Mel Jacobs is CIO of the Year 2021

Redactie

22 april 2022

Mel Jacobs, CIO Private Banking and Corporate and Institutional Banking bij ABN AMRO Bank, is winnaar van de CIO of the Year Award 2021. Zij dankt de prijs aan haar grote rol in de digitale transformatie van de bank. “Mel Jacobs is zeer goed in het vertalen van de purpose van ABN AMRO in doelstellingen voor de digitale transformatie”, zegt juryvoorzitter Bernhard van Oranje. “Als jury hebben we gezien hoe ze weet te bepalen welke digitale producten nodig zijn. Vervolgens weet ze koers te houden.”

Selectieproces

Mel Jacobs kwam over het geheel genomen als beste kandidaat uit het selectieproces. Dit doortimmerde proces bestaat onder meer uit de Digital Acceleration Index (het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek door BCG, The Boston Consulting Group), het intensieve leiderschapsassessment van Squadra en een evaluatie van de rol in de Nederlandse CIO-gemeenschap door CIO Magazine.

De CIO of the Year Award is op donderdag 21 april uitgereikt tijdens de CIODAY, die oorspronkelijk was gepland op 21 november 2021 maar door de coronamaatregelen moest worden uitgesteld. Naast de uiteindelijke winnaar waren Willem Koopmans (Coolblue), André van der Linden (Royal FloraHolland) en Mark Vermeer (Gemeente Rotterdam) genomineerd voor de titel.


Complexe uitdaging

De grote doelstelling, de purpose, van ABN AMRO is verwoord als ‘Banking for better, for generations to come’. Drie pijlers ondersteunen deze doelstelling: De eerste is vereenvoudigen en standaardiseren, om wendbaar te zijn. Dan is er de transitie naar duurzame bedrijfsmodellen, van de bank zelf en van haar klanten. Ook werkt ABN AMRO aan verbetering van de klantervaring. Het tegelijkertijd aanpakken van deze drie zaken is een complexe uitdaging. “Met Mel Jacobs hebben we een leider gekozen die zowel een bouwer als een leider is. Ze is in staat een zeer sterk team te formeren en weet precies wie ze nodig heeft om de visie van de bank te verwezenlijken”, aldus Van Oranje.Moderne leider

Rob Beijleveld, CEO van ICT Media en initiatiefnemer van de CIO of the Year Award, vindt Jacobs een uitstekend voorbeeld van een moderne leider: “Ze streeft naar dienend leiderschap, maar zorgt ondertussen wel voor duidelijkheid en richting. Binnen de kaders die ze aangeeft hebben mensen de vrijheid hun werk naar eigen inzicht in te richten.”

Ook de andere juryleden waren zeer te spreken over de uiteindelijke winnaar. Ze wezen op haar authenticiteit en de waarde die ze hecht aan persoonlijk contact en humor als instrumenten om de samenwerking te bevorderen. “Ze weet mensen aan te spreken op hun intrinsieke motivatie en dat is essentieel voor het slagen van een digitale transformatie zoals bij ABN AMRO”, aldus de jury.

Over de Award

Bij de CIO of the Year Award is een strikt en objectief proces gevolgd, waarbij de prijs is toegekend aan de kandidaat die het hoogst scoort op geleverde prestaties en de manier waarop deze zijn of haar rol en functie invult. Dat er uiteindelijk één winnaar is gekozen, betekent geenszins een negatieve beoordeling van de andere genomineerden. Zij waren allemaal podiumwaardige kandidaten.

In de beoordeling door BCG en Squadra telden zaken mee als performance, perceptie door de business, alsmede persoonlijke competenties. De afsluitende jurybijeenkomst in de Pinnacle Tower in Amsterdam, waar alle genomineerden present waren, gold als een laatste validatie van het selectieproces.

De kernjury werd dit jaar gevormd door Arthur Govaert (CIO Platform Nederland en RadboudUMC), Marc Schuuring (BCG), Tjibbe van der Zeeuw (Squadra), Rob Beijleveld (ICT Media) en Arnoud van Gemeren (CIO Magazine). Bernhard van Oranje (Levi9 Global Sourcing) is juryvoorzitter. Nieuw in het gezelschap was Perry van der Weyden, winnaar van de CIO of the Year Award in 2019, die voor de verkiezing van 2022 zal plaatsmaken voor de winnaar van 2020, Marcel Krom (PostNL).

Gerelateerde artikelen

Aart Rupert (Damen) is CIO of the Year 2023

Aart Rupert (Damen) is CIO of the Year 2023

Aart Rupert, CDO van Damen, is winnaar van de CIO of the Year Award 2023. Hij dankt de prijs aan zijn strategische visie op digitalisering, de transformatie die hij heeft ingezet en het in de markt zetten van een nieuwe business unit (Damen Triton). CM.com won de Tech Hero Award.

CIO’s over technologie en impact

CIO’s over technologie en impact

Technologie is in principe voorhanden, de uitdaging is om beschikbare mogelijkheden op de juiste manier in te zetten. In lijn met onder andere strategie, bedrijfsprocessen, werkwijzen en architectuur. Dat blijkt uit een peiling onder vooraanstaande digitale leiders van uiteenlopende grote Nederlandse organisaties in de aanloop naar CIODAY2023.

Michiel Valk (Essent): ‘Zorg dat je als IT middenin de organisatie staat’

Michiel Valk (Essent): ‘Zorg dat je als IT middenin de organisatie staat’

Essent is de volgende stap in de energietransitie aan het maken. De vertaalslag van de mogelijkheden die technologie biedt richting medewerkers en klanten is daarbij essentieel, net als goed luisteren naar alle stakeholders en klanten. Dit is het domein van CIO Michiel Valk, die onlangs is genomineerd voor de CIO of the Year Award.