CIO’s gaan voor hybride om in applicatiemobiliteit voor business te voorzien

De geschiedenis van IT is er een van snelle ontwikkeling: niet voor niets zei Bill Gates in de jaren negentig dat “als GM bijbleef met de technologische ontwikkelingen zoals de computerindustrie dat deed, we allemaal in auto’s van 25 dollar zouden rijden die 1.000 mpg haalden”.

Maar ondanks Moore’s Law en de onbetwiste intelligentie van de ingenieurs die werkzaam zijn in de digitale wereld, de realiteit met organisaties is dat ze zich niet altijd gedragen als pioniers of early adopters. Zo werden mainframes en legacy-systemen dertig jaar geleden al bestempeld als achterhaald, maar zijn deze nog altijd in gebruik. Bestuurders hebben de neiging om alle opties open te houden en baseren hun beleid ten opzichte van technologie vaak op basis van verwachte risico’s en beloningen.

Deze dynamiek wordt nu opnieuw uitgespeeld in cloud computing. Volgens Nutanix’ Enterprise Cloud Index-onderzoek is een duidelijke trend zichtbaar richting een IT-model dat de basis volledig dekt. Maar wat drijft die dynamiek? Het behoud van mainframes kunnen we toeschrijven aan de noodzaak voor het draaien van bedrijfskritische applicaties, beveiliging en het onvermogen om applicaties veilig te verplaatsen naar andere platforms. Met hybrid cloud computing voorzien we dat applicatiemobiliteit een kritieke factor wordt.

Aanpassen of anders…

Vandaag de dag passen slimme bedrijven zich aan, omdat onze geopolitieke en macro economische omgevingen flexibiliteit en aanpassingsvermogen vereisen op basis van de omstandigheden. In een wereld waarin we niet zeker zijn over de toekomst van bijvoorbeeld de EU, de impact van de pandemie of wat er gaat gebeuren met betrekking tot inflatie, is flexibiliteit een must. Dit zie je ook terug in onze houding ten opzichte van IT.

We behandelen applicaties niet meer op een dogmatische manier. In plaats daarvan mixen we onze platforms op abonnementsbasis en plaatsen we onze apps waar zij het best passen om te leveren wat we nodig hebben: prestaties, beveiliging, beschikbaarheid, functionaliteit en toegankelijkheid.

Daarnaast is onze collectieve positie ten opzichte van cloud in de laatste twintig jaar veranderd. Waar eerst veel twijfels bestonden over onder meer beveiliging, performance en functionaliteit, heeft het succes van bedrijven als Salesforce ertoe geleid dat de cloud in niches werd geadopteerd en dat bedrijven zichzelf als ‘cloud-first’ begonnen te positioneren. De nieuwe generatie bedrijven noemt zichzelf vandaag de dag ‘cloud-smart’. Cloud-smart betekent hier het continu monitoren en optimaliseren van workloads door het best passende implementatieplatform te gebruiken.

De Enterprise Cloud Index benadrukt dat applicatiemobiliteit de kern vormt van het hedendaagse multi-cloud denken. De overgrote meerderheid van de Nederlandse respondenten (98%) zeiden dat ze de afgelopen twaalf maanden ten minste één applicatie naar een andere IT-omgeving hebben verplaatst. Waarom is dat? Meer controle over de applicatie is de grootste katalysator, op de voet gevolgd door snellere toegang tot data (36%) en betere security/compliance (35%).

Al decennia lang zijn de propaganda-claims ten gunste van de cloud dat het een ‘slam-dunk’-benadering van IT biedt waar implementatie, integratie en applicatiemobiliteit eenvoudig zijn. Nederlandse besluitvormers lijken echter weerstand te bieden aan een dergelijke vereenvoudiging. Bijna negen op de tien respondenten (89%) zegt dat het overzetten van een workload naar een cloudomgeving zowel duur als traag kan zijn: dit is ruim boven de wereldwijde en EMEA-bevinden die respectievelijk 80 en 81 procent zijn.

Geen wonder dus dat CIO’s en CTO’s hybride oplossingen kopen en manieren zoeken om middelen te orkestreren en dynamisch toe te wijzen over platforms. In toenemende mate containeriseren ze applicaties om de portabiliteit tussen clouds te vergemakkelijken. 87% van de Nederlandse respondenten zegt dat containers vandaag of binnen 12 maanden belangrijk zijn.

Maar wat het ECI-onderzoek echt benadrukt, is dat als we bedrijven vragen wat ze willen van de implementatie-opties van applicaties, ze ‘al het bovenstaande’ zeggen. Slimme CIO’s handhaven die houding en houden hun applicatie-opties open, bouwen aan een dynamische toekomst waarin het eenvoudiger dan ooit is om naar behoefte apps te leveren en toe te wijzen aan platforms. En in een wereld die zo vol onzekerheid is, is die houding heel logisch.

Gerelateerde artikelen

Putting the ‘real’ in real-time data

Putting the ‘real’ in real-time data

Stel je een platform voor dat helemaal geen verkeer ziet, vervolgens een kwartier lang drie miljoen verbindingen per seconde, waarna het terugvalt naar bijna nul. Het lijkt op een DDoS-aanval, maar het is stemverkeer voor het Eurovisie Songfestival. Het kleine, jonge bedrijf achter het platform, Once.net, had zich geen beter voorbeeld kunnen wensen om zijn capaciteiten te demonstreren.

AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

AI succesvol inzetten voor een toekomstbestendig bedrijf

Het is belangrijk om de trends in de industrie te volgen, de concurrentie voor te blijven, toekomstbestendig te zijn en meer. Maar hoe doe je dat? Innovatie is daarin het sleutelwoord en gaat vaak hand in hand met technologie. Inmiddels raken we niet meer uitgepraat over AI en dit is hoe je het inzet voor een toekomstbestendig bedrijf.