusief terughalen of nearshoring van productie en diversificatie, is voor een meerderheid strategisch belangrijker dan het maken van winst. Hierop duidt onderzoek in de VS en Europa door het Capgemini Research Institute.

Ondanks gestegen kosten willen zes op de tien leidinggevenden wereldwijd hun herindustrialisatie-inspanningen doorzetten. De meeste bedrijven (65%) willen daarbij hun afhankelijkheid van Chinese producten verminderen. De komende drie jaar willen ze investeren in zogenaamde friendshoring om de risico’s in de toeleveringsketen te verminderen. Daarbij worden netwerken van supply chains gecreëerd in landen die worden beschouwd als politieke en economische bondgenoten, waardoor risico’s worden verlaagd.

Bijna driekwart van de participerende organisaties voorziet dat herindustrialisering zal bijdragen aan een verschuiving naar een duurzame en milieuvriendelijke productie. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 56 procent in 2024.

Volgens het onderzoek, dat in januari 2025 werd uitgevoerd, zetten de spanningen op de markt grote Europese en Amerikaanse organisaties ertoe aan hun plannen om hun productie- en toeleveringsketens te diversifiëren versneld uit te voeren. Dit jaar heeft twee derde een herindustrialiseringsstrategie, tegenover 59 procent in 2024.

Een veerkrachtige toeleveringsketen, geopolitieke zorgen en de wens dichter bij klanten te zijn, komen naar voren als belangrijkste drijfveren. Een overweldigende meerderheid (95%) van de leidinggevenden noemt druk op de toeleveringsketen. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 69 procent die genoemd werd in 2024. De wens om dichter bij de eigen klanten te opereren is echter nieuw en komt op de tweede plaats (92%).

Stijgende tarieven zorgen voor problemen in de toeleveringsketen. Van de ondervraagden noemt 93 procent hun bezorgdheid daarover. Herindustrialisering wordt steeds vaker beschouwd als strategisch antwoord op het geopolitieke klimaat – met name voor de productie van batterijen, auto’s en telecomapparatuur – waarbij meer dan de helft van de leidinggevenden in alle regio’s verklaart dat de tarieven hun inspanningen voor het terughalen van de productie en herindustrialisering versnellen.

Leidinggevenden erkennen de complexiteit en de kosten van herindustrialisering. Ruim zes op de tien respondenten verwacht stijgende kapitaalkosten in de komende drie jaar. De helft voorziet lagere logistieke en supply chain-kosten in dezelfde periode dankzij een grotere nabijheid tot klanten. Daarnaast ziet bijna tweederde het tekort aan vaardigheden in het moederland nog steeds als een grote uitdaging. Hierin is geen verandering ten opzichte van een jaar geleden.

Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven (56%) heeft geïnvesteerd in nearshoring of in een combinatie van reshoring en nearshoring van hun productie, tegenover 42 procent in 2024. Deze trend zet zich naar verwachting voort. Volgens de onderzoekers zullen onshore en nearshore activiteiten de komende drie jaar naar verwachting toenemen tot respectievelijk 48 procent (+7 procentpunt) en 24 procent (+2 procentpunt) van de totale productiecapaciteit.

Volgens Capgemini zal friendshoring voor bijna driekwart van de organisaties een belangrijke route worden voor sourcing en productie. Verwacht wordt dat het in de komende drie jaar goed zal zijn voor 41 procent van de totale productiecapaciteit, tegenover 37 procent in 2024. Ruim acht op de tien leidinggevenden geven aan dat ze van plan zijn om de afhankelijkheid van China in de toeleveringsketen te verminderen; een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2024 (58%). Ondervraagde organisaties richten zich in plaats daarvan op herindustrialisering in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Vietnam, India en Noord-Afrika.

Een meerderheid van organisaties (62%) richt zich op het upgraden van productiefaciliteiten met technologie om ze ‘slim’ te maken. Meer dan de helft van hen heeft meer dan 20 procent kostenbesparingen gerealiseerd door digitale technologieën in te zetten in hun herindustrialiseringsplannen. Een grote meerderheid (84%) is van plan te investeren in geavanceerde productietechnologieën om de kosten verder te verlagen.

Meer dan zes op de tien organisaties kijken naar cruciale technologieën als data-analyse en AI en ML om de herindustrialisering in de komende drie jaar te ondersteunen. Organisaties overwegen ook te investeren in opkomende technologieën zoals generatieve AI, 5G, edge computing, blockchain, digital twins en kwantumtechnologie.

“Na decennia van globalisering maken we momenteel een fase van herindustrialisering door. Bedrijven verminderen risico’s en diversifiëren hun productie- en toeleveringsketens door ‘friendshoring’ om weer dichter bij de afzetmarkten te komen”, zegt Aiman Ezzat, Chief Executive Officer van Capgemini.

“De complexiteit en kosten die gepaard gaan met het reorganiseren van toeleveringsketens worden niet onderschat. Bedrijven doen echter de investeringen om beter te kunnen inspelen op de onvoorspelbare macro-economische omgeving en om het concurrentievermogen op lange termijn te bevorderen. Eén voordeel is het gebruik van moderne technologie. In een veranderend mondiaal landschap staat regionale samenwerking met leveranciers, technologieleveranciers en beleidsmakers centraal bij het opbouwen van een veerkrachtig, aanpasbaar productie-ecosysteem.”

Over het onderzoek

Van 1 tot 20 januari 2025 ondervroeg het Capgemini Research Institute 1.401 topmanagers van bedrijven met een jaaromzet van meer dan een miljard dollar, die actief zijn in dertien belangrijke sectoren in de VS, het VK en Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Nederland en Scandinavië. De ondervraagden hebben rollen in het hoger management, met name in het algemeen management en in de technologie- en productie-afdelingen. De enquêteresultaten werden aangevuld met diepte-interviews met leidinggevenden in de toeleveringsketen en productie en experts van internationale industriële groepen.

Gerelateerde artikelen

Hoe meet je de voortgang van een security awareness programma?

Hoe meet je de voortgang van een security awareness programma?

Steeds meer bedrijven zetten niet alleen technologie in om cyberaanvallen zoveel mogelijk af te wenden, maar focussen ook op de menselijke factor in cybersecurity. Met recht. Een onderzoek van Stanford University en cybersecurityfirma Tessian uit 2020 wijst uit dat...

Leiderschapslessen uit wereldwijde ontwrichting

Leiderschapslessen uit wereldwijde ontwrichting

Het ontbreekt de laatste tijd niet aan wereldwijde, onvoorspelbare en ontwrichtende gebeurtenissen. Deze hebben hun invloed op de zakelijke wereld, en dit heeft weer zijn gevolgen voor zakelijk leiderschap. Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

‘Handvatten voor exponentiële innovatie’

‘Handvatten voor exponentiële innovatie’

Incrementele verandering is niet genoeg om bij te blijven in een veranderende wereld waarin technologie zich exponentieel ontwikkelt. Bedrijven moeten werken aan de capaciteit om te kunnen inspelen op steeds weer nieuwe technologie- en businesskansen. Tijdens het...

Thomas Bunnik (Whoppah) meest innovatieve leider van Nederland

Thomas Bunnik (Whoppah) meest innovatieve leider van Nederland

Thomas Bunnik, oprichter en CEO van Whoppah, is winnaar van de Innovation Award in de categorie Meest innovatieve leider. Santeon won de award voor het Meest innovatieve ecosysteem. TestGorrilla ging er met de prijs vandoor in de categorie Meest succesvolle startup, scaleup of challenger en Lensor, onderdeel van Pon Holdings, ontving de eerste award in een nieuwe categorie Meest succesvolle business-innovatie.