Kubernetes? Onderschat de kosten en uitdagingen niet

Het snel kunnen toepassen van complexe technologieën, zoals Kubernetes, zorgt voor een grote wendbaarheid om snel in te kunnen spelen op veranderende marktomstandigheden. Het continu kunnen aanbieden van nieuwe en aangepaste diensten, bouwt een sterk voordeel op ten opzichte van nieuwkomers en bestaande concurrenten. En aangezien hele sectoren aan het digitaliseren zijn, is dat voordeel cruciaal voor commercieel succes op korte en langere termijn.

Digitale transformatie, applicatie-ontwikkeling, Kubernetes en veel van de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) -projecten zijn sterk met elkaar verweven. De CNCF is een in 2015 opgericht Linux Foundation-project om containertechnologie vooruit te helpen en de technologiesector af te stemmen op de evolutie ervan. De CNCF organiseert de conferentie KubeCon, ook wel CloudNativeCon, die DevOps, SRE, ontwikkelaars en gebruikers probeert samen te brengen.

Hoewel een deel van de digitale transformatie gaat over het beschikken over een toolbox met cloud-native oplossingen en over het terugnemen van de regie over het eigen digitale landschap om wendbaarder en flexibeler te zijn, zien we toch dat organisaties worstelen met deze vrijheid. En dat zie je heel duidelijk bij het gebruik van Kubernetes.

Kubernetes dient als de kern voor moderne, cloud-native applicaties. De standaard API zorgt ervoor dat Kubernetes Kubernetes is, ongeacht de onderliggende infrastructuur of de (publieke) cloud provider. Dit maakt het tot een ideale technologie om applicaties zonder enige aanpassing op elke cloud te hosten

We kunnen ondertussen wel stellen dat Kubernetes de standaard voor container orkestratie is geworden. Maar vertrouwen op ‘upstream’ Kubernetes alleen is niet genoeg om applicaties in productie te hosten. Kubernetes zelf is eenvoudig uit te besteden door een managed Kubernetes service te gebruiken, maar dit reduceert slechts een klein deel van de uitdagingen. Nog steeds zullen alle andere onderdelen van het container platform – zoals oplossingen voor o.a. observability, security, netwerk en governance – uitgekozen, geïntegreerd en beheerd moeten worden.

En dan hebben we het nog niet eens over het zelf ontwikkelen van self-service mogelijkheden voor ontwikkelaars, waarbij teams (geautomatiseerd) toegang krijgen tot een Kubernetes omgeving en alle daarbij benodigde tools.

De keuze voor het zelf bouwen van een containerplatform, leidt in de loop van de tijd tot steeds meer technische ballast, waardoor het platform moeilijker te beheren wordt en dit verdere innovatie zal afremmen. En laten we eerlijk zijn, klanten kopen geen product of dienst omdat er een mooi zelf ontwikkeld op Kubernetes gebaseerd containerplatform achter schuil gaat. Tijd besteed aan zelfbouw is tijd niet besteed aan nieuwe of verbeterde producten of diensten voor klanten.

Toch duiken er steeds meer cloud-native adviesbureaus op, die maar al te graag willen helpen met de doe-het-zelf Kubernetes aanpak omdat Kubernetes nu eenmaal big business is. Een enkele consultant kan zo een jaar besteden aan het opzetten van een tool stack bovenop Kubernetes. Maar dit zijn niet de enige kosten. Want wie neemt dan het lopende onderhoud over zodra de consultant vertrekt naar een nieuwe opdracht?

Nu zijn er producten die pretenderen dit op te lossen. Zo zegt Red Hat met OpenShift een turn-key oplossing te leveren. In de praktijk blijkt echter dat OpenShift meer een casco huis is met een dure en goed gevulde gereedschapsschuur, waar je vervolgens zelf mee moet gaan klussen. Daarom is OpenShift ook zo populair onder de Nederlandse ICT-dienstverleners: het staat garant voor veel consultancy uren.

Stap niet in de valkuil van zelfbouw of het kiezen van een dure oplossing die gepaard gaan met lange doorlooptijden en veel uren voor adviesbureaus. Zijn er dan geen alternatieven? Jawel, er zijn meerdere startups die proberen in te spelen op deze problematiek, door een abstractielaag bovenop Kubernetes aan te bieden. De oplossingen die deze startups bieden, verschillen sterk van elkaar, maar streven hetzelfde na.

Zo is er een Amerikaans bedrijf dat een developer framework biedt dat als een landing zone geïnstalleerd kan worden op Kubernetes. Ook is er een Nederlandse startup die Kubernetes als een operating system beschouwt en daar een eigen distributie voor aanbiedt. Daarmee wordt een desktop ervaring geboden met toegang tot alle vooraf geïnstalleerde, geconfigureerde en geïntegreerde tools, maar ook toegang tot self-service functies.

Beide startups proberen het gebruik van Kubernetes te vereenvoudigen door er een commodity van te maken. Uiteindelijk zal dit Kubernetes veel gebruiksvriendelijker maken, waardoor het toegankelijk wordt voor alle bedrijven die software ontwikkelen, zonder dat die daar veel tijd en geld in hoeven te investeren.

Red Kubes

Red Kubes, gevestigd in Utrecht, biedt een echte turn-key oplossing voor Kubernetes. De oplossing heet Otomi en bestaat uit een suite van geïntegreerde open source applicaties, gecombineerd met automation en self service en wordt aangeboden als een enterprise-grade en production-ready oplossing. Otomi werkt op basis van Bring Your Own Kubernetes cluster en kan op elk Kubernetes cluster in elke Cloud (maar ook on-premises) geïnstalleerd worden, waardoor er een echte multi- en hybrid Cloud platform ervaring geboden wordt.

Otomi

Otomi biedt uitgebreide self-service mogelijkheden voor ontwikkelteams, waarbij deze geautomatiseerd toegang krijgen tot een geïsoleerde (name)space op een Kubernetes cluster en over alle benodigde ondersteunende tools kunnen beschikken. Deze multi-tenant en rol gebaseerde aanpak is dan ook zeer geschikt voor organisaties met verschillende ontwikkelteams en bedrijven die snel met Kubernetes aan de slag willen.

Gerelateerde artikelen

Nederlandse overheid scoort goed met online dienstverlening

Nederlandse overheid scoort goed met online dienstverlening

Online overheidsdiensten blinken uit in gebruiksvriendelijkheid en transparantie. Ook hebben overheden flinke stappen gezet qua technologische innovatie en diensten voor internationale gebruikers, aldus een studie in opdracht van de EC.

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

Wat is digitale volwassenheid? En waarom doet het ertoe?

Wat is digitale volwassenheid? En waarom doet het ertoe?

Steeds meer bedrijven creëren een rol voor een chief digital officer. Deze CDO’s zijn vaak verantwoordelijk voor het stimuleren van groei door hun organisatie te evolueren naar het digitale tijdperk – maar hoe? Het begint met inzicht in waar de organisatie nu staat en waar ze in de toekomst moet staan.

Tech Report 2023: de belangrijkste technologietrends

Tech Report 2023: de belangrijkste technologietrends

Ondanks economische onzekerheid blijven organisaties zich inzetten voor hun innovatiedoelen. Uit het KPMG Global Tech Report 2023 blijkt dat tech-leiders ervan overtuigd zijn dat omarming van technologie in alle facetten van een bedrijf productiviteitswinst oplevert.